Επίσκεψη της Λίλας Καφαντάρη στη Χαλκίδα

.   14 Μαΐου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη της Λίλας Καφαντάρη στη Χαλκίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Πολυχώρο Τέχνης Δρώμενα η Λίλα Καφαντάρη υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με καλλιτέχνες και εκπροσώπους συλλόγων για τις εξελίξεις μπροστά στις ερχόμενες εκλογές και το ρόλο της τέχνης σαν όπλο του λαού στους αγώνες του. Στη σύσκεψη μίλησε ο Γιάννης Τζαβάρας υποψήφιος δήμαρχος Χαλκιδέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Παρεβρέθηκαν η Σοφία Ντούρου περιφερειακή σύμβουλος και ο Βαγγέλης Σταματούκος δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην έναρξη, ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, καλωσόρισε τη Λίλα Καφαντάρη στην πόλη της Χαλκίδας και ανάφερε ότι πολιτισμός πρώτα και κύρια είναι η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία, οι πόλεμοι και γενικά όλες οι δυσκολίες της ζωής σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Πάνω σε αυτό το έδαφος μπορεί να προαχθούν και οι τέχνες.

Η Λίλα Καφαντάρη με συγκεκριμένα στοιχεία αποκάλυψε πως, πρώτα και κύρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, αλλά και οι περιφέρειες και δήμοι αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως εργαλείο χειραγώγησης των λαών για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και παράλληλα ως εμπόρευμα. Πως επιδιώκουν να ελέγξουν και να κατευθύνουν την τέχνη ώστε να καλλιεργεί την υποταγή, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και όχι να αφυπνίζει αναπτύσσοντας συναισθήματα όπως αυτά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της αγωνιστικότητας. Χρειάζεται να απαιτηθεί και η στήριξη των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους, να στηριχτεί η λαϊκή δημιουργία αλλά και η ελεύθερη πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό και τις τέχνες. Να ενισχυθούν δομές, ωδείων, θεάτρων, χορών να διατίθενται υποδομές χωρίς επιβάρυνση σε συλλόγους και άλλες λαϊκές πρωτοβουλίες.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε ευρωβουλή και βουλή και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε περιφέρειες και δήμους όπως και στο Δήμο Χαλκιδέων θα είναι θετική εξέλιξη για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των τεχνών. Για να μπουν εμπόδια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικηθεί βελτίωση του  επιπέδου ζωής του λαού και η δυνατότητά του να απολαμβάνει τα πνευματικά και υλικά αγαθά.