Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας πραγματοποίησε επιτυχημένη συγκέντρωση στο Πυρί Θήβας την προηγούμενη εβδομάδα.

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας πραγματοποίησε επιτυχημένη συγκέντρωση στο Πυρί Θήβας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας πραγματοποίησε επιτυχημένη συγκέντρωση στο Πυρί Θήβας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αντώνης Τουλουμάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο οξυμμένο πρόβλημα του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή.

Για το πρόβλημα ο συνδυασμός εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση.

η ανακοίνωση

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΠΥΡΙ ΘΗΒΑΣ

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και χειροτερεύει διαρκώς μεσα και γύρω από τον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί της Θήβας.

Δεν έχουμε την άποψη ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα, ότι «ο γύφτος δε γίνεται άνθρωπος». Αυτή τη λογική εφαρμόζει στην ουσία το κράτος και η Τοπική Διοίκηση τόσα χρόνια. Οι ίδιοι που έχουν την ευθύνη, αδιαφορούν πλήρως για την απαράδεκτη κατάσταση και για τις αιτίες που την αναπαράγουν διαρκώς.

Την ίδια λογική καλλιεργούν και μια σειρά φασιστικά μορφώματα, όπως η εγκληματική χρυσή αυγή, που καπηλεύεται την αγανάκτηση του κόσμου για να μαζεύει ψήφους, αδιαφορώντας για την αντιμετώπισή του προβλήματος.

Εμείς κοιτάμε τις αιτίες του προβλήματος και τοποθετούμαστε στο πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Επί δέκα τουλάχιστον χρόνια, η Δημοτική Αρχή συζητάει αποκλειστικά και μόνο στη λογική της μετεγκατάστασης. Την ίδια ώρα, τα διάφορα Υπουργεία («Προστασίας του Πολίτη», Παιδείας, Ειδική Γραμματεία Ρομά) παριστάνουν τους αναρμόδιους και πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στο Δήμο.

Στην ουσία πέρασε μία δεκαετία με τους παράγοντες που γεννάνε την εγκληματικότητα και την εξαθλίωση να θεριεύουν. Οι πολιτικές που έφεραν τα μνημόνια και την εξαθλίωση σε όλο το λαό έφεραν μαζί και τη γκετοποίηση, την έξαρση της μάστιγας των ναρκωτικών, τα ασυνόδευτα ανήλικα, το οργανωμένο έγκλημα και πολλά άλλα.

Με ένα απλό παράδειγμα, το παιδί που γεννήθηκε πριν δέκα χρόνια στον καταυλισμό, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟ.

Ποια είναι η κατάσταση:

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Θήβας, στον καταυλισμό διαμένουν περίπου 449 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι ανήλικοι.

Ο χώρος αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο, όπου το 2000 ο Δήμος τοποθέτησε 37 κοντέινερ, το δεύτερο που αποτελείται από αγορασμένα οικόπεδα και νεόδμητες κατοικίες και το τρίτο, που έχει καταπατηθεί.

Τα παιδιά αυτά φοιτούν σε ένα δημοτικό σχολείο αποκλειστικά για Ρομά, με τεράστια ποσοστά σχολικής διαρροής.

Ως προς τους ενήλικες, είναι γνωστό ότι τις τρεις περίπου τελευταίες δεκαετίες σταμάτησαν να ασκούν μια σειρά επαγγέλματα (αγροτικές εργασίες, εμπόριο), ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια στον καταυλισμό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση, στην ουσία ένα γκέτο αναπαραγωγής εγκληματικότητας.

Ποιες είναι οι θέσεις μας.

Σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου από το Δήμο, το οποίο περιλεμβάνει:

  • Το κλείσιμο του καταυλισμού με προτεραιότητα όχι τη μετεγκατάσταση όλου του πληθυσμού σε νέο καταυλισμό (που λίγο μετά θα ξαναγίνει γκέτο), αλλά την εγκατάσταση οικογενειών μέσα στον οικιστικό ιστό, είτε της Θήβας είτε χωριών.
  • Τη μέριμνα για τη φοίτηση των παιδιών στα κανονικά σχολεία, με παράλληλη στήριξή τους από εκπαιδευτικούς με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
  • Μέτρα για την παραγωγική απασχόληση των ενηλίκων.
  • Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (όχι μόνο των Ρομά) με ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  • Στήριξη της συνοικίας του Πυριού, να πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα εκεί μια σειρά έργων (κατασκευή παιδικής χαράς, χώροι άθλησης και πρασίνου, βελτίωση οδοποιίας, μεγαλύτερη ελάφρυνση από δημοτικά τέλη κλπ).

Τα παραπάνω δεν ανήκουν μόνο στην αρμοδιότητα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, εκείνη έχει την ευθύνη να σχεδιάσει και κυρίως να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ από τα αρμόδια Υπουργεία.

Βασική προϋπόθεση όμως είναι η Δημοτική Αρχή να μην αποτελεί απλώς τον παρατηρητή της κατάστασης, αλλά να είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα προβλήματα των απλών λαϊκών ανθρώπων. Να μπει μπροστά και να συγκρουστεί με το αντιδραστικό κράτος, τις κυβερνήσεις που ξεζουμίζουν το λαό, που γεννάνε τη φτώχεια και την εξαθλίωση κι ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!