Ψηφοθηρία και αντιλαϊκές διευθετήσεις μέσω νομοσχεδίων και τροπολογιών – Αποχώρησε το ΚΚΕ από την διαδικασία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφοθηρία και αντιλαϊκές διευθετήσεις μέσω νομοσχεδίων και τροπολογιών – Αποχώρησε το ΚΚΕ από την διαδικασία

Με ομοβροντία νομοσχεδίων και τροπολογιών σπεύδει η κυβέρνηση, ακόμα και στο παραπέντε, να κλείσει αντιλαϊκές εκκρεμότητες, αλλά και να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε αυτές τις μεθοδεύσεις και αποχώρησε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ήρθαν για κύρωση η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν «για την προστασία του περιβάλλοντος» και το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια. Την αποχώρηση του ΚΚΕ από την Ολομέλεια ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτά τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκαν 4 υπουργικές τροπολογίες και 15 τροπολογίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς προς «άγραν ψήφων».

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος υπεραμύνθηκαν αυτής της απαράδεκτης διαδικασίας ως «απολύτως σύννομης με τον τύπο και την ουσία του Συντάγματος»! Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση δεν έκανε τελικά δεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Οι υπουργικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν την «παράταση διάρκειας των συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της Προκήρυξης 3Κ/2018 (τ.ΑΣΕΠ 4/2018) ως τις 30 Οκτωβρίου του 2019», η δεύτερη την παράταση ως τις 31 Δεκέμβρη του 2019 των αποσπάσεων υπαλλήλων «που είχαν διενεργηθεί στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες», η τρίτη προβλέπει ότι παρατείνεται ως τις 30 Αυγούστου του 2019 η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών και η τέταρτη ρυθμίζει θέματα του ΕΛΚΕΘΕ.

Την Πέμπτη θα έρθουν για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτησή τους στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τον ειδικό αγορητή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, να καταγγέλλει τη «fast track» διαδικασία, αλλά και το αντιδραστικό περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων.

Χαρακτηριστικό της άθλιας ψηφοθηρίας, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση, είναι η πρόθεσή της να καταθέσει την Παρασκευή τροπολογία για την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του Αφορολόγητου. Η επίμαχη τροπολογία που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης υπενθύμισε πως τον Μάη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη μη μείωση του Αφορολόγητου. Μετά την τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη, το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση.

Η «φάμπρικα» της κατάθεσης νομοσχεδίων συνεχίζεται, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης κατατέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αθλητισμού που αφορά την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ.