ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ : Στάση εργασίας την Τετάρτη 19 Ιούνη – Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ : Στάση εργασίας την Τετάρτη 19 Ιούνη – Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. – 4 μ.μ.) προχωρούν την Τετάρτη 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. 

Σε μαζική συμμετοχή για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας το οποίο καλεί και στη συγκέντρωση στις 12 μ. στο Υπουργείο Υγείας.

Το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας απαιτεί:

  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία υγείας και ασφάλειας.
  • Πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας – πρόνοιας
  • Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη όλων των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα.
  • Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης είναι οι 2800 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασης τους, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020, και των επανειλημμένων αρνήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μονιμοποίηση τους (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόρριψη, από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, του αιτήματος 130 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος – κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση) ενώ ακολουθεί η λήξη της σύμβασης άλλων 1200 συναδέλφων του ίδιου προγράμματος.

Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αντιμέτωποι με την απόλυση είναι εκατοντάδες εργολαβικοί συνάδελφοι, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν, θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Ήδη, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.

Οι εξελίξεις αυτές θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ, δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

Προκλητικές είναι λοιπόν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κυβέρνησης που “στηρίζει τους συμβασιούχους”, ενώ είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που, όχι μόνο διατηρεί το άρθρο 103 του Συντάγματος, αλλά και τον Ιανουάριο 2018 ψήφισε άρθρο του πολυνόμου που βάζει επιπλέον εμπόδια στην μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το “επίτευγμα”, για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη (και οι εκπρόσωποι του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, “μπλοκάκια”) με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο), ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην υγεία μειώθηκε στο διάστημα Ιανουάριος 2015 – Μάρτιος 2019, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις (προσλήφθηκαν 1378 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι από όσους συνταξιοδοτήθηκαν)

Αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της “ελαστικής απασχόλησης”. δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, μαζί με ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, είχε ψηφίσει το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που προέβλεπε και τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, σχεδίαζαν το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας για να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ακόμη κι αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση περί 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση, αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς, αλλά και την ταλαιπωρία και την επισφαλή περίθαλψη για τους ασθενείς.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν, μπορεί να μας προκαλεί ο …«σκυλοκαβγάς» μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η “λιγότερο κακή αναλογία” μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα σε υγεία και πρόνοια.

Ταυτόχρονα, με τον προϋπολογισμό του 2019, μειώνουν, για άλλη μια χρονιά, την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ. Συνολικά, την διετία 2017 – 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ.ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ δηλ, από τις εισφορές μας (χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ.ευρώ). Δεσμεύονται, μάλιστα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 – 2022, να συνεχίσουν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να μην συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Να μην υποκύψουν στη μοιρολατρία “του τίποτα δε γίνεται”, να μην “τσιμπήσουν” στις ψεύτικες ελπίδες, που καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές της.

Να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε χώρο δουλείας, για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για μονιμοποίηση με πλήρη δικαιώματα και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Καλούμε τους μόνιμους συναδέλφους να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων και εργολαβικών συναδέλφων. Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις (και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες) για να προσληφθούν οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι υγειονομικοί.

Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αρνήθηκαν να στηρίξουν το αίτημα για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Αρνήθηκαν να προκηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ τη μέρα που ψηφιζόταν ο Νόμος που βάζει εμπόδια στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σας καλούμε να αγωνιστούμε, μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες, για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου διοργανώνει για την ίδια μέρα συγκέντρωση με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ στις 14:00 στα γραφεία του σωματείου.