28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ : Στα μονοπάτια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣΕ – Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ : Στα μονοπάτια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣΕ – Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού

Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα έχουν σμίξει από το πρωί της Παρασκευής στο Καρπενήσι στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε! Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού», διαμηνύουν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος, στο διήμερο που κορυφώνεται το Σάββατο με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Καρπενησίου στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρη Κουτσούμπα και τον Γραμματέα του ΚΣτης ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο.

Στο Καρπενήσι βρίσκεται από την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, επισκέφτηκε και περιηγήθηκε στην κατασκήνωση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Από το πρωί η μία μετά την άλλη έφταναν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Άλλες διανύοντας πολλά χιλιόμετρα, άλλες από πιο κοντινές περιοχές, περνώντας όλοι όμως το τελευταίο υπέροχο κομμάτι της διαδρομής, στις πλαγιές στο Βελούχι, κατέφθαναν στο όμορφο Καρπενήσι και κατευθύνονταν στο ιστορικό από τα χρόνια της Επανάστασης του ’21 ακόμα Κεφαλόβρυσο.

Στο πάρκο του Κεφαλόβρυσου, περνώντας μπροστά από το μνημείο που λέει στους επισκέπτες ότι «Εδώ έπεσε ο Μάρκος Μπότσαρης πολεμώντας τους Τούρκους», νέοι και νέες περνούσαν με τις σκηνές και κατευθύνονταν με τις Οργανώσεις τους στις γωνιές του όμορφου πάρκου. Κάτω από πυκνά πλατάνια και καρυδιές, ανάμεσα σε φροντισμένες λιμνούλες και δίπλα στα τρεχούμενα νερά του Καρπενησιώτη, η κατασκήνωση του φετινού διημέρου ήταν υποδειγματική και κέρδιζε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, αποζημιώνοντας τους συμμετέχοντες για την ταλαιπωρία του ταξιδιού με τη δροσιά και την ομορφιά του πάρκου.

Παράλληλα, το διήμερο εξελισσόταν και σε μια συνάντηση γενεών, αφού σιγά σιγά γέμιζε με φωνούλες και ενθουσιασμό και η παιδική κατασκήνωση που γίνεται στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Αντάμωναν όμως και σύντροφοι μεγαλύτερων ηλικιών που, με έδρα είτε το Καρπενήσι, είτε το Κεφαλόβρυσο είτε τα γύρω πανέμορφα χωριά της Ευρυτανίας, έδιναν το «παρών» στις εκδηλώσεις και τις πολλές παράλληλες δραστηριότητες του Διημέρου. Που όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες κινούνταν γύρω από το θέμα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της χώρας.

Περπατώντας στα ίδια μονοπάτια που βρέθηκαν πριν δεκάδες χρόνια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, μια πολυπληθής ομάδα κατασκηνωτών και επισκεπτών του Διημέρου έκανε το απόγευμα της Παρασκευής πεζοπορία, περνώντας από θέσεις-κλειδιά τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και τα χρόνια της εποποιίας του ΔΣΕ, φτάνοντας σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη και τα γύρω χωριά. Κουβέντιασαν για τις θέσεις του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή, μια περιοχή με ελεύθερα χωριά αφού, ακόμα και την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί μόνο το Καρπενήσι ήλεγχαν και τα γύρω χωριά παρέμεναν ελεύθερα.

Άλλοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν την ίδια ώρα μαζικά τις συζητήσεις στο χώρο της κατασκήνωσης. Για τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821 μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μία συζήτηση που παρακολούθησαν και συμμετείχαν πολλοί φοιτητές Τμημάτων Ιστορικών και Κοινωνικών Σπουδών, κάνοντας ερωτήσεις σχετικές με τα όσα διδάσκονται στις σχολές τους για την Επανάσταση.

Ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 – 1949): Εφόδιο στις καθημερινές μάχες των νέων κομμουνιστών. Μαθαίνουμε την Ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!» με ομιλητές τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Άρη Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.

Την ίδια ώρα, η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ διοργάνωσε ένα πρωτότυπο ομαδικό παιχνίδι γρίφων, το οποίο έφερε τους μαθητές που συμμετείχαν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και της εποποιίας του ΔΣΕ.

Στο χώρο της κατασκήνωσης απήθυνε ο Θάνο Μπίμπας, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρέτισε και ο Fernando Castro Garcia εκπρόσωπος των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία.

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή η βράβευση μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ ενώ ακολούθησε η προβολή βίντεο για τη Μάχη του Καρπενησίου.

Αμέσως μετά ξεκίνησε το αφιέρωμα στα τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Η βραδιά κλείνει με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι.

Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες:

Σάββατο 13 Ιούλη

Πρωί:

Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Επίσκεψη στο Μουσείο Κορυσχάδων (στο χώρο που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής για την Εθνική Απελευθέρωση τον Μάη του 1944).

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 100 ατόμων.

Πεζοπορία: Λόφος Αγίου Δημητρίου – Η Μάχη του Καρπενησίου (πανοραμική περιήγηση και αναφορά στους βασικούς σταθμούς της Επιχείρησης του ΔΣΕ στο Καρπενήσι) – Από τις 9.00 έως τις 13.00 3 επισκέψεις των 300 ατόμων.

20.00: Πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου με ομιλητές τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.15 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

22.30 Συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με την Ρίτα Αντωνοπούλου.

24.00 Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Κυριακή 14 Ιούλη

12.00 Αναχώρηση των Οργανώσεων.

10 / 34