ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τις κάκιστες εργασιακές σχέσεις των δασεργατών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : Καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τις κάκιστες εργασιακές σχέσεις των δασεργατών

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις κάκιστες εργασιακές σχέσεις των δασεργατών στη Ν. Εύβοια καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.  

Συγκεκριμένα τονίζει πως «την ώρα που καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα ζωτικής σημασίας έργο, είναι αναγκασμένοι να εργάζονται με τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Δεν έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία καθώς προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανύπαρκτα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή πρέπει να φέρουν σε πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Απαιτείται υψηλού φόρτου χειρωνακτική εργασία. Η απομάκρυνση της βλάστησης εγκυμονεί ένα σωρό φυσικούς κινδύνους(φίδια, έντομα, τοξικές ουσίες φυτών κτλ). Οι εργασίες συχνά πραγματοποιούνται σε δύσκολα εδάφη».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συμπληρώνει, «αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αλιβερίου αναγκάζονται σε συνθήκες καύσωνα να εργάζονται κάτω από τον ήλιο χωρίς καμιά προστασία! Αυτό σημαίνει πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους, ακόμα και για τη ζωή τους. Πρόκειται για εγκληματική πρακτική που λίγες ημέρες πριν είχε σαν αποτέλεσμα, να χάσει τη ζωή του εργαζόμενος σε εργολάβο, που τον είχε και δούλευε όλη μέρα στον ήλιο με 40 βαθμούς».

Παράλληλα αναφέρει πως «το ίδιο συμβαίνει σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, οι εργοδότες δε διστάζουν να θυσιάσουν, όχι μόνο την υγεία των εργαζομένων, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Την ίδια συμπεριφορά έχει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εργοδότης των δασεργατών, που στην προκειμένη περίπτωση τους έχει και δουλεύουν στον καύσωνα χωρίς να υπάρχει καμιά σκιά κοντά έστω για να κάνουν διάλειμμα. Σύμμαχό τους έχουν τον κρατικό μηχανισμό και τις κυβερνήσεις, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για να συμμορφώνονται οι εργοδότες, ακόμα και με τις οδηγίες του ίδιου του υπουργείου. Άλλωστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να προβούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ειδικά σε μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως η Εύβοια, με εκατοντάδες χώρους δουλειάς και χιλιάδες εργαζόμενους».

Έτσι, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ απαιτεί:

«Να πάρει μέτρα το Υπουργείο Εργασίας:

  • Για την άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 C και την πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή
  • Για την αύξηση της χρηματοδότησης του ΣΕΠΕ και την επάνδρωση των υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα.

Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για τη μετατροπή των συμβάσεων των δασεργατών σε αορίστου χρόνου ώστε να εκτελούν τις εργασίες προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων όλο το χρόνο».