Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με καλλιτεχνικό αφιέρωμα που έφτιαξαν τα μέλη της ΚΝΕ για το διεθνιστικό τραγούδι, στηριγμένο στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης ανά τον κόσμο.
Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, γραμματέα του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αντέχει στο χρόνο, ανανεώνεται, πλουτίζει, μεγαλώνει, είναι το μεγαλύτερο πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία της χώρας. Πηγή έμπνευσης για εμάς είναι πως ξέρουμε ότι με τη ΚΝΕ και το ΚΚΕ η νεολαία μπορεί να γίνει πιο δυνατή, να παλέψει για μια ζωή με πραγματική ελευθερία, με ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της. Γιατί ξέρουμε πως με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας …θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα …τον σοσιαλισμό».
Την κεντρική πολιτική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι γιατί 45 χρόνια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” συνεχίζει το ταξίδι του στις πόλεις, στις γειτονιές και τα χωριά της Ελλάδας χωρίς καμιά διακοπή. Μεταφέροντας το μήνυμα του ΚΚΕ στη νέα γενιά της πατρίδας μας σε πείσμα του αστικού κατεστημένου που επιδίωκε να ξεθωριάσει την ακτινοβολία και επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών στη συνείδηση της νεολαίας.
Σ αυτόν τον αγώνα, γι’ αυτό το σκοπό έχουν τη δική τους θέση οι νέοι και οι νέες της Λαμίας, όλης της Φθιώτιδας. Οι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, οι νέοι στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, στα ΙΕΚ και τον ΟΑΕΔ, οι νέοι που εργάζονται σε συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης που το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για έναν καφέ. Έχουν θέση σ’ αυτόν τον αγώνα πλάι στην ΚΝΕ μέσα από τις γραμμές της όλοι όσοι ονειρεύονται έναν κόσμο, μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και αβεβαιότητα, την ανασφάλεια.
Συντρόφισσες και σύντροφοι της ΚΝΕ, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ανοιχτή καρδιά απλώστε τα φτερά σας πλατιά στη νεολαία. Η θέση του νέου και της νέας, όλων των παιδιών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων που ζουν τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος είναι αντικειμενικά στο πλευρό του ΚΚΕ, είναι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή που τα δικαιώματα της νέας γενιάς δεν θα μπαίνουν στον Προκρούστη της κερδοφορίας των παρασίτων και κηφήνων της αστικής τάξης και του κεφαλαίου.
Κρατάμε γερά, είμαστε γερό σκαρί για να μη βουλιάξουμε στα λασπόνερα του συστήματος της εκμετάλλευσης. Στις σημαίες μας γράφεται το δίκιο του λαού και της νεολαίας γι’ αυτό αντέχουμε, γι’ αυτό και η εκατοντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ είναι δεμένη νύχι κρέας με τις πιο λαμπρές αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας.
(…) Τι είναι αυτό που εμποδίζει εκατοντάδες φοιτητές της Λαμίας να έχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση ώστε να αφοσιώνονται απερίσπαστα στις σπουδές τους όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός πληρώνει το 95% των φόρων άμεσων και έμμεσων όπως καταγράφεται ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα σχεδιάζουν να υποτάξουν στον πλήρη έλεγχο των επιχειρηματικών συμφερόντων τα ΑΕΙ. Από τη λειτουργία μέχρι και το περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης και φυσικά υποδομές στέγασης και σίτισης για να κερδοφορούν οι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι αλυσίδες στον τομέα του επισιτισμού.
(…) Θεωρούν πρόοδο να μην μπορεί το Νοσοκομείο της Λαμίας να αντιμετωπίσει ακόμη και περιστατικά ρουτίνας, να μην έχει βασικές ιατρικές ειδικότητες και να φτάνουν στο σημείο να χάνονται άνθρωποι, ακόμα και παιδιά. Λήστεψαν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, τον παρέδωσαν στο κεφάλαιο είτε με Μποδοσάκηδες είτε με κρατικό έλεγχο στο τιμόνι της ΛΑΡΚΟ και τώρα μετά από χρόνια σχεδιασμένης απαξίωσης απ’ όλες τις κυβερνήσεις την οδηγούν στο ξεπούλημα για να υπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις και αξιοποίηση των υποδομών σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως στον τομέα της Ενέργειας που θεωρείται ότι έχουν υψηλά στάνταρ κερδοφορίας, με τον λαό φυσικά να ζει στην ενεργειακή φτώχεια».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι «οι διεθνείς εξελίξεις προμηνύουν νέα ύφεση στην οικονομία και νέα όξυνση των αντιθέσεων, τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Παλιές συμφωνίες και συμμαχίες σπάνε, νέος κύκλος εξοπλισμών εξελίσσεται, τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται και με τα όπλα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.
Η αστική τάξη και οι σύμμαχοί της δεν επαναπαύονται με την υποχώρηση του κινήματος και τον υπέρ τους συσχετισμό, γιατί γνωρίζουν ότι αυτά είναι προσωρινά, ότι ελλοχεύει ο -γι’ αυτούς- κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας και μιας νέας ανόδου της ταξικής πάλης. Αυτό εξηγεί και το σύνολο των μέτρων που παίρνουν.
Απέναντι σ’ αυτό, ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να παρέμβει πιο οργανωμένα στις εξελίξεις με κριτήριο το δικό του συμφέρον και με βάση το δικό του σχέδιο. Και σ’ αυτό το ΚΚΕ, η ΚΝΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».
Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία με το γνωστό συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα» με παλιότερα και νέα τραγούδια τους. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την Ντένια Κουρούση, τον Γιώργο Νυδριώτη και τον Σταμάτη Πετσάκο.
Στο χώρο με μεγάλη επιτυχία λειτούργησε παιδότοπος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παράσταση κουκλοθεάτρου που παρακολούθησαν τα παιδιά με ενθουσιασμό. Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια και ποιήματα για την προσφυγιά, φτιαγμένο από τα ίδια τα παιδιά. Ποιήματα όπως το «Κανένας δεν θα αφήσει το σπίτι του» της Ουαρσάν Σάιρ, το «Μετανάστες» του Μπρεχτ, τραγούδια όπως η «Θαλασσογραφία», το «Τι με κοιτάς», «Των Βαλκανίων πρόσφυγες» έκαναν τον χώρο να αντηχεί από παιδικές φωνές και χειροκροτήματα. Στο τέλος όλα τα παιδιά μαζί έφτιαξαν ένα μεγάλο κολάζ αφιερωμένο στα προσφυγόπουλα.
Επίσης υπήρχε μαθητικό στέκι, που οι μαθητές παίξανε παιχνίδι ρόλων που φανέρωνε το πώς θυσιάζεται το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους.
Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και υπήρχε έκθεση για το εργατικό κίνημα.
