ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων

Λαμία, 25 / 9 / 2019

                                                             ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας

Θέμα: «Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Ν. Εύβοιας και των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας»

Για μια ακόμη χρονιά, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων στο νομό Εύβοιας, είχε ως συνέπεια να μετατραπούν περίπου 25.000 στρέμματα σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές.

Ενδεικτικά, από τη μέχρι τώρα καταγραφή – η οποία συνεχίζεται με βάση τους απαράδεκτους και ασφυκτικούς όρους που θέτει ο ΕΛΓΑ για την κατάθεση αίτησης αποζημίωσης (καταβολή τέλους 1 ευρώ για κάθε ζώο και 2 ευρώ για κάθε κυψέλη, πλήρης τακτοποίηση οφειλών στον ΕΛΓΑ, ηλικιακό όριο)- έχουν καταστραφεί εκατοντάδες μελίσσια (κυψέλες) και ελαιόδεντρα, δεκάδες παραπήγματα, αποθήκες με ζωοτροφές, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των βοσκήσιμων ζώων που έχουν χαθεί.

Δεκάδες είναι οι ρητινοκαλλιεργητές που χάνουν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους της περιοχής, σε μια περίοδο που βρίσκονταν και εργάζονταν μέσα στο δάσος για τη συλλογή του ρετσινιού.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, ενώ βρίσκονται «προ των πυλών» οι συνέπειες μπροστά στο χειμώνα εάν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα για εκτεταμένες εργασίες αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και δασοτεχνικών έργων.

Η πυρκαγιά αυτή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, που διατηρούν και επαυξάνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Οι «πανηγυρισμοί»  τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που κομπάζουν ότι η επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς «στέφθηκε με επιτυχία» επειδή δε θρηνήσαμε θύματα και δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, είναι τουλάχιστον προκλητικοί για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των κατοίκων της περιοχής, ότι η πυρκαγιά, ανεξάρτητα από την αιτία που προήλθε, θα μπορούσε να περιοριστεί και να μην είχε πάρει αυτή την έκταση, εφόσον υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, όπως αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός των δασών, κατάλληλες ζώνες ασφαλείας γύρω από τα χωριά που κινδύνεψαν και εκκενώθηκαν, δασικοί δρόμοι, δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, υδατοδεξαμενών, εάν είχαν διατεθεί εξ’ αρχής όλα τα απαραίτητα εναέρια και επίγεια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεσή της.

Τα 25.000 περίπου καμένα στρέμματα φέτος, έρχονται να προστεθούν στα 12.000 που κάηκαν στην ίδια περιοχή το 2018, στις συνέπειες που έχουν αφήσει πίσω τους η μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016 με άλλα 25.000 στρέμματα που είχαν γίνει στάχτη, οι πλημμύρες στο Μαντούδι το φθινόπωρο του 2018, ο χιονιάς στις αρχές του 2019 στα χωριά του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Τα μεγάλα προβλήματα στην πολιτική προστασία στην Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύουν ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, η έκταση και οι συνέπειές της δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες και το περιβάλλον, καθώς μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα ανοίγοντας την όρεξη σε διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευσή της, ενώ τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους- οφέλους».

Με βάση τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, τα άμεσα αιτήματα που  θέτουν προς κάθε κατεύθυνση και αφορούν την προστασία της ζωής και της δραστηριότητας τους αλλά και την δυσάρεστη πείρα από προηγούμενες καταστροφές και την έλλειψη μέτρων προστασίας όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Μαντουδίου μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες προκύπτει η αναγκαιότητα κατεπειγουσων ενεργειών από μέρους σας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν για:

             Την άμεση καταγραφή των καμένων εκτάσεων και την άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση, με ταυτόχρονη απαγόρευση επιχειρηματικής δράσης και υλοτόμησης του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.

             Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

             Την αποκατάσταση των βλαβών της υποδομές υδροδότησης της περιοχής και της απαραίτητους ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων.

             Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος της ρετσινάδες της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας, που έχασαν τη βασική πηγή του εισοδήματός της, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της, αλλά και για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια. Μέριμνα, ώστε να ασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και της φορείς.

             Την πλήρη αποζημίωση, στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν της κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, μελίσσια ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, της υλικοτεχνικές υποδομές, την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών της κτηνοτρόφους που επλήγησαν.

             Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών της λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση κ.τ.λ.).

             Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών)

             Να εγκριθεί κονδύλι για την πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών και για την εξασφάλιση της επάρκειας και του εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης.

Συνυποβάλλουμε και το Δελτίο Τύπου της 1/ 9 / 2019 του Συντονιστικού των Συλλόγων της Περιοχής.

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΙΟΥΛΙΑ