«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ : Εδώ και τώρα ακύρωση των σχεδίων της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ

.   11 Οκτωβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ : Εδώ και τώρα ακύρωση των σχεδίων της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα την ακύρωση των σχεδίων της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και την άμεση χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της από τον κύριο μέτοχο, το κράτος. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την υπογραφή στη συμφωνημένη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Αυτά τονίζει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» στη ΛΑΡΚΟ με αφορμή τη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Σωματείου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Σε ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει:

«Πέρα από την τυπική γνωριμία, η νέα διοίκηση έβαλε τους άξονες που θα κινηθεί.

Στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς που έβαλαν οι συνδικαλιστές, όπως «Πώς σκέφτεστε τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ; Ποιους θεωρείται υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση; Τι θα κάνετε; Τι λέτε για το σχέδιο τριχοτόμησης, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την κατάργηση των εργολαβιών;», η διοίκηση απάντησε ως εξής:

«Ως σύμβουλος, ως μεταλλειολόγος 40 έτη στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ως εντολή, ας το πούμε έτσι, που έχουμε από την κυβέρνηση είμαι υπέρ της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος με την αξιοποίηση των μεταλλείων από ιδιώτες.

Δεν έχω μελετήσει καλά το σχέδιο τριχοτόμησης του 2014, αλλά ίσως η εκκαθάριση και η πώληση της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια να είναι νομική διέξοδος έτσι ώστε να απαλλαγεί από τις κρατικές ενισχύσεις και από τα χρέη.

Η ΛΑΡΚΟ είναι σε αυτή την κατάσταση διότι το κράτος έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι καλός επιχειρηματίας, λειτούργησε μεγάλη χρονική περίοδο με χαμηλές τιμές , μπαίνοντας μέσα, με μεγάλο κόστος, σε βάρος του δημοσίου και σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να εργαστούμε σκληρά εργαζόμενοι και διοίκηση για να παράξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία των υψηλών τιμών και να αποκτήσουμε  ρευστότητα. Δεν υπάρχουν χρήματα για φίλτρα, για ανταλλακτικά, για ΜΑΠ. Σιγά – σιγά και με ιεραρχία και θα είμαι αυστηρός απέναντι στους εργαζόμενους που δεν χρησιμοποιούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Οι εργολαβίες  χρειάζονται, δεν είναι υποχρεωμένη η ΛΑΡΚΟ να πάρει στο προσωπικό της αυτούς τους εργαζόμενους και να τους δώσει κι άλλες παροχές. Στο κάτω – κάτω όταν έπιασαν δουλειά γνώριζαν ότι θα  εργάζονται στον εργολάβο.

Για τη ΣΣΕ θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοικτή, π.χ. να δίναμε όλοι ένα 10% από τους μισθούς μας. Στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν περικοπές, άλλοι, πανελλαδικά, έχασαν τις δουλειές τους.

Υπάρχουν τμήματα και εργαζόμενοι που εργάζονται σκληρά, αλλά και άλλα που δεν εργάζονται τόσο. Είμαι υπέρ στη μεταφορά εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα, αλλά και από εργοτάξιο σε εργοτάξιο, πού το βλέπετε το παράλογο.

Οι απεργίες δεν βοηθάνε τη ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιήσατε μία απεργία στις 2 Οκτωβρίου για ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δεν σας ενδιαφέρει».

Συνοπτικά τα παραπάνω ειπώθηκαν  από τη νέα διοίκηση  με το «καλημέρα». Κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζεται «κολαούζο» για τη συνέχεια.

Οι πανηγυρισμοί της ΔΑΚΕ που άλλαξε η κυβέρνηση και διοίκηση και οι εργαζόμενοι θα βλέπαμε «άσπρη  ημέρα» έπεσαν στο κενό με το «καλημέρα». Στο κενό έπεσε και η συγκάλυψη της προεκλογικής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη  «η ΛΑΡΚΟ έχει καλά αμειβόμενους εργαζόμενους  και είναι ωρολογιακή βόμβα που θα την εξουδετερώσουμε».

Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, διαψεύδεται η ΔΑΚΕ που μας έλεγε ότι «δεν ήταν καλά ενημερωμένος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας» και εγγυόταν αυτή ότι «η Νέα Δημοκρατία θέλει συλλογική σύμβαση». Τα γεγονότα μέχρι στιγμής αποκαλύπτουν ότι και γνώριζε πολύ καλά και ήξερε τι έλεγε.

Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Μας «το έχουνε ράψει το κουστούμι». Άλλωστε και η τοποθέτηση της διοίκησης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με το άρθρο που είναι δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Καθημερινή» (7/10).

Στόχος τους είναι να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ ως «λεία» σε επιχειρηματικούς ομίλους και να την κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν, αλλάζοντας ακόμη και τον παραγωγικό της χαρακτήρα. Αυτός ο στόχος προαπαιτεί την καταστρατήγηση κάθε εργατικού δικαιώματος, μισθών και θέσεων εργασίας.

Ήδη έχουμε καθυστερήσει. Άμεσα θα πρέπει να προκηρυχθεί γενική συνέλευση και συντονισμός με τα άλλα σωματεία.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα την ακύρωση των σχεδίων της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και την άμεση χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της από τον κύριο μέτοχο, το κράτος. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την υπογραφή στη συμφωνημένη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».