ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ : Καλεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Σάββατο 16 Νοέμβρη

.   16 Νοεμβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ : Καλεί σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Σάββατο 16 Νοέμβρη

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα συνδικάτα του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Σάββατο 16 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου, καλεί τα μέλη, τους απογόνους αγωνιστών καθώς και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. 

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα τονίζει τα εξής:

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία! Κάτω η Χούντα! Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ! Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία!

Αυτά ήταν τα συνθήματα του Πολυτεχνείου! Ο δημοκρατικός και αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας τους είναι αδιαμφισβήτητος. Συνθήματα που, 46 χρόνια μετά, παραμένουν επίκαιρα και ζητούν δικαίωση μέσα από τους αγώνες του λαού μας.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» ή πρωτοβουλία της στιγμής. Ήταν ο ώριμος καρπός, η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα 1967 – 1974 που βάφτηκε με αίμα. Δόθηκε στα κρατητήρια, στις φυλακές και τα βασανιστήρια, στις εξορίες, στις κινητοποιήσεις του εργατικού και αγροτικού κινήματος, στις σχολές και τα αμφιθέατρα, αλλά και στο εξωτερικό.

Η Χούντα ήταν η δικτατορική μορφή της αστικής διακυβέρνησης που εναλλάσσεται με τον κοινοβουλευτισμό, όταν τα συμφέροντα των αστών το απαιτούν. Έτσι, στήριξε την επιβίωσή της στη σκληρότητα και τον αυταρχισμό. Δημιούργησε οικονομικά σκάνδαλα, ξεπούλησε τον πλούτο της χώρας και οδήγησε στην καταστροφή και διχοτόμηση της Κύπρου. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι αυτή ετοιμάστηκε και επιβλήθηκε σε μια εποχή που ο αντικομμουνισμός, το φακέλωμα και οι διώξεις του λαού ήταν στην ημερήσια διάταξη του επίσημου κράτους. Η εποχή της χούντας ήταν περίοδος ντροπής και όχι αυτή που επιχειρούν να παρουσιάσουν οι υμνητές της, χουντικοί, εθνικιστές και χρυσαυγίτες, που αρνούνται ακόμη και τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που θα «τιμήσουν» τον ξεσηκωμό. θάβοντας όμως το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό του περιεχόμενο, με στόχο να μένει στη λαϊκή μνήμη σαν απονεκρωμένο γεγονός που το ανασύρουν όποτε θέλουν να το εκμεταλλευτούν.

Άλλοι πάλι έχουν, διαχρονικά, ως βασική τους επιδίωξη να ξεχαστεί και να μην πραγματοποιούνται καθόλου εκδηλώσεις. Να διαγραφεί τελικά από τη συλλογική μνήμη.

Ως Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Μαζί με χιλιάδες άλλους, θα τιμήσουμε και φέτος τους αγωνιστές και τα θύματα της αντιδικτατορικής πάλης, τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και πάνω από όλα τα μηνύματά του.

Σήμερα, η καλύτερη τιμή στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, είναι να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα της εποχής εκείνης».