ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ : Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ – Όλοι στις 25 Γενάρη στο συλλαλητήριο στην Αθήνα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ : Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ – Όλοι στις 25 Γενάρη στο συλλαλητήριο στην Αθήνα

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ – Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή στις 25 Γενάρη στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου έχει ως εξής:

«Οι τοποθετήσεις του αρμόδιου, πολιτικού προϊσταμένου από την πλευρά του κύριου μετόχου της ΛΑΡΚΟ, υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και της εντολοδόχου, διορισμένης από την κυβέρνηση, διοίκησης της ΛΑΡΚΟ δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού και αυταπατών.

Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων που είχε με τα Σωματεία και μας έχει ήδη ανακοινώσει για το 2020 παραγωγή 9.000 ton Ni (μισή παραγωγή δηλαδή), για ακόμη μία φορά μας είπε ότι “δεν μπορεί η ΛΑΡΚΟ και ο ορυκτός πλούτος να ανήκει στο κράτος, πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει”. Μας είπε ότι “οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές και να δούμε τις νέες χρήσεις του νικελίου”, φωτογραφίζοντας ότι το εργοστάσιο θα πρέπει να κλείσει και να παράγουμε με υδρομεταλλουργία. Τόνισε μάλιστα ότι “άμεσα θα πρέπει να μπει εκκαθαριστής”. Για να υπερασπιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να αυτοαναιρείται. Αρχικά είπε ότι “είναι ένας συνταξιούχος μεταλλειολόγος με λαμπρή καριέρα και εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα όπου δέχτηκε το κάλεσμα από την κυβέρνηση να αναλάβει τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για να την βοηθήσει να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή” και στη συνέχεια, αυτοαναιρώντας μέχρι και τον εαυτό του, είπε ότι “όσοι διοικούντες διορίζονται από τις κυβερνήσεις δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και γι’ αυτό το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας”. Τέλος, είχε το θράσος για ακόμη μία φορά να ζητήσει από τους εργαζόμενους “να δώσουμε κάτι για τη ΛΑΡΚΟ”.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερή στις απόψεις της, μέσω του κ. Σταϊκούρα μας είπε ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα να οριστεί εκκαθαριστής και να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια”, χωρίς να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της και του παραγωγικού της χαρακτήρα, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκβιάζοντάς μας ότι “η εκκαθάριση εν λειτουργία είναι το καλό σενάριο, υπάρχει και η πτώχευση. Μάλιστα μας πρότεινε να επιλέξουμε εκκαθάριση τύπου ΔΕΚΟ (βλέπετε ΕΛΒΟ που έκλεισε εφόσον οι εργαζόμενοι έχασαν μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο όλα τα κεκτημένα) ή εκκαθάριση τύπου ναυπηγείων (βλέπε Σύρου όπου εργάζονται σε εργολάβο με νέες συμβάσεις της “αγοράς” ή Σκαραμαγκά όπου παίρνουν μέρος του μισθού τους).

Ήρθαν μες στο σπίτι μας για να μας εκβιάσουν και να καλλιεργήσουν ότι όλα αυτά που λένε είναι “μονόδρομος”. Ήρθαν για να “σπείρουν” την απογοήτευση, τη μοιρολατρία έτσι ώστε να μας θερίσουν με σκυμμένο το κεφάλι. Να μην τους περάσει.

Δεν βγάλανε άχνα για τις συνειδητές, συγκεκριμένες επιλογές υπερχρέωσης της ΛΑΡΚΟ από τα στημένα τιμολόγια της ΔΕΗ και το στημένο πρόστιμο των “κρατικών ενισχύσεων”. Δεν βγάλανε άχνα για τη στημένη επιλογή που εξυπηρέτησε τους πελάτες της ΛΑΡΚΟ και οδήγησε σε διαφυγόντα κέρδη μισού δισ. ευρώ την περίοδο 2005-2007. Δεν βγάλανε άχνα για τη στημένη, διαχρονική και από όλες τις κυβερνήσεις πολιτική απαξίωσης, μη εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ με  κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, τις πολιτικές εγκατάλειψης που έχουν οδηγήσει να μετράμε 80 νεκρούς την ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες και σακατεμένους.

Οι μεταλλωρύχοι της ΛΑΡΚΟ στα λευκά βουνά της Εύβοιας, της Καστοριάς και στον παγωμένο κάμπο της Κωπαΐδας δίνουν τη μάχη κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες καθημερινά για να έχει το εργοστάσιο πρώτες ύλες. Οι μεταλλεργάτες του εργοστασίου καθημερινά πατούν στα ίδια πατάρια, σκαρφαλώνουν στις ίδιες γερανογέφυρες, βλέπουν κατάματα τις ίδιες φλόγες, εργαζόμαστε στα ίδια σημεία όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι συνάδελφοί μας. Είναι πολύ “ρηχοί” διοικούντες και κυβερνώντες αν νομίζουν ότι εκβιαζόμαστε.

Δεν φοβόμαστε. Έχουμε πληρώσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με το αίμα μας και ως αντίτιμο μέχρι σήμερα έχουμε πάρει εργασία στο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, καταπάτηση κατακτήσεων, μικρούς μισθούς.

Γενικός ξεσηκωμός σε κάθε σπίτι εργαζόμενου, γενικός ξεσηκωμός σε κάθε γειτονιά του χωριού μας και των πόλεων γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Σάββατο 25 Γενάρη 2020. Όλοι και όλες στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ – Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες.

Μας χρωστάνε και απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις 7,2 δισ. κρατικές ενισχύσεις χορηγούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 12 δισεκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες και άλλα τόσα υπερδιπλάσια έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στο κεφάλαιο μέσα από νομοσχέδια και τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δώσουν και στη ΛΑΡΚΟ.

Μας χρωστάνε και απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση  του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, νέες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών του οργανογράμματος, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, υπογραφή στη συμφωνημένη ΣΣΕ που κατοχυρώνει τα κεκτημένα μας.

Την απάντηση στους εκβιασμούς που ήρθαν να κάνουμε στο σπίτι μας, θα την πάρουν στις 25 Γενάρη στο κέντρο της Αθήνας.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες εκφράζεται μία μεγάλη αλληλεγγύη γύρω από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, μία αλληλεγγύη που στις 25 Γενάρη θα σηματοδοτήσει το ένας για όλους και όλοι για έναν.  Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του συνδικάτου μας και συμμετείχαν 120 φορείς αποδίδει καρπούς, συσπειρώνει χιλιάδες εργαζόμενους γύρω από το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, γιατί πραγματικά η συνέχιση της λειτουργίας της αφορά όλη την εργατική τάξη, η νίκη μας θα είναι νίκη για όλους.

Αυτό το κύμα αλληλεγγύης έχει τη δυνατότητα και μπορεί να κάνει τη ΛΑΡΚΟ στις 25 Γενάρη πρώτη είδηση πανελλαδικά. Δεν πρέπει να το πνίξουμε. Καλούμε όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ άμεσα να ορίσουν ώρα συλλαλητηρίου και ως τόπο το Σύνταγμα, έξω από το υπουργείο του κ. Σταϊκούρα, απέναντι από τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, στην καρδιά του αθηναϊκού λαού.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μιλήσει ακόμη. Η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Θα νικήσουμε».