Ημερίδα των Σωματείων της «ΛΑΡΚΟ» – Παρέμβαση του Γ. Μαρίνου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερίδα των Σωματείων της «ΛΑΡΚΟ» – Παρέμβαση του Γ. Μαρίνου

Από περιοδεία του Γ. Μαρίνου στη ΛΑΡΚΟΑπό περιοδεία του Γ. Μαρίνου στη ΛΑΡΚΟ

Την Κυριακή 12 Γενάρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, παρευρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαρίνος έδωσε αποφασιστική απάντηση και αποκάλυψε τα κηρύγματα υποταγής του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ που επιχείρησε με θράσος να διαμορφώσει το έδαφος στήριξης των κυβερνητικών διαλυτικών σχεδίων.

Κατήγγειλε, επίσης, τις προκλητικές κυβερνητικές θέσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας για διχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ, ιδιωτικοποίηση, πτώχευση και κλείσιμο της επιχείρησης, κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Τόνισε τις βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, συνολικά στη Στερεά και σε άλλες περιοχές που ήδη υποφέρουν από την υψηλή ανεργία.

Επιπλέον καυτηρίασε τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που σχεδιασμένα δούλεψαν όλα τα χρόνια για την υπονόμευση – απαξίωση της ΛΑΡΚΟ με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Ανέδειξε τις ευθύνες τους για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, πολιτική που οδήγησε σε θανατηφόρα και άλλα «ατυχήματα».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στήριξε τα αιτήματα των εργαζομένων και τεκμηριωμένα πρόβαλε την ανάγκη της χρηματοδότησης της επιχείρησης από το κράτος, την καταβολή των δεδουλευμένων, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της λειτουργίας της, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την άμεση εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, το σταμάτημα του «δουλεμπορίου» των εργολαβικών.

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή ημερίδα.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δηλώνει με ευθύνη πως ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας αποφασιστικά.

Ο αγώνας έχει ήδη ξεκινήσει και μπορεί με σταθμό τη μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα στις 25 Γενάρη και πολύμορφη κλιμάκωση να αναπτυχθεί και να εμποδίσει τα διαλυτικά, αντεργατικά σχέδια που προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ, γενικότερα οι δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τιμούμε στην πράξη τις πολύχρονες σχέσεις του ΚΚΕ με τους εργάτες και τις εργάτριες της ΛΑΡΚΟ που δοκιμάστηκαν στον συγκλονιστικό αγώνα των 110 ημερών το 1977, και στους μετέπειτα αγώνες, που έχουν εμπλουτίσει την ιστορία του εργατικού κινήματος και της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία και κάθε σκέψη για τεμαχισμό, εκκαθάριση, ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Απαιτούμε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, που είναι ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης, να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί, τα δεδουλευμένα και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με Συλλογικές Συμβάσεις και μόνιμο προσωπικό, να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών, να μην πειραχθεί δικαίωμα.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες και με ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειάς τους έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Πηγαίνουν στη δουλειά και δεν ξέρουν αν και πώς θα γυρίσουν στο σπίτι κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΚΚΕ απαιτεί να εφαρμοστούν τώρα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Μεταλλευτικών Λατομικών Επιχειρήσεων.

Δεν θα περάσουν τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την άρνηση της χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ από τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν δώσει και η σημερινή επίσης δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, με τους αναπτυξιακούς νόμους, χρηματοδοτήσεις και προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Σήμερα η ΝΔ βαδίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαθέτει 4,2 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ για νέες επεμβάσεις και πολέμους. Για τους εργάτες, για το λαό και τις ανάγκες του συνεχίζεται η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που ξηλώνει εργασιακά ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αχρηστεύσουν τις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, οι διάφοροι καλοθελητές ατζέντες μεγάλων συμφερόντων που ορέγονται τη ΛΑΡΚΟ για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να συναντηθεί η πάλη των εργαζομένων της επιχείρησης με ένα ισχυρό κίνημα στήριξης, αλληλεγγύης του λαού της περιοχής, των εργαζόμενων της Εύβοιας, της Στερεάς, πανελλαδικά και το ΚΚΕ θα έχει τη δική του συνεισφορά.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είναι αδίσταχτοι. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θωμάς έφτασε μέχρι του σημείου να δηλώσει προσβλητικά μπροστά σας πως “ο κύριος παράγοντας των εργατικών ατυχημάτων είναι η μέχρι τώρα κουλτούρα των εργαζομένων”.

Αυτό είναι συκοφαντία, βιασμός της αλήθειας. Έχουμε ζήσει και γνωρίζουμε καλά τους αγώνες των εργαζομένων για τη διεκδίκηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για να αποφευχθούν εργατικά ατυχήματα, να προληφθούν επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική.

Προσοχή! Ο υφυπουργός μίλησε για επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμησης και προκλητικά είπε πως η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει τη ΛΑΡΚΟ υπό συγκεκριμένους όρους και σε συνεννόηση με την Κομισιόν, την ΕΕ έτσι ώστε να γίνει ελκυστική σε επενδυτές και κατέληξε λέγοντας πως το μισθολογικό κομμάτι συνολικά είναι μεγάλο.

Πρόκειται για αντεργατικό ρεσιτάλ το οποίο συνέχισε ο αχαρακτήριστος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, δηλώνοντας πως “η ΛΑΡΚΟ έχει χάσει τον έλεγχο, σκοτώνει εργάτες, μολύνει το περιβάλλον. Προσπαθούμε είπε να την κάνουμε ελκυστική σε επενδυτές”.

Αυτοί δηλαδή που κυβέρνησαν και ξανακυβέρνησαν, που έχουν τεράστιες ευθύνες για την πορεία της επιχείρησης, έχουν το θράσος να προκαλούν τους εργαζόμενους για να υπηρετήσουν τις δυνάμεις που εκπροσωπούν, τα μονοπώλια που έχουν θησαυρίσει με την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχες. Μεθοδικά δούλεψαν για την υπονόμευση και απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Η πολιτική τους οδήγησε στη σημερινή κατάσταση γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και εχθρεύεται τους εργάτες που τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο υλικό.

Μηχανισμοί που υπηρετούν την αντεργατική πολιτική και δουλεύουν για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους μισθούς και να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους που φτύνουν αίμα για να επιζήσουν.

Κάθε αστικό κόμμα σπεκουλάρει από τη θέση της αντιπολίτευσης και όταν κυβερνά γίνεται θηρίο κατά των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει από παιχνίδια, έχουν πλούσια πείρα και μπορούν να ξετινάξουν τους μηχανισμούς χειραγώγησης, να απορρίψουν τους κάθε λογής εκβιασμούς, να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για τα δικά τους συμφέροντα.

Πολλές φορές κι από όλες τις κυβερνήσεις εξετάσθηκε και προετοιμάστηκε η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, όλες υποκλιθήκανε στις απαιτήσεις της ΕΕ για το “χαράτσι” που επέβαλε για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να επιταχυνθούν οι αντεργατικές επιλογές.

Η τριχοτόμηση, η πολιτική της ιδιωτικοποίησης είναι σχεδιασμένη. Συνδέεται με το διαχωρισμό του εργοστασίου από τα μεταλλεία και την καταλήστευση των κοιτασμάτων από συμφέροντα που καιροφυλακτούν, και στην περίπτωση αυτή το εργοστάσιο θα μείνει στον αέρα, η λειτουργία του θα είναι σε συνεχή αμφισβήτηση.

Μπορούν να βγούνε σημαντικά συμπεράσματα πολύ χρήσιμα για τον αγώνα.

Αυτό που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης που έχει κριτήριο τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, της πολιτικής που καταπατά τα εργατικά δικαιώματα, της αντιλαϊκής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του θέλουν εργαζόμενους με άθλιους μισθούς, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Θέλουν τους εργαζόμενους να παίρνουν συντάξεις πείνας και σακατεμένοι να συνταξιοδοτούνται στα βαθιά γεράματα.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Τα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται ποιο θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, όπως δείχνει η στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, η μοναδική στην Ευρώπη στην παραγωγή σιδηρονικελίου με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας. Καλύπτει το 6% των αναγκών της Ευρώπης και το 3% παγκόσμια, εκμεταλλεύεται το σύνολο των νικελιούχων μεταλλευμάτων της χώρας μας. Διαθέτει πολύτιμα μεταλλεία για εξασφάλιση πρώτης ύλης, εργοστάσιο για την επεξεργασία και σημαντικές υποδομές. Έχει έμπειρο εργατικό, επιστημονικό δυναμικό και μπορεί να γίνει κορμός για πολλές παραγωγικές δραστηριότητες.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρωμίου που, μαζί με το σιδηρονικέλιο, μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόν που μέχρι σήμερα εισάγεται.

Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα και η μετέπειτα χρήση του ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών, παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά είδη, είδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.

Παρά τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα, η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή με την οποία θα συγκρουστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Πρέπει να σκεφτούμε καλά.

Η Ελλάδα έχει μεγάλες και αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, διαθέτει ορυκτό πλούτο, μεταλλικά ορυκτά (χρυσό, νικέλιο, χαλκό), σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, διαθέτει τις βάσεις για να ζήσει ο λαός καλά.

Αλλά για να απελευθερωθούν αυτές οι δυνατότητες απαιτείται οργάνωση της εργατικής τάξης, κοινωνική συμμαχία και πάλη για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, ώστε το τιμόνι της εξουσίας να περάσει στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού για να γίνουν δική του περιουσία, κοινωνική περιουσία τα οικονομικά εργαλεία και να αναπτυχθούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

Αυτό το κεντρικό ζήτημα έχουν θέσει παντού οι εξελίξεις για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της μη αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας ή της αξιοποίησης από τους καπιταλιστές, τους οικονομικούς ομίλους που πατάνε επί πτωμάτων.

Γι’ αυτό επιβάλλεται να κοιτάζουμε μπροστά για τη διαμόρφωση λύσης που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες. Από αυτή τη σκοπιά ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι σήμερα θα γίνει πιο αποτελεσματικός.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο και ο ξενοδόχος είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, είναι οι εργαζόμενοι της περιοχής και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε με τον αγώνα μας την εκκαθάριση εν λειτουργία -όπως λέγεται- και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Με καλά οργανωμένο αγώνα, βρέξει-χιονίσει, δυναμικά και ανυποχώρητα μπορούμε να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη χρηματοδότηση από το κράτος -τον κύριο μέτοχο- και τον εκσυγχρονισμό της, να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών και να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και να εφαρμοστούν επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής των εργαζομένων.

Ο λαός της Στερεάς αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία και η ΛΑΡΚΟ είναι ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.

Ο αγώνας θα είναι σκληρός, αλλά οι εργάτες ενωμένοι ως μια γροθιά και με την πλατιά αλληλεγγύη μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους.

Σ’ αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι μαζί σας με όλες του τις δυνάμεις, με κινητοποιήσεις, με παρεμβάσεις στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, με όλα τα μέσα και σας ενημερώνουμε πως ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα θέσει το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ και τα αιτήματα των εργαζομένων στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό».