ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών και πλαφόν εισόδου στη Βουλή επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε ότι το κλειδί για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, στην κάλπικη κάλπη και στην εναλλαγή κυβερνήσεων διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά στην οργάνωση και στην κλιμάκωση της λαϊκής πάλης.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ από θέση αρχής καταψηφίζει και καταγγέλλει την προσπάθεια της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους μέσα και από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών. Ανέφερε ότι υπάρχει ταύτιση μεταξύ των αστικών κομμάτων στο ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να υπηρετεί την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Θύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση που προέβλεπε κάποιο μπόνους εδρών μέσω της απόκλισης κατά 10% της κατανομής από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας τα περί κυβερνησιμότητας, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας της αντιλαϊκής πολιτικής, που σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια για το λαό, ενώ για τα περί δημοκρατίας τόνισε ότι πρόκειται για μέγιστη υποκρισία διότι με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα θα συνεχίζουν να προκύπτουν κυβερνήσεις μειοψηφίας, ενώ από τους εργαζόμενους στα σωματεία τους απαιτούν αποφάσεις για απεργία με το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων.

Σχολίασε τα περί ακυβερνησίας λέγοντας πως υπάρχει το έδαφος και για κυβερνήσεις μεγάλων συνασπισμών μιας και υπάρχει στρατηγική σύμπλευση όπως έγινε το 2015 που ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν από κοινού το 3ο μνημόνιο και όπως δείχνει η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ -που τώρα κάνει τον δύσκολο- και ετοιμάζει να επικυρώσει η ΝΔ. Πρόσθεσε ότι και με κυβερνήσεις συνεργασίας ασκήθηκαν αντιλαϊκές πολιτικές όπως π.χ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αποδείχθηκε μνημονιακότερη όλων.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Γνωρίζετε πολύ καλά πως η συμμετοχή του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει ως βάση θέσεις αρχής, τις οποίες το ΚΚΕ ούτε τις παζαρεύει ούτε τις κόβει και τις ράβει ανάλογα με την κάθε φορά πολιτική συγκυρία.

Πάγια θέση μας είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί στην πραγματικότητα η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται γνήσια στις εκλογές για το αστικό κοινοβούλιο, αφού περνά μέσα από τις συμπληγάδες ενός συστήματος που μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση -και με ανοιχτές και με συγκαλυμμένες καλπονοθείες- της αντιλαϊκής ύπαρξής του.

Έχουμε πει -και σήμερα θα το επαναλάβουμε- πως η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη και με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους, το οποίο επαναφέρει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή, το οποίο σήμερα είναι 3% και για το οποίο κανένα κόμμα δε μιλάει, πλην του ΚΚΕ.

Μάλιστα, αυτή ακριβώς την πρότασή μας για τον εκλογικό νόμο την καταθέσαμε και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, πρόταση η οποία απορρίφθηκε. Απορρίφθηκε και από τη ΝΔ και από το ΚΙΝΑΛ, που σταθερά υπερασπίζονται τέτοια καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Απορρίφθηκε, όμως, και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει σημαία του την απλή αναλογική.

Μόνο που απλή αναλογική με πλαφόν εισόδου στη Βουλή, που υπήρχε στο νόμο που τελικά έφερε ως κυβέρνηση, δεν είναι πραγματικά απλή αναλογική. Είναι κολοβή.

Για να μη σας θυμίσουμε, αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, την πρότασή σας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα κάποιου μπόνους, αφού καθιέρωνε μέχρι 10% απόκλιση της κατανομής εδρών στα κόμματα από το αποτέλεσμά τους στις εκλογές.

Από θέση αρχής, λοιπόν, το ΚΚΕ καταψηφίζει, αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους και μάλιστα μέσα και από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας κ.ο.κ. Τα παλιά δηλαδή και τετριμμένα!

Το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης.

Τα όσα βέβαια λέγατε, κύριοι της ΝΔ, περί ισοτιμίας της ψήφου, όταν συζητούσαμε για την ψήφο των αποδήμων, εννοείται πως τα έχετε παραμερίσει γιατί σήμερα βασικός στόχος σας είναι η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής σας αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για το λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια.

Αλλά και τα περί υπεράσπισης της “δημοκρατίας” που αναμασάτε όλοι σας, αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας σας.

Γιατί την ίδια ώρα που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή ακόμα ένα καλπονοθευτικό σύστημα, από το οποίο θα προκύψει άλλη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με δεδομένο όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής του λαού στις εκλογές, αλλά και το ποσοστό που τελικά απαιτείται για το σχηματισμό της, έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, απαιτώντας το ακριβώς αντίθετο για τις ίδιες τις διαδικασίες του εργατικού κινήματος.

Απαιτείτε, για παράδειγμα, ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας, πρέπει να πάρει μέρος σε γενική συνέλευση το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες της γνωστής σε όλους εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Αυτό πρόβλεπε ο αντεργατικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά με χαρά τις διατήρησε και επέκτεινε φυσικά παραπέρα η ΝΔ.

Η “δημοκρατία” σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι υπερασπίζεστε.

Γιατί όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούν -σε δύσκολες συνθήκες- να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να οργανώσουν για παράδειγμα μια απεργία, τότε είναι κακές οι πλειοψηφίες που προκύπτουν από μια μειωμένη συμμετοχή στην ψηφοφορία, τις θεωρείτε παράγοντα αστάθειας και ανωμαλίας, όταν όμως πρόκειται να εκλεγούν αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως η δική σας, τότε αυτές οι πλειοψηφίες που προκύπτουν από μειοψηφίες ουσιαστικά που παίρνουν μέρος σε εκλογές, και με καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, ως διά μαγείας μετατρέπονται σε παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας. Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας…

Όλη η κοροϊδία στο βωμό του διεφθαρμένου και σάπιου συστήματος που υπηρετείτε και για τη σταθερότητα της αδικίας του οποίου φροντίζετε όλοι σας εναλλάξ.

Βέβαια, η θέση μας για την απλή αναλογική σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι καλλιεργούμε αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, από μόνο του, μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα ή να οδηγήσει στην ανάδειξη -πραγματικά και όχι στα λόγια- φιλολαϊκών κυβερνήσεων. Άλλωστε υπάρχει πλούσια ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνής πείρα πως και μέσα από συστήματα απλής αναλογικής μπορούν να προκύψουν αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι βέβαια τα άστοχα και ανιστόρητα που ακούσαμε χτες βράδυ εδώ μέσα σ’ αυτή την αίθουσα από πλευράς της ΝΔ!

Χώρια που η θέση που μπορεί να έχει ένα κόμμα για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, δεν το καθιστά και αυτόματα, ντε φάκτο, προοδευτικό. Όταν, μάλιστα, θεωρεί αυτό το αναλογικό σύστημα μέσο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, για να υλοποιήσει με τη σειρά της αντιλαϊκές πολιτικές από χέρι, στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Με εσάς είναι που χάνουν και οι λέξεις το νόημά τους. “Προοδευτικό” πλέον βαφτίζεται το οτιδήποτε συμφέρει το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων και μ’ αυτό παίζετε και εσείς της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που μονοπωλεί την προοδευτικότητά της στα λόγια, πράττοντας αντιδραστικά, δεξιά, αντιλαϊκά όταν υλοποιεί την πολιτική της στην πράξη.

Κυρίες και κύριοι,

Η πρόταση της ΝΔ για το εκλογικό σύστημα έρχεται να αντικαταστήσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν πως υπάρχει ταύτιση στο εξής βασικό:

Θεωρείτε ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τον εκλογικό νόμο ως καταλύτη για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Θεωρούν ότι και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαχυθεί σε περισσότερα κόμματα η ευθύνη για τη διεύθυνση και την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Και επίσης θεωρούν ότι στο πολιτικό σκηνικό έχουν εν δυνάμει περισσότερους συμμάχους, που βρίσκονται στο χώρο γενικά της σοσιαλδημοκρατίας, τόσο παλιάς όσο και νεόκοπης και σ’ αυτήν κυρίως απευθύνονται ρίχνοντας δίχτυα, ευελπιστώντας βέβαια να ψαρέψουν και παραπέρα από εκεί. Και όχι μόνο προς τα αριστερά τους. Άλλωστε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μια χαρά οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ συμπράξανε ακόμα και με δυνάμεις της ακροδεξιάς, όπως ήταν το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Κι απ’ την άλλη μεριά, βέβαια, τίθεται το ερώτημα: Μήπως εσείς κύριοι της ΝΔ έχετε διαφορετική άποψη για τους σκοπούς που θα πρέπει να υπηρετεί ένας εκλογικός νόμος;

Όχι, βέβαια. Ο καημός σας -όπως και του ΣΥΡΙΖΑ- η περιβόητη “πολιτική σταθερότητα”, είναι αποτυπωμένος στην άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει, καταγγέλλει και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους και, μάλιστα, μέσα και από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον παλιό εκλογικό νόμο και εκβιάζετε ότι δεν θα συγκροτήσετε κυβέρνηση, ακόμα και αν μπορείτε με κάποιο άλλο κόμμα, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν οι εκλογές μέσα σε 20 μέρες με τον δικό σας πιο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο. Βέβαια, αυτός ο κατ’ εσάς εκβιασμός των διπλών εκλογών, που διακινείτε το τελευταίο διάστημα, στο όνομα να αποφύγει τάχα ο τόπος τις περιπέτειες κι άλλα παρόμοια, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δίνετε “πολιτική πάσα” στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί “κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων”, νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα κι έτσι θα παιχτεί καλύτερα το δικομματικό σας παιχνίδι, αυτό που έχει γνωρίσει ο τόπος πάνω από 40 χρόνια τώρα.

Τι είχες Γιάννη μ΄ τι είχα πάντα…

Μόνο που ο λαός μας τις έζησε τις κυβερνήσεις συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμνημονιακή συγκυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ αποδείχτηκε η “μνημονιακότερη” όλων.

Κι αφήστε αυτά τα περί κινδύνων ακυβερνησίας κι άλλα τέτοια, γιατί ξέρετε πολύ καλά πως και στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχουν αδιέξοδα, απλά γιατί υπάρχει το έδαφος για το σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης αστικής συνεργασίας.

Είναι η στρατηγική σύμπλευση συγκεκριμένων κομμάτων, η οποία το 2015, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ανάγκης, σας έδωσε τη δυνατότητα από κοινού να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μνημόνιο, αλλά και τώρα μια χαρά συμφωνείτε, για παράδειγμα, με την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύει και η συμφωνία με τις ΗΠΑ που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το παίζει δύσκολος, ζητάει το πάγωμά της, συμφωνία που ετοιμάζεται να επικυρώσει την άλλη εβδομάδα η ΝΔ.

Τόσα χρόνια λέτε στον ελληνικό λαό πως αν η χώρα μας είναι το “καλό παιδί” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τότε θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και τώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα, δηλώνοντας πρόθυμη να στείλει στρατό και συστοιχίες πυραύλων και στη Σαουδική Αραβία και στη Λιβύη, στα Στενά του Ορμούζ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τα παιδιά του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει;

Ζητάει απλά “ομπρέλα” για τη νομιμοποίηση της αποστολής, ευρωπαϊκή ή διεθνή.

Παραπέρα. Συμφωνείτε με την υλοποίηση πάση θυσία της πολιτικής της ΕΕ. Πίνετε νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του ελληνικού λαού. Απόδειξη οι αντιλαϊκοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι διατηρούνται και επεκτείνονται.

Για δείτε τι συμβαίνει με τα εργασιακά δικαιώματα, το Ασφαλιστικό, τους πλειστηριασμούς, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας.

Η ΝΔ διατήρησε και ενίσχυσε όλους αυτούς τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα το χτύπημα στην απεργία, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει -κι όχι να ακυρώσει- τον νόμο Κατρούγκαλου, τον νόμο-λαιμητόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, επιδιώκει να ολοκληρώσει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε η Κοινωνική Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε “επένδυση” και ατομικό ρίσκο.

Οι όποιες διαφορές στην πολιτική σας απλά επιβεβαιώνουν τους κανόνες του αστικού πολιτικού συστήματος, που με το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και, αν στο μέλλον χρειαστεί, μια χαρά μπορεί και να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο κι αν σήμερα την ξορκίζετε…

Και ειδικά αυτούς που ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο, τους προτρέπουμε να ανατρέξουν στα ξόρκια του παρελθόντος, τότε που μπροστά βρισκόταν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Του τότε ΠΑΣΟΚ, όχι με τη σημερινή μορφή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ και ήρθε ο διάολος και τα κάνατε πλακάκια και συγκυβερνήσατε και ψηφίσατε μαζί αντιλαϊκούς νόμους…

Για το καλό μας… Κι όλο για το καλό μας…

Και το δούλεμα να πηγαίνει σύννεφο…

Αλλά το δούλεμα αφήστε το τουλάχιστον έξω από αυτή την αίθουσα, αφού άλλωστε και ο εκλογικός νόμος που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, παραπέμπει σε σενάρια μεγάλων συνασπισμών.

Γιατί ένα κόμμα με 25 και 30% που θα πάρει μπόνους 20 ή 30 έδρες, αντικειμενικά μόνο με ένα άλλο μεγάλο κόμμα μπορεί να συγκυβερνήσει. Εκεί το πάτε, ο ένας δουλεύει για τον άλλον, η ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ. Κι από κοντά βέβαια θέλετε τσόντα και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τον κάθε Βαρουφάκη, τον κάθε Βελόπουλο, αυτούς τέλος πάντων τους διάττοντες αστέρες, όπως άλλοι προηγούμενοι απ’ αυτούς, που κάθονται για ένα διάστημα στα βουλευτικά αυτά έδρανα.

Κυρίες και κύριοι,

Το ΚΚΕ με σταθερότητα και συνέπεια υπερασπίζεται τη θέση του για απλή και “ανόθευτη” αναλογική.

Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να συνειδητοποιήσει ο λαός μας ότι όποιο σύστημα κι αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, συνεργασίας ή όχι, θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του.

Και όταν θα σηκώνει το κεφάλι, θα του τη λένε κι από πάνω, ότι ο ίδιος τους ψήφισε και ότι εκφράζουν αθροιστικά δήθεν την …πλειοψηφία.

Το “κλειδί” για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην κάλπικη κάλπη και στην κυβερνητική εναλλαγή ίδιας κοπής διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα αν αυτή θα αφορά σε ένα, δύο ή και περισσότερα κόμματα.

Το “κλειδί” βρίσκεται στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του μέσα στους τόπους δουλειάς, παντού. Βρίσκεται στο σπάσιμο του φόβου, της μοιρολατρίας, της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων. Βρίσκεται στο ορμητικό πέρασμα του λαού στο προσκήνιο, με ισχυροποίηση παντού του ΚΚΕ. Αυτό είναι και το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα πάνω στο οποίο μπορεί να ακουμπήσει ο λαός μας».