Χαλκίδα: Απεργιακή συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό και τη ΛΑΡΚΟ

.   19 Φεβρουαρίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χαλκίδα: Απεργιακή συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό και τη ΛΑΡΚΟ

 

Την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας απέκλεισαν συμβολικά οι απεργοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και άλλων εργατικών συνδικάτων της Στερεάς Ελλάδας μετά την πραγματοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πάρκο Βούρκου. Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» και «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» έστειλαν μήνυμα συνέχισης των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό και τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ.

Νωρίτερα, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα. Οι διαδηλωτές προσυγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς και πορεύτηκαν στο Πάρκο Βούρκου, στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης, με συνθήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση και για τη ΛΑΡΚΟ. (Διαβάστε παρακάτω ομιλίες στη συγκέντρωση).

Κυριάρχησαν τα συνθήματα «Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας»«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβουν το κεφάλι, το δίκιο τους θα βρουν με ενότητα και πάλη» και να «Αποσυρθεί ο νόμος-λαιμητόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση»(δείτε εδώ το video με πλάνα από το Star Κεντρικής Ελλάδας).

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία της ΛΑΡΚΟ και συνδικάτα εργαζομένων και άλλων κλάδων από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο (δείτε εδώ στο video τη δήλωσή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας) και Κώστα Παρασκευά, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς – Εύβοιας. (δείτε εδώ στο video τη δήλωσή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας).

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Δ. Μούντριχας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Φ. Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, Α. Κορέτσελος, πρόεδρος Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, Δ. Καραγιάννης, μέλος ΔΣ Σωματείου ΛΑΡΚΟ Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη, Π. Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Αλ. Αλεξόπουλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γ. Τζαβάρας, πρόεδρος Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας. (δείτε εδώ το video).

Μαθητές από τα σχολεία του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας διάβασαν ψήφισμα (δείτε εδώ το video), όπως επίσης ψήφισμα διάβασε και ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας (δείτε εδώ το video).

Ακόμα μίλησαν ο Μ. Κοντιζάς από την ΠΟΕΜ, η Χ. Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο Γ. Μαρούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Φθιώτιδας, η Ε. Υφαντή, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και ο Σ. Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

Ομιλία του Παναγιώτη Πολίτη

Ομιλία του Παναγιώτη Πολίτη

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ανέφερε:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σας απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Με συγκίνηση και ανεβασμένο αίσθημα ευθύνης σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που εκφράζετε καθημερινά. Σας ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε, σας δίνουμε το λόγο της εργατικής μας τιμής, αυτό που κάνετε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, θα σας το ανταποδώσουμε, οπότε, όπου και με όποιον τρόπο θα μας το ζητήσετε.

Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και τον νόμο Βρούτση. Τον νόμο Βρούτση που έρχεται να θωρακίσει τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.  Έρχεται να θωρακίσει τη συρρίκνωση της σύνταξης και να την πάει στα 375 ευρώ. Έρχεται να απαξιώσει παραπέρα τη Δημόσια Υγεία. Έρχεται να ανοίξει παραπέρα τους δρόμους για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την εισφορά των εργαζομένων για τα προστατευόμενα μέλη, αφήνει επί της ουσίας ανασφάλιστα τα παιδιά μας. Τα αφήνει χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο και στα νοσοκομεία. Μας οδηγεί στις ιδιωτικές ασφάλειες όπου μόνο όσοι πληρώνουν θα έχουν πρόσβαση στην υγεία και αυτή θα είναι ανάλογη με το ποσό που θα δίνουμε. Μας οδηγούν στις ιδιωτικές ασφάλειες για την υγεία μας, τα φάρμακά μας και τη σύνταξή μας.

Με βάση τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο θα είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε όσα μας ζητάνε τα κοράκια των ασφαλιστικών ομίλων, αλλά δεν θα γνωρίζουμε το πόσα θα πάρουμε πίσω, εάν και εφόσον θα πάρουμε δηλαδή, διότι η εμπειρία μας στη ΛΑΡΚΟ, από την “Ασπίς” έως την “Generali” μας έχει διδάξει ότι συνήθως οι εργαζόμενοι τα χάνουμε.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.

Ψηφίσανε ξεχωριστά το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Όλοι παρέα το τρίτο. Όλοι παρέα εφαρμόζουν και τα τρία.

Έτσι και στη ΛΑΡΚΟ. Διαχρονικά ο ένας την απαξίωνε και ο άλλος την εγκατέλειπε. Ο ένας αύξησε το τιμολόγιο στη ΔΕΗ κι ο άλλος επιβεβαίωσε τα χρέη που δημιούργησε η αύξηση. Ο ένας έριξε το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων, ο άλλος το δέχτηκε ως μοιραίο. Κανένας τους δεν έδωσε ούτε 1 ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Ο ένας εφάρμοζε το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και ο άλλος το διατηρούσε και το διεύρυνε. Ο ένας καταργούσε τις τριετίες μας και ο άλλος συρρίκνωνε τα κεκτημένα μας.

Κανένας δεν εκσυγχρόνισε τη ΛΑΡΚΟ, δεν την ανέπτυξε  σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει  στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, στην παραγωγή κοβαλτίου, στην αξιοποίηση της σκουριάς και άλλων υποπροϊόντων.

Είναι δύσκολο να πεις ποιος φταίει περισσότερο, γιατί ο καθένας τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έπιασαν το νήμα από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος. Ο καθένας τους πρόσθεσε και το δικό του επεισόδιο στην κακοπαιγμένη παράσταση της ΛΑΡΚΟ.

Είναι όλοι τους υπεύθυνοι για δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα από τα κρατικά ταμεία. Για χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες. Είναι υπεύθυνοι, που με εντολή μεγάλων συμφερόντων, την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτικές τους, η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Ο ελληνικός λαός έχει χάσει δισεκατομμύρια από αυτή την πολιτική.

Η πολιτική που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, τις ΣΣΕ, η ίδια πολιτική εκποιεί και κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, η ίδια πολιτική έκλεισε τον ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ και τα “ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ”, τη ΣΕΛΜΑΝ, τη ΝΕΟΣΕΤ, την ΙΝΤΕΡΚΕΜ, τον ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ, η ίδια πολιτική μας σκοτώνει στην ώρα εργασίας, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, κλείνει λιγνιτικές μονάδες, στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Όλα για το κέρδος.

Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βγάλαμε συμπεράσματα ολόκληρης ζωής. Όσο συνεχίζουμε αυτόν το δίκαιο και τίμιο αγώνα, τόσο γινόμαστε πιο έμπειροι, πιο δυνατοί.

Μέχρι χθες όλοι μας ενημερωνόμασταν από τα μεγάλα, “σοβαρά” κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες του διαδικτύου. Τελικ,ά αποδείχτηκε ότι αυτοί οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι αλλά τους λέμε και άλλα γράφουν ή γράφουν κατά παραγγελία των αφεντικών τους.

Φωνάζουν τους υπουργούς, μονολογούν μπροστά στο γυαλί και ρίχνουν δηλητήριο. Λένε ψέματα και συκοφαντούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό το έγκλημα που πραγματοποιούν εις βάρος του. Λένε ψέματα και οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι τους όχι μόνο δεν τους απαντούν, αλλά απεναντίας τους σιγοντάρουν με τον  πιο χυδαίο και σιχαμερό τρόπο.

Η ΛΑΡΚΟ με ντοκουμέντα επιβεβαιώνουμε ότι είναι βιώσιμη. Διαπράττουν πολιτική αλητεία. Είναι στρατιώτες των μεγάλων συμφερόντων, γι’ αυτό την παρουσιάζουν ζημιογόνα.

Η ΛΑΡΚΟ με ντοκουμέντα επιβεβαιώνουμε ότι δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ. Είναι κάλπικο και στημένο το χρέος που δείχνουν. Δημιούργησαν τεχνητό χρέος για να κάνουν πλιάτσικο στη ΛΑΡΚΟ που είναι περιουσία του λαού.

Η ΛΑΡΚΟ με ντοκουμέντα επιβεβαιώνουμε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό κράτος. Είναι κάλπικο το πρόστιμο των “κρατικών ενισχύσεων” όπου με βάση την τροπολογία θα αποδοθεί τελικά πίσω μέσα από το πλιάτσικο που ετοιμάζουν να κάνουν. Τι ειρωνεία! Τι κλοπή! Θα επιστραφούν χρήματα που δεν έχει πάρει ποτέ η ΛΑΡΚΟ. Ακόμη και αυτά  που ψήφισαν να δώσουν για να την πτωχεύσουν,  η τροπολογία το περιγράφει ορθά κοφτά ότι θα επιστραφούν άμεσα και με σειρά προτεραιότητας στο ελληνικό κράτος. Βλέπετε τα έχουν τάξει στους εφοπλιστές και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλήθεια, για να πτωχεύσουν τη ΛΑΡΚΟ και να μαραζώσουν τη Στερεά δίνουν. Για να την αναπτύξουν γιατί δεν δίνουν;

Γελάστηκαν. Έμπλεξαν για τα καλά μαζί μας. Μετρούν το μπόι τους βλέποντας τον ίσκιο τους σούρουπο και νομίζουν ότι είναι γίγαντες.

Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι, με αίμα και ιδρώτα δένουμε το ατσάλι.

Συνάδελφοι, ψηλά τη σημαία του αγώνα. Δεν φοβόμαστε να βλέπουμε τον Χάρο κατάματα καθημερινά. Έχουμε βγάλει από το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, στις πλάτες μας, 80 φέρετρα. Φλερτάρουμε με τον καρκίνο και τα εγκαύματα, με τους ακρωτηριασμούς. Θα φοβηθούμε μια χούφτα λακέδες;

Εμείς, το μπόι μας δεν το μετράμε σούρουπο. Το μετράμε σήμερα, εδώ, ντάλα μεσημέρι, βλέποντας τον ήλιο κατάματα. Το μετράμε στην τέταρτη κατά σειρά μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιούμε μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Το μετράμε στα εκατοντάδες μηνύματα και ψηφίσματα αλληλεγγύης που δεχόμαστε από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Ο αγώνας μας και η αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη ΛΑΡΚΟ σηματοδοτεί μεγάλους μελλοντικούς αγώνες που θα φέρουν καλύτερες μέρες, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.

Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, σε πάνω από 50 πόλεις, στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο,  παράλληλα η εργατική τάξη φωνάζει: Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες.

Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος έχουνε πάρει στα χέρια τους τις θέσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τις μοιράζουν σε κάθε γειτονιά της χώρας μας. Τίμιοι δημοσιογράφοι, εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα μας βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Καθημερινά είναι δίπλα μας και στέλνουν ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ. Η αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ  γρήγορα θα μαθευτεί σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλη την εργατική τάξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αγάντα συνάδελφοι. Έχουμε δρόμο μπροστά. 

Μέχρι χθες  είχαμε υποχρέωση να παλέψουμε  για να εξασφαλίσουμε το ψωμί στα παιδιά μας. Σήμερα που βλέπουμε τα παιδιά μας από τα σχολεία της περιοχής μας να μπαίνουν μπροστά σε αυτό τον αγώνα, δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω.

Τα μάτια μας δεκατέσσερα. Επαγρύπνηση. Θα προσπαθήσουν να σπείρουν διχόνοια, να διασπάσουν σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, σε εργολαβικούς  και μόνιμους, σε εργαζομένους σε σκληρές συνθήκες και σε εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες.

Όσο θα τους γυρίζουμε την πλάτη και θα είμαστε μια γροθιά, συσπειρωμένοι στα τίμια, δίκαια και τα μόνα ρεαλιστικά αιτήματά μας, τόσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη, τόσο θα πέφτουν στο κενό τα ύπουλα σχέδιά τους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ρίξουν γέφυρες για να μη διευρυνθεί άλλο το μέτωπο αλληλεγγύης. Θέλουν να μας βάλουν, ενώ τα ψήφισαν, στο τραπέζι του διαλόγου για να διαλέγουμε κάθε φορά με τι θα μας τσακίζουν.

Σήμερα, η παρουσία μας στην Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας αυτόν τον συμβολισμό έχει.  Κόβουμε κάθε γέφυρα μαζί τους. Αν θέλουν διάλογο, να αποσύρουν την τροπολογία που κάνει πλιάτσικο στη ΛΑΡΚΟ.

Την Παρασκευή που πέρασε στην πράξη τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων ακύρωσαν απολύσεις που ετοίμαζε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και εργολάβος, ακύρωσαν περικοπές κεκτημένων, απαίτησαν να καταβληθεί εδώ και τώρα το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι της ΛΑΡΚΟ.

Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από ποτέ. Ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί για να ισοπεδώσει τις ζωές μας και να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να μας βρει μία γροθιά, όπως είμαστε σήμερα. Ο εκκαθάρισης και αυτοί που τον διόρισαν θα βλασφημούν την ώρα που έμπλεξαν μαζί μας.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και μαζικά. Όπλο μας  οι συλλογικές αποφάσεις, οι γενικές συνελεύσεις και η καθημερινή δράση.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή και κλείνει τη ΛΑΡΚΟ. Οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, οδηγεί στο μαρασμό  τις περιοχές μας.
  • Να διαγραφούν τα χρέη της ΛΑΡΚΟ. Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο. Τα χρέη κάλπικα, είναι οι συνειδητές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.
  • Κρατική χρηματοδότηση και με σχεδιασμό, ευθύνη και έλεγχο από το ίδιο το κράτος η ΛΑΡΚΟ να υλοποιήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης μέσα από την κατασκευή παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα,  παραγωγής κοβαλτίου και αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων.
  • Άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμα υλικά.
  • Υπογραφή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων μας. Δεν δεχόμαστε ούτε ένα σεντς περικοπής στο  καθημερινά σκληρά, με αίμα και ιδρώτα, βγαλμένο μεροκάματό μας.

Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ.

Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.

Ο συνάδελφος Σταύρος Ανδριώτης, γεν. γραμματέας του Συνδικάτου μας, μου είπε να σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς. Αυτήν την ώρα είναι στο χειρουργείο. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στους αγώνες».

Ομιλία του Γιάννη Τζαβάρα

Στην ομιλία του ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Ευβοίας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «καθοριστικός παράγοντας για τον αγώνα που διεξάγεται στη ΛΑΡΚΟ είναι η παλικαρίσια στάση των ίδιων των εργαζομένων που κρατάνε ψηλά τη σημαία του αγώνα και έτσι μπορούμε να τον στηρίξουμε. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Ποιοι είναι αυτοί που λένε ότι το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είναι μονόδρομος; Είναι οι ίδιοι που λένε ότι η σύνταξη πρέπει να είναι στα 67 έτη και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, οι ίδιοι που θέλουν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Πρόσθεσε ότι «η εργασιακή ζούγκλα δεν προέκυψε τους τελευταίους εφτά μήνες της ΝΔ. την ίδια ανάπτυξη υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις που θεό τους έχουν την υπεράσπιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας».

Ομιλία του Φώντα Αγγελάτου

«Θα κάνουμε κι άλλες κινητοποιήσεις για την απόσυρση της τροπολογίας- έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ γιατί πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στους συναδέλφους που έχουμε χάσει στα εργατικά ατυχήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ Εύβοιας.

Σημείωσε ότι «όλοι μαζί μπορούμε και στο τέλος θα είμαστε νικητές», πρόσθεσε πως «σήμερα όλη η Ελλάδα απεργεί και φωνάζουμε κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, λέμε όχι σε όλους τους αντεργατικούς νόμους, όπως και στην τροπολογία-έκτρωμα που πέρασε για τη ΛΑΡΚΟ και που σε ένα χρόνο ή θα δοθεί ο ορυκτός πλούτος σε κάποιον ιδιώτη ή θα πτωχεύσει και 1.200 οικογένειες θα είναι στην ανεργία».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί υψηλόμισθων εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, υπογράμμισε ότι οι υψηλόμισθοι είναι οι διορισμένοι της κυβέρνησης στη διοίκηση, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων είναι από 850 ευρώ ο νεότερος έως 1.400 ευρώ ο παλαιότερος εργάτης και σημείωσε τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στους χώρους εργασίας.