ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ : Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

.   28 Φεβρουαρίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ : Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και να ακυρώσουν στην πράξη την τροπολογία που οδηγεί στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ δηλώνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπου στη συνέλευση του Σωματείου έγινε σήμερα ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και αρχικός προγραμματισμός για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Με τις λέξεις «αγώνας» και «ενότητα» να κυριαρχούν στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών μελών των διοικητικών συμβουλίων του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της συνέλευσης, δόθηκε το στίγμα των επόμενων ημερών που είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων και δηλώθηκε η αποφασιστικότητα για αγώνα που θα αποτρέψει την εφαρμογή της τροπολογίας και τη διάλυση της εταιρείας.

«Μόνο η ενότητα που έχουμε μεταξύ μας, το πλαίσιο αιτημάτων που μας ενώνει και η αλληλεγγύη του λαού είναι τα όπλα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτης Πολίτης, ο οποίος μετέφερε στους εργαζομένους τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στο Εφετείο για διορισμό του εκκαθαριστή. «Στο Εφετείο τα πράγματα ειπώθηκαν ξεκάθαρα. Ο νόμος δίνει την εξουσία στον εκκαθαριστή για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις. Για μειώσεις που θα φτάσουν στο 40 και 45% σε όσους απομείνουν», τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μέσα σε λίγες ημέρες διόγκωσαν το χρέος της ΛΑΡΚΟ στα 780 εκατομμύρια, τόσα ζητάνε να πληρώσει ΛΑΡΚΟ μέσα σε ένα χρόνο». Προσδιόρισε μάλιστα ότι η πλασματική εκτόξευση του χρέους εξυπηρετεί στο να αποβούν άκαρποι οι διαγωνισμοί και να οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ στην πτώχευση, να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να χάσουν τα λεφτά τους οι μικροεργολάβοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και να δοθεί τζάμπα η περιουσία της. Τόνισε επίσης ότι το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς τα μεταλλεία έχουν σταματήσει, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και ανταλλακτικά, έχουν ακυρωθεί παραγγελίες, παραγωγή που είναι έτοιμη δεν φορτώνεται για να σταλεί στο εξωτερικό, υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει το κράτος παραμένει δεσμευμένο και δεν εκταμιεύεται, κάτι που το απέδωσε σε σχεδιασμό περαιτέρω απαξίωσης της εταιρείας και τρομοκρατίας των εργαζομένων.

«Οι κινητοποιήσεις είναι το μόνο μέσο που έχουμε στα χέρια μας, η εταιρεία πάει για κλείσιμο και εμείς μένουμε χωρίς αύριο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ανδρέας Κορέτζελος«Χάνουμε τα πάντα, ή αγώνας ή τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Καραμέρης, ενώ «οι νόμοι ψηφίζονται, αλλά και αλλάζουν» σημείωσε το μέλος του ΔΣ του Σωματείου, Γιώργος Κάζας. Ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν τον επόμενο χρόνο να υποστούν συνολικές μειώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο της εκκαθάρισης ανέφερε μεταξύ άλλων το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Νίκος Ρήννας.

Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκε ότι το επόμενο διάστημα θα σχεδιαστούν μια σειρά από κινητοποιήσεις όπως συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα στις 11 Μάρτη και στο πλαίσιο παρουσίας του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, συλλαλητήρια σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη σε συντονισμό με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε Καστοριά και Κοζάνη, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.