Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ”, για την πανδημία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ”, για την πανδημία

Λαμία, 8/4/2020

 

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Γενική τοποθέτηση για την πανδημία.

Παρακολουθώντας προσεκτικά την εξέλιξη της πανδημίας εκφράζουμε την ανησυχία μας για το μέλλον της κοινωνίας, που βρέθηκε απροετοίμαστη.

Χωρίς ολοκληρωμένα οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη……. Με Δημόσια Νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…. Με γιατρούς και νοσηλευτικούς λιγότερους από όσους χρειάζονται…..Με ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμο υλικό.

Θυμόμαστε, επίσης, πολύ καλά πως, χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνώντες ( ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ) μείωναν τις κοινωνικές δαπάνες και την επιχορήγηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας για να εξυπηρετήσουν δήθεν σχέδια ανάπτυξης που βόλευαν λίγους  κεφαλαιοκράτες και δεν έπαιρναν υπόψη τους τις ανάγκες τού λαού.

Ότι γίνεται μέχρι σήμερα με τις πλημμύρες και τις φωτιές επαναλαμβάνεται τώρα και με την πανδημία του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα.

Φυλαγόμαστε στα σπίτια μας…Προσέχουμε….  και πολύ καλά κάνουμε και θα κάνουμε… Δεν ξεχνάμε, όμως τους υπεύθυνους για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας…. Δεν παραβλέπουμε πως στην κοινωνία που ζούμε αν και μιλούσαν για την σημασία της υγείας  με θερμά λόγια, οι πολιτικές που ασκούνταν την υποτιμούσαν και την τοποθετούσαν μετά την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Βγάζουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας, για να τα πάρουμε υπόψη μας στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε, μαζί με τα παιδιά μας, για να αλλάξουμε την κοινωνία…. Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες μετά την πανδημία.

Με αυτές τις σκέψεις, διατυπώνουμε ακόμη μια φορά τα αιτήματα μας….

  • Άμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, σε προσωπικό και υγειονομικά εφόδια.
  • Ένταξη κάθε ιδιωτικής υγειονομικής μονάδας στο σύστημα δημόσιας εξυπηρέτησης των αρρώστων, δωρεάν.
  • Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Ουσιαστική Ενίσχυση του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ…. Σε προσωπικό και δυνατότητες παροχών υπηρεσιών ανακούφισης σε ΑμεΑ και ανήμπορους. Σε μοναχικούς ηλικιωμένους.
  • Εξασφάλιση του δικαιώματος για σταθερή δουλειά, με ασφάλιση και αμοιβές, που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε όλους.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τους αυτοαπασχολούμενους και την αγροτιά.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι συντάξεις που καθυστερούν προκλητικά για χρόνια.

Σε αυτές τις συνθήκες, πέρα από την διατύπωση των αιτημάτων μας, θεωρούμε σκόπιμο να υπογραμμίσουμε την θέληση μας για μια καλύτερη ζωή, με εξασφαλισμένο το μέλλον των παιδιών μας και ξεκάθαρη την διάθεση μας να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν.

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο αλλά και στις νεότερες γενιές για να τονίσουμε την αξία της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης σε όλους όσους ζουν σε συνθήκες στέρησης και αυξημένων αναγκών.

Σχετικά με αναγκαίες παρεμβάσεις της Περιφέρειας.

Στα πλαίσια της εξέλιξης της πανδημίας και επειδή θεωρούμε, σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ως βασικό και κυρίαρχο το ζήτημα των υποδομών της πολιτείας για την προστασία της υγείας του λαού….. Συνεκτιμώντας και την υποχρέωση της Περιφέρειας να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση…. Διατυπώνουμε τις εξής συγκεκριμένες προτάσεις :

  1. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ώστε να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της πανδημίας…. Μια και όσες έγιναν μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκείς και αναντίστοιχες των αναγκών….. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμπλήρωση του ιατρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Περιοχής σε πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, παθολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους και βιοπαθολόγους….. Να υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού….. Να ενισχυθεί ξεχωριστά η μοναδική, στην Περιφέρεια, πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας…. Να προετοιμασθεί το ανακαινισμένο κτήριο του Σανατορίου στην Λαμία…. Να ολοκληρωθεί η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας…. Να αυξηθούν τα κρεβάτια της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λαμίας…. Να οργανωθούν Μονάδες αυξημένης φροντίδας ( ΜΑΦ ) σε όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής…. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αναλώσιμων υλικών, με κεντρικές προμήθειες ή αυξημένη χρηματοδότηση.
  2. Να επιταχθεί η ιδιωτική Πολυκλινική της Λαμίας και να εξετασθεί η αξιοποίηση των ιδιωτικών μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών και εργαστηρίων σε Λαμία και Χαλκίδα. Να ενταχθούν όλες οι ιδιωτικές δομές στο κρατικό σύστημα υγείας.
  3. Οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στην οργάνωση κρατικού συστήματος πρωτοβάθμιας άσκησης ιατρικής, μέσω δικτύου που θα καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές ή οικογένειες.

Πέρα από αυτά, θεωρούμε απολύτως αναγκαία :

  • Την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που καλύπτει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων…… Μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης…. Βελτίωση της σίτισης τους.
  • Τον έλεγχο των επιχειρήσεων, που απασχολούν εργαζόμενους, σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Τον συστηματικό έλεγχο της αγοράς, που λειτουργεί στην Στερεά ( κυρίως super market και φαρμακεία ) για την αποφυγή υπερτιμήσεων, αισχροκέρδειας και μαύρης αγοράς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ