Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ”, για τις πρόσφατες πλημμύρες –  καταστροφές

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ”, για τις πρόσφατες πλημμύρες –  καταστροφές

Λαμία, 8/4/2020

 

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Για τις πρόσφατες πλημμύρες –  καταστροφές.

Στο “ίδιο έργο θεατές”, βρέθηκαν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι της Εύβοιας αλλά και αρκετών ακόμη περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, παρακολουθώντας το πως η έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων προστασίας μπορεί να μετατρέψει μια έντονη βροχή σε καταστροφική θεομηνία για τον τόπο και το βιός τους.

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Στερεά Ελλάδα το τριήμερο, άφησαν πίσω τους σοβαρά προβλήματα και καταστροφές, ιδιαίτερα στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στην Εύβοια, στον κάμπο της Κωπαΐδας στην Βοιωτία αλλά και κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα.

Πλημμυρισμένες καλλιέργειες, σταυλικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, διαλυμένο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις και καθιζήσεις, είναι εικόνα που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και η οποία θα μπορούσε, σε μεγάλο βαθμό, να έχει αποφευχθεί εάν είχαν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως ο καθαρισμός και η διάνοιξη ρεμάτων.

Την χθεσινή μέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με την Λαϊκή Συσπείρωση , Κώστα Μπασδέκη, πραγματοποίησε περιοδεία στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου, διαπιστώνοντας από κοντά την έκταση του προβλήματος και των καταστροφών αλλά και την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού απέναντι σε φυσικά φαινόμενα.

Η πρώτη στάση έγινε στο χωριό Νεοχώρι την περιοχή του Αυλωναρίου, όπου τα νερά χειμάρρου της περιοχής, τα οποία δεν έβρισκαν διέξοδο στην στενή και ακαθάριστη κοίτη, πλημμύρισαν τις διπλανές εκτάσεις φτάνοντας μέχρι τα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών.

Το οδοιπορικό στα χωριά της περιοχής συνεχίστηκε με ιδιαίτερη δυσκολία καθώς σε αρκετά σημεία οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες ή κόβονται κάθετα από ορμητικά ρέματα. Σε όλη τη διαδρομή συναντά κανείς πλημμυρισμένες καλλιέργειες και σταυλικές εγκαταστάσεις, φουσκωμένα ρέματα όπου τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο και απλώνονται ανεξέλεγκτα παντού.

“Υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως οπωροκηπευτικά και σιτηρά, αλλά και σε εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων την έκταση των οποίων δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη” δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αυλωναρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι “οι συγκεκριμένες καταστροφές έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι λόγω της επιδημίας του κορονοϊού δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά”.

Διαρκώς έρχονταν πληροφορίες για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και την κατάσταση που είναι ιδιαίτερα δύσκολη,  τονίζοντας ότι το οδικό δίκτυο στην περιοχή και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη Μουρτερή, στο Όριο, στον παραλιακό δρόμο προς Κορασίδα, στην Πλατάνα.

Στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και στην βορειοκεντρική Εύβοια, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία στο δρόμο Μαντούδι προς Προκόπι, ενώ το πρωί της Κυριακής δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκκένωσαν προληπτικά 10 σπίτια στον οικισμό Πήλι εξαιτίας μεγάλων ποσοτήτων νερού και λάσπης που κινούνταν απειλητικά από το βουνό.

Σοβαρά προβλήματα επίσης και διακοπή της κυκλοφορίας, σημειώθηκαν στον παραλιακό δρόμο από την Αιδηψό μέχρι τη Λίμνη και νοτιότερα μέχρι την Μονή Γαλατάκη, με τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας να δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά από φυσικά φαινόμενα και από έλλειψη προστατευτικών υποδομών.

Στη Βοιωτία

Σε λίμνη μετατράπηκε για μία ακόμη φορά ο κάμπος της Κωπαΐδας, καθώς υπερχείλισαν τα αρδευτικά κανάλια, με την διοίκηση της ΠΕ Βοιωτίας να προχωρά σε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο αγροτικό δίκτυο και σε κλείσιμο των εισόδων προς την Κωπαΐδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εδαφών έχει μετατραπεί σε λίμνη, με τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς αδυνατούν να προχωρήσουν στις καλλιεργητικές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν αυτή την εποχή . Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Κωπαΐδα είχε πλημμυρίσει και πέρυσι τέτοια εποχή, με τους αγρότες αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Στη Φθιώτιδα.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν γεμίσει με νερό, εξαιτίας της υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού, είναι η εικόνα που συναντά κανείς στον κάμπο της Λαμίας.

Μια κατάσταση που οι αγρότες των χωριών της περιοχής βιώνουν σχεδόν κάθε χρόνο και η οποία δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Την ίδια στιγμή το επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί προς την περιοχή του Γοργοποτάμου έχει κοπεί σε ορισμένα σημεία με την κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία.

Προβλήματα επίσης προκλήθηκαν στη δυτική Φθιώτιδα, όπου ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που είχαν προκληθεί το Φεβρουάριο του 2015 , όπως στην περίπτωση της γέφυρας στο χωριό Περιβόλι Σπερχειάδας, καθώς και στη γέφυρα στο Καστρί Μακρακώμης.

Επίσης προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων υπήρξε στο ορεινό τμήμα της δυτικής Φθιώτιδας και την γειτονική Ευρυτανία εξαιτίας της χιονόπτωσης, όπου μάλιστα σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο έφτασε και τα 30 έως 40 εκατοστά.

Σχετική  Δήλωση του Κ. Μπασδέκη.

Με αφορμή τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κώστας Μπασδέκης δήλωσε τα εξής:

 ” Πρόκειται για σοβαρές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και της περιφέρειας για ζητήματα που έχουν αναδειχθεί από καιρό και αφορούν την προστασία του λαού από καιρικά φαινόμενα. Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κατοικίες και καταστήματα αλλά και δημόσιες υποδομές, όπως το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Τόσο η περιοχή της Κύμης – Αλιβερίου, όσο και υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, έχουν επισημανθεί από το παρελθόν ως επικίνδυνες για τέτοιου είδους φαινόμενα. Παρόλα αυτά τα διαθέσιμα κονδύλια είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Η προστασία του λαού αντιμετωπίζεται στη λογική “κόστος όφελος”, στο ότι είναι ακραία φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν , στο αφήγημα της “ατομικής ευθύνης” όπως και στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

 Θα πρέπει άμεσα:

  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο
  • Να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για διάνοιξη και καθαρισμός ρεμάτων στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού που θα αφορά την προστασία του λαού από πλημμύρες, φωτιές και κάθε φυσικό φαινόμενο”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ