Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης-Αλιβερίου για την επαναλειτουργία των σχολείων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης-Αλιβερίου για την επαναλειτουργία των σχολείων

                        

10 Μαΐου 2020

Προς: Προεδρείο Δήμου Κύμης Αλιβερίου
Κοιν/ση: Δημότες Κύμης Αλιβερίου.

  Θέμα: « Ενόψει της επαναλειτουργίας  των σχολείων, σχεδιασμός και λήψη μέτρων ».

      Το Υπουργείο Παιδείας, την προηγούμενη εβδομάδα έκανε ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Οι ανακοινώσεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο σε εμάς όσο και στους γονείς, στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Εύλογες οι ανησυχίες όλων γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και γενικότερα η παιδεία στην χώρα μας. Δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν.

    Παραμένει η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτηριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού. Το πρόσφατο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε για την Παιδεία και είναι σε δημόσια διαβούλευση επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση.

     Για πολλοστή φορά από την έναρξη του Covid-19, προβάλλεται από τη κυβέρνηση η ατομική ευθύνη των πολιτών. Αυτό γίνεται εσκεμμένα γιατί κρύβεται επιμελώς η δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Μάλιστα αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτηρίων προβλήματα που ήδη προϋπήρχαν, αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήματα.

    Αυτό  που πρέπει να μας απασχολήσει  άμεσα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων και θα διασφαλιστεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία με ευθύνη  του κράτους και όχι να μετακυλύετε το κόστος ως συνήθως μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές και μετέπειτα να μεταβιβάζεται η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

      Ως Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου σας ρωτάμε , τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις σχολικές μονάδες που ανοίγουν; Υπάρχει επάρκεια των ταμείων των σχολικών επιτροπών ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες; Τα έκτακτα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές που ψηφίσαμε για τις αυξημένες ανάγκες, επαρκούν για το επόμενο διάστημα και για το άνοιγμα το των σχολείων από Σεπτέμβρη ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών στα σχολεία; Οι μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία  θα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής των μαθητών; Απαιτείται αύξηση των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές και των δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται λιγότεροι μαθητές ανά λεωφορείο. Το λεωφορείο να παρέχει όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητές, τα οποία θα καλύπτει το κράτος.
  • Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεων τους (μονιμοποίηση και νέες προσλήψεις); Το γεγονός ότι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το μάθημα, στα περισσότερα σχολεία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη διατήρηση της καθαριότητας του σχολείου, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.
  • Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών αλλά και κατά την διάρκεια των μαθημάτων;
  • Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, καθώς και αλκοολικά διαλύματα και υλικά καθαρισμού ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα;
  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου (που είχε το θράσος το υπ. Παιδείας με μια απαράδεκτη ενέργεια να αλλάξει την οδηγία). Υπολογίσατε πόσοι μαθητές χωράνε στις αίθουσες του κάθε σχολείου Δήμου μας;
  • Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών και στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου;
  • Τι ιδιαίτερα μέτρα θα λάβετε για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών;
  • Για τη διεξαγωγή των πανελληνίων χρειάζεται από τώρα να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός για να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να γράψουν τα παιδιά, όπως θερμοκρασίας (πχ ανεμιστήρες τοίχου ή άλλο μέσο), αερισμός των αιθουσών, μέτρα καθαριότητας κτλ.

      Τέλος, καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης να βιντεοσκοπεί και να μεταδίδει τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στα σχολεία. Το παιδαγωγικό έργο, η σχολική «ζωή», δεν είναι ριάλιτι! Αν η κυβέρνηση νοιάζεται για να μην χάσει κανένας μαθητής μαθήματα ας διορίσει μόνιμους δασκάλους και καθηγητές ώστε στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να μη χάνονται ώρες, ας εξασφαλίσει την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να παρακολουθούνται τακτικά οι μαθητές από γιατρό, ας μειώσει τα τμήματα για να μην μεταδίδονται οι ασθένειες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φέτος έκλεισαν σχολεία, εκτός από τον Covid-19 και από την εποχική γρίπη!

      Η Υγεία και η μόρφωση θεωρούνται κόστος «πολυτελές έξοδο» για το κράτος, το πρόσφατο νομοσχέδιο που τέθηκε για δημόσια διαβούλευση το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Οι ανάγκες των παιδιών μας μπαίνουν στο ζύγι μιας πολιτικής που δίνει δεκάδες δις στις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιωτικές τράπεζες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης (βλέπε voucher επιστημόνων),  ικανοποιεί ακόμα και τα πιο “ ευφάνταστα όνειρα ” των εργοδοτών και αφήνει στην “ ανέχεια ” εργαζόμενους και μαθητές.

Το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της Περιφέρειας και των Δήμων, έχουν τεράστια ευθύνη!

    Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων  ώστε να εξασφαλιστούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

     Απαιτούμε να συνεδριάσει λοιπόν άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας για να παρθούν αποφάσεις για τη σχολική κοινότητα.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι δημοτικοί Σύμβουλοι

Κώστας Κέκης, Κώστας Καρτελίας