Δήλωση του επικεφαλής της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ” Κ. Μπασδέκη για τις καταστροφές στην Φθιώτιδα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δήλωση του επικεφαλής της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ” Κ. Μπασδέκη για τις καταστροφές στην Φθιώτιδα

Δήλωση για τις καταστροφές στη Φθιώτιδα

     Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια ήρθαν και οι αντίστοιχες στη Φθιώτιδα να επιβεβαιώσουν αυτό που είναι γνωστό πλέον σε όλους και με τον πιο δραματικό τρόπο.

    Ότι μπροστά στα φυσικά φαινόμενα ο λαός της Στερεάς είναι απροστάτευτος και πληρώνει ακριβά το τίμημα της απουσίας ακόμη και στοιχειωδών έργων υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας.

    Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής και είναι πραγματικά εγκληματική η πολιτική τους που λογαριάζει την υλοποιήση έργων που είναι αναγκαία για την προστασία του λαού με τη λογική του “κόστους- οφέλους”.

    Ο “Ιανός” που χτύπησε τη Φθιώτιδα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, υπόγεια, αποθήκες, επιχειρήσεις και καταστήματα σε μία εκτεταμένη περιοχή ευρύτερα της Λαμίας, ξεχείλισε ο Σπερχειός και άλλοι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να πνιγούν καλλιέργειες σε μια έκταση πάνω από 15.000 στρέμματα τα περισσότερα βαμβακιού λίγο πριν τη συγκομιδή, καταστράφηκαν σταυλικές εγκαταστάσεις, πνίγηκαν ζώα ενώ καταστράφηκαν αγροτικοί δρόμοι και γεφύρια.

     Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε στο γεγονός ότι στη γενικότερη απουσία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενισχυτικά στην ένταση των φαινομένων και στην έκταση των καταστροφικών συνεπειών λειτούργησε και η εγκληματική αδιαφορία για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τις κατασκευαστικές εταιρίες στις περιοχές όπου περνάει ο οδικός άξονας Ε65 και η σιδηροδρομική γραμμή.

     Εδώ και με δεδομένο ότι απουσιάζουν έργα θωράκισης επαναλήφθηκαν  τα προ τριετίας πλημμυρικά φαινόμενα στα χωριά Ζηλευτό, Στύρφακα, Λιανοκλάδι αλλά και στον Άγιο Στέφανο Δομοκού.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

-Να προχωρήσει στη γρήγορη, άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κατοικίες, να απομακρυνθούν από τα σπίτια και υπόγεια φερτές ύλες, λάσπη κλπ, να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι.

-Να καταγραφούν σε σύντομο διάστημα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για την καταστροφή οικοσκευών και άλλων αντικειμένων που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

-Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε δρόμους, γεφύρια και να αποκατασταθεί η συγκοινωνία προς τη Δυτική Φθιώτιδα και στα χωριά γύρω από τη Λαμία.

-Να καταγραφούν οι ζημιές σε καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

-Με προτεραιότητα να δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας και για τη Φθιώτιδα όπως και για το σύνολο της Στερεάς που σε κάθε φυσικό φαινόμενο ανεξαρτήτου εντάσεως μέτρα ζημιές ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζώων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ