Ανακοίνωση κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Δήμου Λεβαδέων στον Ελικώνα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Δήμου Λεβαδέων στον Ελικώνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ»

Όπως είναι ήδη γνωστό, τη Δευτέρα 28/09/2020 συνεδρίασε  η Επιτροπή Περιβάλλοντος κι Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία μεταξύ άλλων συζήτησε και το θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Δήμου Λεβαδέων στον Ελικώνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δια της εκπροσώπου της στην Επιτροπή κ. Λιάνας Καραβασίλη, τοποθετήθηκε από θέση αρχών, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστοί στις κατευθύνσεις της ΕΕ εφαρμόζουν τις πολιτικές για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». Τόνισε το υποκριτικό ενδιαφέρον όλων αυτών, που ενώ υλοποιούν κατά γράμμα αυτή την πολιτική, έρχονται κατά περίπτωση κι ανάλογα με το πώς εκτιμούν το πολιτικό κόστος από τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων, να καταψηφίσουν ή να καταγγείλουν. Είναι συνένοχοι.

Αυτό φάνηκε περίτρανα γι άλλη μια φορά και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση: σε θέμα για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη θέση «Πικροβούνι» των νομών Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Καρδίτσας, με την παρουσία μάλιστα του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, η πλειοψηφία της ΝΔ ψηφίζει αρνητικά, «σεβόμενη» τάχα την τοπική κοινωνία, την οποία όμως αλλού δεν υπολογίζει. Για τον Ελικώνα και τη «Μεγάλη Λούτσα» ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία και της βουλευτού του στη Βοιωτία, «αντιτίθεται» στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπός του στην επιτροπή σε πλείστες άλλες περιπτώσεις ψηφίζει θετικά… Το δε ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψηφίζει θετικά και στη συνέχεια βγάζει ανακοίνωση ότι διαφωνεί…

Όλοι τους αφήνουν στο απυρόβλητο την αιτία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δραστηριότητα και το κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων στο πεδίο της ενέργειας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Καραβασίλη:

«Η τοποθέτηση μας είναι σταθερή και αταλάντευτη και ξεκινάει από την αντίθεση μας στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της παραγωγής της ενέργειας…. Στην απελευθέρωση – τάχα – της αγοράς της Ενέργειας που επέβαλε η Ε.Ε και οι οδηγίες της, που την παραδίδουν στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην προέκταση αυτών των πολιτικών, ξέρουμε, πως, η πρακτική των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, δεν θα σεβόταν το περιβάλλον και την προστασία του.

Το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους και οι ανταγωνισμοί τους  γέμισαν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες και μετέτρεψαν εύφορες περιοχές σε εκτεταμένα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Διαφωνούμε από θέση αρχών με τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιπαλεύουμε αυτές τις πολιτικές και τις συνέπειες τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν με ζήλο αυτές τις πολιτικές με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Λέμε ξεκάθαρα πως η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική συνείδηση έχουν πολιτική διάσταση και ταξικό πρόσημο, μια και είναι σε όλους γνωστό πως αφετηρία όλων των αρνητικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα που ζούμε είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε αυτή την βάση αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να τον κινητοποιήσουμε.

Παίρνοντας υπόψη :

  • Την απόφαση του Δ.Σ Λειβαδιάς και την συζήτηση που έγινε σε αυτό.
  • Την παρέμβαση της πρωτοβουλίας πολιτών Ελικώνα.
  • Την παρέμβαση του Συλλόγου Ελικωνίων επαρχίας Λιβαδειάς

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση.»