ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 17Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 17Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομάδα Γυναικών Λιβαδειάς, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), συναισθανόμενη τη σημασία και τις συνέπειες που θα έχει για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, εξέδωσε σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2020, το κάτωθι ψήφισμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της στην απόφαση της Κυβέρνησης και καλώντας όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει το σωματείο της ΛΑΡΚΟ για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11π.μ. στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα:

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ,
ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 17Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την εκποίηση της επιχείρησης χωρίς να διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα 1.200 εργαζόμενοι να πετιούνται στο δρόμο. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί επιχείρηση τεράστιας οικονομικής σημασίας και για την περιοχή μας και το κλείσιμο της μας αφορά όλες και όλους αφού για τις τοπικές κοινωνίες η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί «κινητήρια δύναμη» όλης της τοπικής οικονομίας, από τα χωριά μας έως τις μεγάλες πόλεις των νομών. Το κλείσιμο της σημαίνει μαζικός ξεριζωμός νέων οικογενειών και εξαθλίωση. Σε επίπεδο χώρας κλείνει μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που έφερνε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο συνάλλαγμα χωρίς να έχει πλήρως αναπτύξει τις δυνατότητές της με αποτέλεσμα το κλείσιμό της να  σημαίνει γενικό χτύπημα των λαϊκών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ γνώριζαν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και σήμερα, μετά από 8 μήνες αγώνων, δικαιώνονται για τις προβλέψεις τους και προκηρύσσουν απεργιακή κινητοποίηση με την οποία διεκδικούν: 1)Nα σταματήσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης – εκποίησης. 2)Να διασφαλιστεί  η ενιαία συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, μεταλλείων και εργοστασίου. 3)Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα. 4) Να διαγραφεί το κάλπικο χρέος στην ΔΕΗ, το κάλπικο πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων. 5) Το δημόσιο χαρακτήρα της, την κρατική χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται απευθείας στο κεφάλαιο. 6)Με σχέδιο και ευθύνη του κράτους  την  υλοποίηση  του εκσυγχρονισμού της. Την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, τις προτάσεις των εργαζομένων. Για να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με εργασιακά δικαιώματα. 7)Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.8)Την κατάργηση των περικοπών, του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. 9)Να καταβληθούν στους συναδέλφους που έχουν πάρει σύνταξη και στους συγγενείς των νεκρών εργαζομένων όλες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις. Και 10)Να καταβληθούν σε όλους οι οφειλές από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

            Η Ομάδα Γυναικών Λιβαδειάς καταδικάζει την απόφαση για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και αποφασίζει ομόφωνα τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τη συμμετοχή της στην απεργιακή συγκέντρωση που έχουν προκηρύξει τα εργατικά σωματεία της ΛΑΡΚΟ για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11.00πμ στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Καλούμε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να στηρίζουν μαζί μας τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να συμμετάσχουν στην μαζική κινητοποίηση των σωματείων της.

το Δ.Σ.