ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

.   15 Δεκεμβρίου 2020   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Από το πλημμυρισμένο ΜπούρτζιΑπό το πλημμυρισμένο Μπούρτζι

«Σήμερα είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη νεροποντή των τελευταίων ημερών. 

Τονίζει πως πρόκειται για μία «γνώριμη εικόνα», με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που ούτε καν ξεκίνησαν, τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφές του Αυγούστου και καλεί τον λαό της περιοχής «να μη συνηθίσει σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Να μην αποδεχτεί την έλλειψη βασικών υποδομών, τόσο σε οδικό δίκτυο όσο και σε αντιπλημμυρική προστασία ως κάτι αναπόφευκτο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η νεροποντή των τελευταίων δύο ημερών δημιούργησε προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο σε αρκετά σημεία της Εύβοιας.

Επαναλαμβάνεται μια γνώριμη εικόνα, όπου δυνατή νεροποντή στην Εύβοια σημαίνει:

  • Κάθε κάτοικος και ανάλογα με το πού είναι το επίκεντρο και η σφοδρότητα της κακοκαιρίας τρέμει μην κινδυνεύσει ο ίδιος και η περιουσία του.
  • Αν ζεις σε περιοχές όπως ο οικισμός Όαση στο Μπούρτζι που πλημμύρισε τον Αύγουστο, ψάχνεις να βρεις ασφαλές σημείο για το αυτοκίνητό σου και συγγενή ή φίλο να πας να μείνεις.
  • Φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου.
  • Κλείνει ο παραλιακός δρόμος προς Κύμη, στο ύψος του Στομίου και της Πλατάνας.
  • Κλείνει ο δρόμος ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι.

Έτσι και με τη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών που κανείς από τους απολογητές της απαράδεκτης αυτής κατάστασης δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κατά την προσφιλή τους μέθοδο “ακραίο καιρικό φαινόμενο”. Δυστυχώς προς επιβεβαίωση των φόβων των κατοίκων στο Μπούρτζι και τον οικισμό Όαση, επισυνάπτουμε σχετικές σημερινές φωτογραφίες από την περιοχή. Πλημμύρισε και περιοχή κοντά στα Πολιτικά.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να μη συνηθίσει σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Να μην αποδεχτεί την έλλειψη βασικών υποδομών, τόσο σε οδικό δίκτυο όσο και σε αντιπλημμυρική προστασία ως κάτι αναπόφευκτο. Ο λαός της περιοχής έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και λαϊκή περιουσία από την έλλειψή τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. 4 μήνες μετά τις πλημμύρες του Αυγούστου, δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντας τις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές πιο ευάλωτες από πριν. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Υπάρχει ένοχος. Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση. Προτεραιότητά της δεν είναι η προστασία της ζωής μας, οι λαϊκές ανάγκες αλλά η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Απόδειξη και ο φετινός προϋπολογισμός. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στη Βουλή διαμήνυσε ότι “μπαίνουμε σε μία εποχή που η επιλογή για τα μεγάλα πρότζεκτ υποδομών, δηλαδή τα δημόσια έργα, θα πρέπει να υπηρετεί ένα και μόνο στόχο, την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πτυχών της”. Δηλαδή να ξεχάσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί προέχουν “έργα υποδομής σιδηροδρομικά για να ενισχύσουμε επιτέλους τη βιομηχανία logistic, δηλαδή τομείς οικονομίας που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση”.

Σήμερα είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».