Συζήτηση για τις πυρκαγιές στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών μετά από αίτημα της “Λαικής Συσπείρωσης”

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συζήτηση για τις πυρκαγιές στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών μετά από αίτημα της “Λαικής Συσπείρωσης”

Το ζήτημα των πυρκαγιών θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών την Τρίτη 31 Αυγούστου, έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ακολουθεί το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο.


Άμφισσα, 19 Αυγούστου 2021

Προς την κα. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΙΤΗΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ    

Η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας – πυροπροστασίας στην Φωκίδα και σε ολόκληρη την χώρα ανέτοιμο, όπως αποδείχτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτές τις μέρες. 

Είναι συγκεκριμένες και σοβαρές οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας, για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και αντίστοιχου σχεδιασμού πυροπροστασίας, όπως αποδείχτηκε στην πράξη σχεδόν παντού όπου είχαμε πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες.

Είναι άμεση ανάγκη να στηριχθούν περιοχές και οι λαϊκές οικογένειες που έχουν υποστεί ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές με προτεραιότητα σε μέτρα:

  • Αντιπυρικής προστασίας για όλες τις περιοχές γιατί είναι άμεσος ο κίνδυνος να πληγούν και αυτές.
  • Εξασφάλισης στέγασης, τροφής και υγιεινής διαβίωσης για όλους τους πυρόπληκτους. Άμεσης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης σε όλες τις περιοχές. 
  • Άμεσης καταγραφής των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κατεστραμμένα σπίτια, δάση, καλλιεργειών, κοπαδιών και σταύλων, μελισσιών, επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης και σε ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο κατέστρεψε η πυρκαγιά. Παράλληλα, να εξασφαλιστεί άμεσα για τα κοπάδια που έχουν μείνει χωρίς βοσκότοπους οι αναγκαίες ζωοτροφές για να επιβιώσουν.
  • Άμεσης αποζημίωσης από το κράτος όλων των πυροπαθών στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού τους από τις αποζημιώσεις.
  • Εξασφάλισης εισοδήματος για όσους έχουν χάσει τη φετινή σοδειά, την τουριστική σεζόν, το αντικείμενο εργασίας τους.
  • Άμεσης έναρξης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης σε όλες τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά γιατί είναι άμεσος ο κίνδυνος πλημμυρών, αφού πλέον σε μία τεράστια έκταση στην Στερεά και Εύβοια δεν υπάρχουν τα δάση που μέχρι τώρα συγκρατούσαν τα βρόχινα νερά. Για να μην κλάψουμε από τις πλημμύρες όσους δεν κλάψαμε από τις πυρκαγιές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε τη συζήτηση του ζητήματος των πυρκαγιών που κατέκαψαν Εύβοια, Φθιώτιδα και Φωκίδα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, για την οποία ζητάμε να γίνει άμεσα, εντός του Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί δια ζώσης.      

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Δήμαρχο Δελφών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΤΑΘΗΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΚΡΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ