Παράσταση διαμαρτυρίας, στη Διεύθυνση της ΔΕΗ Λιβαδειάς και στην Αντιπεριφερειάρχη, ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, κι όχι μόνο, θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 11 Νοέμβρη του 2021 και ώρα 11.00 πρωινή, τα Σωματεία των Συνταξιούχων Λιβαδειάς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παράσταση διαμαρτυρίας, στη Διεύθυνση της ΔΕΗ Λιβαδειάς και στην Αντιπεριφερειάρχη, ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, κι όχι μόνο, θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 11 Νοέμβρη του 2021 και ώρα 11.00 πρωινή, τα Σωματεία των Συνταξιούχων Λιβαδειάς

                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος κι όχι μόνο θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 11 Νοέμβρη του 2021 και ώρα 11.00 πρωινή, τα Σωματεία των Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Βοιωτίας, του ΙΚΑ Επαρχίας Λιβαδειάς και του ΟΑΕΕ Επαρχίας Λιβαδειάς, στη Διεύθυνση  της ΔΕΗ περιοχής Λιβαδειάς αλλά και στην Αντι/ περιφερειάρχη κ. Φανή Παπαθωμά.

   Κεντρικό μας σύνθημα είναι: <<Πάρτε πίσω τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να βυθίσετε  στα σκοτάδια τους φτωχούς και τους ανίσχυρους κι  ούτε θα σας επιτρέψουμε να λεηλατήσετε το ισχνό εισόδημά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!>>

  Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τον εφησυχασμό και να κοροϊδεύει τον κόσμο της ανάγκης για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, συνολικά στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαβεβαιώνοντας ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό», ότι «σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί η αγορά και οι τιμές» και ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πάρει μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της Ενέργειας.

   Κάνουν  ό,τι μπορούν για να κρύψουν πως αυτές οι ανατιμήσεις είναι παράγωγο της ίδιας της λειτουργίας του συστήματος, που από τη μια κλέβει τον ιδρώτα του λαού, εντείνοντας την εκμετάλλευση κι από την άλλη εφορμά στην τσέπη του, καθιστώντας αδύνατη την αγορά ακόμα και των πιο αναγκαίων αγαθών.

   Για τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης δεν ευθύνεται ο λαός, αλλά  η αξεδίψαστη δίψα του κεφαλαίου για υψηλή κερδοφορία. Είναι όμως αυτός που καλείται να πληρώσει το τίμημα, προκειμένου να διευρύνονται διαρκώς τα κέρδη των μεγάλων ομίλων ντόπιων και ξένων.

   Η ανάπτυξη που τάζουν τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος όχι μόνο δεν ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα, αλλά αντίθετα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν βρεθεί στη μέγγενη  των αντεργατικών μέτρων, των περικοπών στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην ασφάλιση, στην Παιδεία και στην υψηλή, άμεση και έμμεση φορολογία με αποτέλεσμα την δραματική επιδείνωση της αγοραστικής τους δύναμης κι εντέλει την απόλυτη φτωχοποίησή τους.

   Διεκδικούμε:  ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπές εισόδημα. Αγωνιζόμαστε για φθηνή Ενέργεια για τον κόσμο της εργασίας και για τους απόμαχους της δουλειάς, γιατί αυτή αποτελεί κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα.

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Δωρεάν ρεύμα σε όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος με αμοιβή κάτω από 751 ευρώ. Κανένας συνταξιούχος με σύνταξη κάτω από 600 ευρώ!

   Ο αγώνας του λαϊκού κινήματος αποτελεί μονόδρομο. Όλοι οι πολίτες και ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, πρέπει να κοιτάμε μπροστά, βάζοντας στο στόχαστρο τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, την αστική διαχείριση σε όλες της  τις εκδοχές, που πρέπει να παραμερίσει από τον δρόμο του ο λαός για να πάρει ανάσες και, για να δει πραγματικές αλλαγές προς όφελός του.

Τα σωματεία των Συνταξιούχων καλούν το λαό της Λιβαδειάς να δηλώσει τη συμμετοχή του σ’ αυτή την επείγουσα και κρίσιμη κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί
στην Πλατεία της πόλης μας
την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 πρωινή.

Όλοι στον αγώνα για να μην περάσει αυτή η βάρβαρη και η ανάλγητη πολιτική που καταδυναστεύει και, που εξαθλιώνει τους πολλούς, που δεν έχει καμιά έγνοια για τον πολίτη και για τις ζωτικές ανάγκες του.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: την Αντι/περιφερειάρχη κ. Φανή Παπαθωμά.

Προς: την Δ/νση της ΔΕΗ περιοχής Λιβαδειάς.

   Τα σωματεία των συνταξιούχων της επαρχίας Λιβαδειάς εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, να μην κόβεται το ρεύμα σε λαϊκές κατοικίες και στις μικρές επιχειρήσεις, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος κατά 50%, να μπει φρένο στην κατακρεούργηση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από τις ανατιμήσεις και από την ακρίβεια, κόντρα στα ψίχουλα-κοροϊδία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

   Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο και δεν προκύπτει από λάθος χειρισμούς. Οφείλεται στη συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική που επιδεινώνει διαρκώς τη θέση της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να συσσωρεύονται κέρδη, νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες.

   Την ίδια στιγμή, τα εκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών και των κρατικών πόρων, που τα πληρώνει ο λαός, κατευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς.

   Αυτό είναι τελικά η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι να παράγουν όλο και περισσότερα, για να “απολαμβάνουν” όλο και λιγότερα. Οι διαβεβαιώσεις πως η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, θα «τονώσει τον ανταγωνισμό» και θα οδηγήσει σε φθηνότερο ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν ήδη διαψευστεί στην πράξη.

   Η τιμή χονδρικής στο ρεύμα έφτασε τα 175,39 ευρώ/MWh όταν πριν από έναν περίπου χρόνο βρίσκονταν στα 41,7 ευρώ/MWh.

   Αυτό σημαίνει πανάκριβο ρεύμα για τον λαό, που θα αποτυπωθεί με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια τους αμέσως επόμενους μήνες.

   Σε αντίθεση με όσα διακηρύττουν, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» οδηγούν σε ακριβότερο ρεύμα, με τραγικές συνέπειες για τα νοικοκυριά, που και σήμερα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στους «τσουχτερούς» λογαριασμούς, σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.

   Εμείς οι συνταξιούχοι, δηλώνουμε πως σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, η δύναμη των εργαζομένων είναι η συλλογική διεκδίκηση και ο ασίγαστος αγώνας που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, για σταθερή δουλειά για όλους, για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Είναι στο χέρι του λαού να δυναμώσει την πάλη του, για να μην πληρώσει ακόμα μια φορά για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Επειδή έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, Ζητάμε:

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Δωρεάν ρεύμα σε όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Κανένας συνταξιούχος με μικρότερη σύνταξη από 600 ευρώ.

*Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Βοιωτίας.
*Σωματείο ΙΚΑ επαρχίας Λιβαδειάς.
*Σωματείο ΟΑΕΕ επαρχίας Λιβαδειάς.