Ανακοίνωση για τους 4 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια και την επίσκεψη του πρωθυπουργού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση για τους 4 μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια και την επίσκεψη του πρωθυπουργού

        Την ώρα που ο λαός της Βόρειας Εύβοιας βιώνει την σκληρή πραγματικότητα της ζωής  σε μια καμένη περιοχή, με κατεστραμμένες δουλειές και περιουσίες, με τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιστιαία συνεχίζει τον εμπαιγμό του, είναι αποκορύφωμα της προσπάθειας εξαπάτησης του λαού! Πρόκειται για κοροϊδία που αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια. Για φιέστα διαφήμισης του κυβερνητικού έργου που στήθηκε μαζί με τους Δήμους και την Περιφέρεια, ενώ γνωρίζουν καλά ότι:

·      ΔΕΝ έχουν ξεκινήσει (καν) σχεδιασμένα, βασικά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα καλύπτουν μόλις το 20-25 % της πληγείσας περιοχής.

·      ΔΕΝ έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε.

·      ΔΕΝ έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, δεν έχουν αποζημιωθεί οι συκοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι στο ύψος της ζημιάς. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν κρατική παροχή ζωοτροφών.

·      Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της μόνιμης απασχόλησης των ρετσινάδων – δασεργατών για δεκαπέντε έτη, και όχι μόνο για επτά όπως μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί.

·      ΔΕΝ έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, στους εργαζόμενους όλων των κλάδων που επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.

        Γνωρίζουν καλά ότι τα Κέντρα Υγείας έχουν δραματικές ελλείψεις και όμως διαφημίζουν ως στήριξη τους μια μονάδα τεχνητού νεφρού, ένα αξονικό τομογράφο και ένα  ψηφιακό μαστογράφο.  Γνωρίζουν καλά ότι στη περιοχή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με ασφαλή οδικό δίκτυο τα χωριά μεταξύ τους, οι δρόμοι κλείνουν στις κακοκαιρίες και όμως «πανηγυρίζουν» ξανά για την χάραξη του νέου οδικού άξονα Χαλκίδας Στροφιλιάς.

Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ σε ένα σχέδιο συμφωνούν:

«Η καταστροφή να γίνει ευκαιρία» Ευκαιρία για ποιον;

·      Ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας που θα κάνει το δάσος οικονομικά βιώσιμο

·      Αλλαγή χρήσης γης και  μελέτες πολεοδομικού σχεδίου μέσω των δήμων, ορισμός περιοχών επενδύσεων. Ίδρυση κέντρου επιχειρηματικότητας.

·      Επιχειρηματίες έρχονται σαν ανάδοχοι για να φύγουν σαν κερδισμένοι

Σχέδιο «ανασυγκρότησης που δεν αφορά τα ζητήματα επιβίωσης και  στήριξης των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Ευκαιρία για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

4 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας πλέον ξέρει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από «σωτήρες»

        Πολλοί τον «χτύπησαν στην πλάτη» αλλά δεν βρέθηκαν στον πλευρό του στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο, να υποδεχτούν στην βουλή τους πυρόπληκτους στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ στηρίζουν το σχέδιο «ανασυγκρότησης». Η κυβέρνηση μιλά για διαβούλευση, στήνοντας μάλιστα και νέα πλατφόρμα. Όμως αρνήθηκε συνάντηση με τους πυρόπληκτους, τους υποδέχτηκε με ΜΑΤ στην Ιστιαία, δεν άφησε ούτε σε αντιπροσωπία τους να επιδώσει τα αιτήματα τους.

4 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές επιβεβαιώνεται ότι ο μόνος που μπορεί να σώσει το λαό είναι ο ίδιος που τον έσωσε και από τις φλόγες, είναι ο ίδιος ο λαός.

Ο αγώνας του λαού της Βόρειας Εύβοιας είναι ο μόνος που

à Τους υποχρεώνει σε υποχωρήσεις. Οι λιγοστές αποζημιώσεις, τα όποια αντιδιαβρωτικά και λοιπά έργα είναι αποτέλεσμα της πίεσης αυτού του αγώνα.

à Ανάγκασε την κυβέρνηση αντί για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με  530€ μεικτά για τους ρετσινάδες να υλοποιεί τώρα 7ετες πρόγραμμα με 800€.

à Νικάει την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία. Δίνει ελπίδα στο λαό να μείνει στον τόπο του με αξιοπρέπεια. Δείχνει την δύναμη του συλλογικού αγώνα.

Για αυτό είναι μονόδρομος για το λαό να συνεχίσει τον αγώνα, την συλλογική οργάνωση, την διεκδίκηση με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και δικαιώματα και όχι αυτά των επιχειρηματικών ομίλων που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΕ προωθούν. Να επιβάλει ζωή και δουλειά στον τόπο του με δικαιώματα.

Το ΚΚΕ στήριξε τον αγώνα του λαού της Βόρειας Εύβοιας με όλες του τις δυνάμεις και θα συνεχίσει να το κάνει. Σε καλεί να προβληματιστείς:

Δεν είναι μοιραίο, με την παραμικρή ψιχάλα να αγωνιούμε, χωρίς αέρα να καιγόμαστε και με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή να πνιγόμαστε.

Υπάρχουν σήμερα όλα τα αναγκαία υλικά, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στο τόπο του με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα, με  αναβαθμισμένες υποδομές, ασφαλές οδικό δίκτυο, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, πραγματική μόρφωση, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου. Για αναγέννηση του δάσους με όρους, προστασία του και αξιοποίηση του από το λαό. 

Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, στον θαλάσσιο φυσικό πλούτο. Στην θέση του καπιταλιστικού κέρδους θα μπούν οι λαϊκές ανάγκες κι αυτό ακριβώς είναι πρόοδος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος του στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας.