Συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου με πλημμυροπαθείς από το Ληλάντιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου με πλημμυροπαθείς από το Ληλάντιο

Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών και κατοίκους του Ληλαντίου Χαλκίδας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, την Παρασκευή 13 Γενάρη. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε επίσης η Γρανέττα Τσιβίκα, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της περιοχής, ενημερώνοντας τον βουλευτή του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί δυόμισι χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες στο Ληλάντιο, τόνισαν τον κίνδυνο νέας υπερχείλισης σε επόμενη νεροποντή, καθώς, όπως σημείωσαν, δεν υπάρχει σχεδιασμός και μελέτη για οριοθέτηση του Λήλαντα και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Προσδιόρισαν ότι τα μόνα έργα που πραγματοποιούνται είναι αποσπασματικές παρεμβάσεις, που όμως όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το επιδεινώνουν. Επίσης, στάθηκαν ιδιαίτερα στη γέφυρα των Φύλλων, η οποία ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα κάτοικοι και επιχειρήσεις της περιοχής να υπόκειται σε ταλαιπωρία και οικονομική ζημιά.

Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα των αποζημιώσεων των πληγέντων, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των πληγέντων έλαβε ψίχουλα για αποζημιώσεις, πληγέντες έμειναν χωρίς καμία ενίσχυση, ενώ περίπου τα ⅔ των αιτούντων αποκλείστηκαν ακόμη και από την έκτακτη ενίσχυση των 600 ευρώ. Επισήμαναν ότι οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημιές που έπαθαν σε εξοπλισμό μηχανήματα και υποδομές, τα χωράφια παραμένουν σκεπασμένα από φερτές ύλες και η μόνη αποζημίωση που δόθηκε ήταν από τον ΕΛΓΑ για τη σοδειά που χάθηκε την ημέρα της πλημμύρας και εφόσον ήταν ασφαλισμένη.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος, τόνισε αρχικά, ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού της περιοχής.

Χαρακτήρισε μεγάλη των πληγέντων κατάκτηση τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα αμέσως μετά την πλημμύρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα μέσο αγώνα και διεκδίκησης χωρίς το οποίο δε θα είχε ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους ώστε δοθούν ακόμα και αυτές οι πενιχρές αποζημιώσεις. Τόνισε ιδιαίτερα πως “χωρίς αυτή τη δράση δε θα ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, στην Περιφέρεια και στο Δήμο ώστε να πιέσουμε περαιτέρω για να δοθούν λύσεις”.

Έκανε λόγο για διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ καθώς πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί, παρά τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη και τεχνολογία. Επισήμανε ότι στις δεκάδες παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή οι απαντήσεις που δίνονται είναι πανομοιότυπες και αναδεικνύουν ότι το κριτήριο τους είναι οι αντοχές της οικονομίας και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, και όχι οι ανάγκες και η προστασία του λαού από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς. Τόνισε μάλιστα ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια του περιβόητου “Ταμείου Ανάκαμψης” θα δοθούν για την κερδοφορία των μονοπωλίων και όχι για έργα που αφορούν την προστασία του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού και να παλεύει για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση του Λήλαντα ποταμού, από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, για άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, αλλά και για την ουσιαστική στήριξη και αποζημίωση όλων των πληγέντων.

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους του Ληλαντίου, παράλληλα με τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, στις επερχόμενες εκλογές να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ που με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό του λαού, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Γιατί το Πρόγραμμα και οι θέσεις του ΚΚΕ είναι τα μόνα που δίνουν απάντηση στα άμεσα εργατικά – λαϊκά προβλήματα.

Χαλκίδα, 14 Γενάρη 2023