Όχι στην περεταίρω καταπάτηση του Υδροβιότοπου της Ρηγιάς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όχι στην περεταίρω καταπάτηση του Υδροβιότοπου της Ρηγιάς

Κάρυστος, 4/7/2023

Με μια απαράδεκτη απόφαση, που προώθησε ο κ. Δήμαρχος και στήριξε και ο συνδυασμός του κ. Χατζηνικολή (διαφοροποιήθηκαν οι κυρίες Γ. Τούρλα και Α. Γάσπαρη), το Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 112/2023) ζητάει από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον αποχαρακτηρισμό της ευρύτερης περιοχής του ρέματος της Ρηγιάς από Υδροβιότοπο και τον χαρακτηρισμό του σε Τουριστική περιοχή.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρύστου, Δημήτρης Παρασκευάς, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του απέναντι σε αυτή την πρόταση. Τόνισε πως δε μπορεί τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως υδροβιότοπου να είναι οικονομικά, αλλά μόνο με βάση τη διατήρηση του υδροβιότοπου. Πολύ περισσότερο που οι όποιες παράνομες παρεμβάσεις έχουν γίνει ως τώρα (όπως τα εκτεταμένα μπαζώματα) δε μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για την πλήρη καταπάτησή του!

Ο υδροβιότοπος της Ρηγιάς στα δυτικά της Καρύστου, πέρα από τοπίο φυσικής ομορφιάς, αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πτηνών, χώρο συγκέντρωσης υδάτων που αξιοποιούνται στην άρδευση του κάμπου της Καρύστου, αποτελεί φυσικό «αντιπλημμυρικό έργο» για την εκτόνωση των υδάτων από τα ρέματα της περιοχής, αποτελεί στοιχείο της διατήρησης του μικροκλίματος της περιοχής.

Επιπλέον, «η τουριστική ανάπτυξη του τόπου» που διατυμπανίζει η δημοτική αρχή του κ. Ραβιόλου, αλλά και άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και καταγράφεται και στη συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει καμιά σχέση με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων και αυτό το βλέπουμε αυτές τις μέρες σε περιοχές τις χώρας που ζουν το «Θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης… Στη Ρόδο με το σερβιτόρο-δύτη, στην Κρήτη με τις ρήτρες 5000ευρώ σε ξενοδοχοϋπάλληλους αν αφήσουν τη δουλειά, στη Μύκονο όπου οι χιλιάδες επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων αφήνουν μόνο τα απορρίμματα τους και όχι τα ευρώ τους όπως θα προσδοκούσαν οι μικροί επαγγελματίες του νησιού.

Μετά την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας έρχεται τώρα να προστεθεί και η «τουριστική ανάπτυξη» με την άναρχη δόμηση και την καταπάτηση του Περιβάλλοντος. Ανάπτυξη που θα αποδειχθεί καταστροφή και οικονομικά εκτός των άλλων. Το όποιο όφελος θα είναι για τους λίγους, οι πολλοί και το Περιβάλλον θα είναι πάλι οι χαμένοι.

Ο λαός της Καρύστου έχει συμφέρον από την προστασία και ανάδειξη του Υδροβιότοπου της Ρηγιάς!

Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του Υδροβιότοπου της Ρηγιάς, να μην περιοριστεί η έκτασή του με αντιεπιστημονικά/οικονομικά κριτήρια, να μη μειωθεί ο βαθμός προστασίας του, να αποτραπεί το παράνομο μπάζωμά του.

Αντί της καταπάτησή του ο Υδροβιότοπος της Ρηγιάς μπορεί να αναδειχθεί με το καθάρισμά του, την ανάδειξη των μονοπατιών του, την τοποθέτηση εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του (κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, σημεία παρατήρησης κλπ), το σχεδιασμό και την εκπόνηση προγραμμάτων ξενάγησης μαθητών για την γνωριμία με την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.