Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ
Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2023 στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10.00 π.μ.

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ
Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2023 στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10.00 π.μ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                                                 ΛΑΡΚΟ 30/10/2023
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437 Αρ. Πρωτ.:  – 308 –   
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com
SITE: www.openlarco.com 

  Πρόσκληση 

Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2023 στο κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10.00 π.μ.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Κάνοντας λογαριασμό για τα τελευταία4 χρόνια «εκκαθάρισης» στη ΛΑΡΚΟ, θα δούμε τα εξής :

  • Τους τελευταίους 14 μήνες έχει σταματήσει παντελώς η λειτουργία και δεν γίνεται καμία συντήρηση των εγκαταστάσεων. Όλο αυτό το διάστημα οι χώροι εργασίας και οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες.
  • Οι εργαζόμενοι ζούμε στην ανασφάλεια  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν 31/12/23. Οι οικονομικές μας απολαβές  είναι στα όρια της εξαθλίωσης. 
  • Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής διαχείρισης έως και σήμερα, μόνο στο εργοστάσιο, μετράμε πάνω από 300 θέσεις εργασίας λιγότερες και έχουν χαθεί πάνω από 100  εκατομμύρια ευρώ από μισθούς και λοιπές οικονομικές δραστηριότητες, που λείπουν από την περιοχή μας.
  • Η απώλεια θέσεων εργασίας και η συνολική κατάσταση έχει οδηγήσει και σε οικονομικό μαρασμό, κάτι που φαίνεται ήδη στα σχολειά που αδειάζουν, στις γειτονιές που έχουν ερημώσει.

Ταυτόχρονα :

  • Έχοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη εκατοντάδων Σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων της χώρας μας 4 χρόνια μείναμε όρθιοι και  αντιστεκόμαστε απέναντι στις Κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους.
  • Αντιστεκόμαστε, να μην χάσουμε τις δουλειές μας και να μην μαραζώσει ο τόπος μας.
  • Διεκδικούμε να επαναλειτουργήσει και να αναπτυχθεί η ΛΑΡΚΟ, να μας καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος μας, να έχουμε δουλειά, ψωμί και προκοπή στον τόπο που επενδύσαμε τα νιάτα μας, την ζωή μας και τις στερήσεις των οικογενειών μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να «δημιουργείται» κούραση, απογοήτευση, απελπισία,  παραίτηση, να μας ταλανίζουν ερωτήματα για το «πόσο θα τραβήξει ακόμη ;», «η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά ;», «να βρούμε αλλού δουλειά και να φύγουμε ;», «ότι είναι να γίνει, να γίνει να τελειώνουμε». 

Αυτό είναι που θέλουν να επικρατήσει στους εργαζόμενους Κυβέρνηση και επενδυτές, προκειμένου να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας και να υποχωρήσουμε άνευ όρων στις μεθοδεύσεις τους και τα σχέδια σου.

Το Δ.Σ. αξιολογώντας τις  συναντήσεις στις 4/10/2023 με κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και στις 21/10 με την ειδική διαχείριση και βλέποντας τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα στο γεωγραφικό χώρο «πέριξ» της ΛΑΡΚΟ ( συνεχείς εγκαταστάσεις ΑΠΕ, νέες αδειοδοτήσεις για ΑΠΕ, δημιουργία υποσταθμών και αδειοδότηση για νέα κατασκευή, νέα κατασκευή δικτύου στη ΛΑΡΚΟ).

Συμπεραίνει ότι οι επενδύσεις για τη «νέα μέρα της ΛΑΡΚΟ» έχουν ήδη ξεκινήσει  δημιουργώντας τις υποδομές, που θα προσφέρουν  κερδοφορία δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου και την αξιοποίηση του εργοστασίου, προσαρμοσμένη στις νέες τεχνολογικές και ενεργειακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις. Ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της ΛΑΡΚΟ (πέραν των άλλων), έρχονται να εξυπηρετήσουν το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στη ΛΑΡΚΟ.

Οι συνθήκες  γενικής εγκατάλειψης στους χώρους δουλειάς είναι σκόπιμες, ώστε να μας πείσουνε να τα παρατήσουμε.

Να πειστούμε, πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ» και να συμβιβαστούμε σε προγράμματα ανεργίας.

Διακαής στόχος τους είναι να εξαθλιωθεί όλη η περιοχή, να περιμένουμε «τους σωτήρες»,  που θα διαλέξουν «όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν». Αυτό άλλωστε το έχουν πει από την πρώτη στιγμή, το έχουν επιδιώξει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα και δεν το έχουν καταφέρει.

Αυτά έχουν συμβεί και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι έσπασαν, «τσίμπησαν» στις αυταπάτες ή μπήκαν στην λογική του «λιγότερου κάκου»  το πλήρωσαν ακριβά. Έχασαν τις δουλειές τους, χάθηκαν και τα υποτυπώδη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Όπου οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος, σήμερα είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα, καρπώνονται τα αποτελέσματα των θυσιών του αγώνα τους.

Στη Γ.Σ. θα αναλυθούν όλα τα παραπάνω και θα απαντηθούν όλοι οι ενδεχόμενοι προβληματισμοί που μπορεί να υπάρχουν. Θα παρευρεθούν συνάδελφοι από άλλους χώρους που έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις (πχ Ναυπηγεία), αλλά και από συναδέλφους που απασχολούνται «στα καλά προγράμματα» ανεργίας.

Ο εφησυχασμός που καλλιεργείται, πως λόγω της παράτασης της ειδικής διαχείρισης είναι σίγουρη και η ανανέωση των συμβάσεών μας είναι παγίδα. Πολυτέλεια χρόνου, δεν έχουμε, ήδη ξεκίνησαν να «ξηλώσουν το πουλόβερ» από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και με βάση το νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2023, επιδιώκουν να είναι η τελευταία μας ημέρα ως εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.

 Δεν θα τους περάσει!

 Η παρουσία σου στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη.