ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΔΗΜΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΔΗΜΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Με τον νόμο 5027/2023 άρθρο 39, σε συνδυασμό με την ερμηνευτική εγκύκλιο 534/4-5-2023, η κυβέρνηση προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις κατά οφειλετών των δήμων, ανεξαρτήτως ποσού, λεηλατώντας το εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους αρμόδιους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων να υλοποιήσουν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα (δεσμεύσεις ΑΦΜ σε εφορίες και αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτων σε πιστωτικά ιδρύματα) και να υποβάλλουν τον πρώτο μήνα κάθε έτους προς ΥΠΕΣ και Ελεγκτικό Συνέδριο την απαιτούμενη λογοδοσία, προκειμένου να ελεγχθεί αν από τη μη υλοποίηση των ενεργειών αυτών παραγράφηκαν οφειλές.

Στην περίπτωση αυτή, πλην του πειθαρχικού ελέγχου για τους αρμόδιους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών επέρχεται καταλογισμός των παραγραφέντων ποσών σε βάρος τους.

Στο Δήμο μας το προηγούμενο διάστημα  η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις δεσμεύσεις  ποσών στις τράπεζες, με αποτέλεσμα λαϊκές οικογένειες και βιοπαλαιστές να βρίσκονται σε απελπιστική θέση.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή,

απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει:

 1. τη διαγραφή όλων των μικρών οφειλών για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν

2. να ανακαλέσει, να σταματήσει και να μην εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών

3. να περιφρουρήσει θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του Δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής Διοίκησης

4. να απαιτήσει τώρα από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς

Στοιχειώδης υποχρέωση μιας Δημοτικής Αρχής που υπηρετεί τους πολλούς κι όχι τα κέρδη των λίγων, είναι  να μπει μπροστά και μαζί με τους δημότες να διεκδικήσει τις χρωστούμενες χρηματοδοτήσεις από το Κράτος που περικόπτονται εδώ και χρόνια από τους Δήμους κι όχι να χαρατσώνει το λαό και τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν φυσικά στις περιπτώσεις  των μεγαλοοφειλετών και των εταιρειών που απαξιούν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα χρέη τους , αλλά αφορούν τους μικρό-οφειλέτες που δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, οι οποίες ιδιαίτερα με τους τόκους και τις προσαυξήσεις καθίστανται αβάσταχτες.

11/01/2024

Γιώργος Μπούτσικος