ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΗΒΑΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΗΒΑΣ

Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός “Καλλικράτης”) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συγχώνευση των δύο Πρωτοδικείων της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας), με τη μετατροπή του ενός σε παράρτημα του άλλου. Στην ουσία η Βοιωτία επιστρέφει στο 1935, όταν λειτουργούσε μόνο ένα Πρωτοδικείο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούν ότι το «Περιφερειακό Πρωτοδικείο» (Παράρτημα) στο οποίο θα μετατραπεί το ένα από τα δύο Πρωτοδικεία, αποτελεί μία προσωρινή λύση, για να αποφευχθούν σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις. Το οποίο σε επόμενη φάση, όπως έχει γίνει σε πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις συγχωνεύσεων υπηρεσιών, θα κλείσει οριστικά.

Δεδομένου ότι η αναμόρφωση γίνεται στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του νέου Υπερμνημονίου της Ε.Ε., οι φραστικές αντιδράσεις των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτόν τον αντιδραστικό μηχανισμό με κάθε τρόπο (δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) είναι υποκριτικές.

Στόχος της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των επιχειρηματικών ομίλων είναι η εξοικονόμηση πόρων και από τη δικαιοσύνη, με την περαιτέρω μείωση προσωπικού, στη λογική του κόστους – οφέλους. Μία διαδικασία η οποία καθιστά την πρόσβαση των απλών ανθρώπων σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή.

Το γεγονός ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά δικαστήρια της χώρας, όπου κατά κανόνα ισχύουν πιο σύντομοι χρόνοι εκδίκασης, ανατρέπει το κυβερνητικό επιχείρημα περί «επιτάχυνσης της δικαιοσύνης».

Με απλά λόγια, οι κάτοικοι της Βοιωτίας θα υποχρεώνονται να διανύουν έως και 100 χιλιόμετρα για να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια, ενώ σε μεγάλη περιπέτεια και ταλαιπωρία θα υποβάλλονται καθημερινά οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι της περιοχής.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι δυνάμεις της ΝΔ στη Βοιωτία καλλιεργούν για άλλη μία φορά το γνωστό παιχνίδι του τοπικισμού. «Το νομοσχέδιο θα περάσει, οπότε να μείνει το πρωτοδικείο στη Λιβαδειά (ή στη Θήβα, αναλόγως σε ποια πόλη απευθύνονται)». Πολύ απλά, δε μας φταίει τάχα το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά η άλλη πόλη και οι κάτοικοι της.

Με την ίδια λογική κι ενώ είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει με κάθε τρόπο παρασκηνιακές συναντήσεις για να μειώσει τις εύλογες αντιδράσεις, οι δυνάμεις της ΝΔ στην τοπική διοίκηση καθυστερούν τον αναγκαίο συντονισμό των φορέων για να οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις απέναντι στο άδικο νομοσχέδιο.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της Βοιωτίας σε άμεσες και συντονισμένες κινήσεις, ώστε να εκφραστεί μαζική αντίδραση απέναντι στα απαράδεκτα κυβερνητικά σχέδια.

  • Για να μην καταργηθούν  – συγχωνευθούν τα Πρωτοδικεία Λιβαδειάς και Θήβας.
  • Για να στελεχωθούν με δικαστικούς υπαλλήλους τα κενά που υπάρχουν στα δικαστικά καταστήματα.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ