ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»
…και πετάει το «μπαλάκι» στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση

Στη γνωστή γραμμή των διαβεβαιώσεων προς το κεφάλαιο και των εκβιασμών προς το λαό κινείται η συγκυβέρνηση…
Στη γνωστή γραμμή των διαβεβαιώσεων προς το κεφάλαιο και των εκβιασμών προς το λαό κινείται η συγκυβέρνηση...

Στην κριτική του εγχώριου κεφαλαίου για την καθυστέρηση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» απάντησε ουσιαστικά χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος,Ολγα Γεροβασίλη,τονίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί κατά γράμμα όσα αντιλαϊκά προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πολύ κοντά και ο στόχος της κυβέρνησης τίθεται για τις 22 Απρίλη, εντούτοις έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες».

Ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση κατηγόρησε εκ νέου το ΔΝΤ, λέγοντας πως «την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά “ανοησίες” και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται από τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις».

Μάλιστα, διαχώρισε την ΕΕ, λέγοντας ότι «στα περισσότερα ζητήματα οι συγκλίσεις μας με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των θεμάτων της αξιολόγησης» και ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχει διαφωνία όχι μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, αλλά «μια διαφορά που σε αυτό το κομμάτι εντοπίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ».

Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου», ζητώντας το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα μέρη που εμπλέκονται σ’ αυτήν, ενώ σχολιάζοντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα και τη μετάβαση όλων των εμπλεκομένων στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15 – 17/4), ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Διαφαίνεται, πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», απογειώνοντας την κινδυνολογία και τους εκβιασμούς σε βάρος του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, από χτες «κυκλοφορούν» φήμες, όπως ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για την περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο ζήτημα του κρατικού χρέους. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο απάντησε ότι «είμαστε στην ολοκλήρωση του plan Α, το οποίο δεν έχει λήξει. Επομένως, αν δεν υπάρξει συμφωνία (…) Αν δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία ή σε κάτι δεν ολοκληρώνεται, βρίσκουμε τα plan Β, C, D και ό,τι άλλο χρειαστεί».

Κυβερνητική πολιτική η πώληση του λιμανιού

Η Ο. Γεροβασίλη αναφέρθηκε, επίσης, στις τηλεοπτικές άδειες,καθώς προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ξαναμοίρασμα της πίτας στον τομέα αυτό. Οπως είπε, έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που θα διαρκέσει έως 10 μέρες. Στη συνέχεια και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια, και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφόσον υπάρξουν. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει τη δημοπράτηση των συχνοτήτων.

Λίγο αργότερα υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για καθεμία απ’ τις 4 άδειες, η οποία ορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί οι ΚΥΑ για τη μεταφορά της αρμοδιότητας διενέργειας του διαγωνισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια τα οποία θα αδειοδοτηθούν.

Σε Γαλλία και Βέλγιο ο Αλ. Τσίπρας

Στο Παρίσι μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για αύριο, ωστόσο επισπεύστηκε μετά από αίτημα της γαλλικής πλευράς.

Να σημειωθεί ότι λόγω του ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι, αναβλήθηκε για την Παρασκευή η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου,Μ. Σουλτς, στο Στρασβούργο, ενώ αργότερα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Αξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.