Σφυρηλατείται η στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σφυρηλατείται η στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ

Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΕΕ – ΝΑΤΟ, ήταν ένα από τα βασικά σημεία της πρώτης ημέρας τηςΣυνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, με μία ατζέντα που κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη.

Η πανηγυρικού χαρακτήρα «τελετή» της υπογραφής της Κοινής Διακήρυξης, αντανακλά την βούληση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να διαμορφωθεί ένα μπλοκ δυνάμεων που θα μπορεί να πραγματοποιεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ποιο «αποτελεσματικά», αλλά και «οικονομικά».

Στο πλαίσιο αυτό, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποφάσισαν επισήμως την διασύνδεση των εν εξελίξει ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ «Active Endeavor» και της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που δρουν στην Μεσόγειο, με το πρόσχημα της ασφάλειας, αλλά και της αποτροπής προσφυγικών ροών και την αναβάθμισή τους σε μια «ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα», η οποία θα είναι έτοιμη να επέμβει οπουδήποτε στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στην διασύνδεση των ναυτικών επιχειρήσεων, χρησιμοποιήθηκε ως μπούσουλας, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις επ’ αυτού του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ: «Δίνουμε νέα ουσία στην εταιρική μας σχέση. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση να συνεργαστούμε πιο στενά από ποτέ. Δουλεύοντας μαζί κάνουμε πιο ορθολογική και αποτελεσματική χρήση των μέσων μας. Εχουμε ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία. Η ΕΕ πήρε οικονομικά μέτρα και το ΝΑΤΟ προχώρησε στη μεγαλύτερη από ποτέ συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά.

Ταυτόχρονα δουλεύουμε μαζί στο Αιγαίο και την κυβερνοάμυνα. Τους τελευταίους έξι μήνες πετύχαμε πιο πολλά μαζί από ό,τι τα προηγούμενα 13 χρόνια. Σήμερα πάμε τη συνεργασία μας σε ανώτερο επίπεδο. Θα προωθήσουμε την ικανότητά μας στην κυβερνοάμυνα, τις στρατηγικές επικοινωνίες, και την πολιτική προστασία. Θα προωθήσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, την συνεργασία στην Κεντρική Μεσόγειο, τις κοινές ασκήσεις. Θα δουλέψω με την Φεντερίκα Μογκερίνι ακριβώς για την εφαρμογή όσων αποφασίζουμε».

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, είπε σχετικά: «Η κατάσταση τα δυο τελευταία χρόνια, από την προηγούμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, άλλαξε δραματικά. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στα ανατολικά, τα νότια και στο εσωτερικό μας. Πρέπει και ως ΕΕ να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακόψουμε σχέσεις με ΝΑΤΟ, αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ. Να μπορούμε να ανταποκριθούμε όπου καθένας από τους δυο εταίρους είναι υπό επίθεση. Υπάρχουν απειλές για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τα τραπεζικά μας συστήματα κ.ά. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητα αξιών και δυνάμεών μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ που παρουσίασε η Φ. Μογκερίνι την προηγούμενη βδομάδα δείχνει την πρόθεσή μας να δράσουμε. Συνεργαζόμαστε με ΝΑΤΟ για την προώθησή της. Μια πιο δυνατή ΕΕ σημαίνει ένα πιο δυνατό ΝΑΤΟ και αντίστοιχα ένα πιο δυνατό ΝΑΤΟ σημαίνει μια πιο δυνατή ΕΕ».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η «διασύνδεση» των ΝΑΤΟικών και των Ευρωενωσιακών δυνάμεων, δεν σταματά στην θάλασσα, καθώς ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αντίστοιχη διασύνδεση των στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε ενίσχυση του ρόλου της αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση

Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.

Έχοντας ως διαπιστευτήρια, μεταξύ άλλων, την «πρόσκληση» της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, την παροχή όλων των λιμανιών στην διάθεσή της, αλλά και την σταθερή δραστηριοποίηση των ΝΑΤΟικών υποδομών που βρίσκονται στην Ελλάδα (NDC/GR στη Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα κ.ο.κ.) ο Αλ. Τσίπραςμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και στο λεγόμενο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC), το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ενώ την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε συνομιλία και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζ. Κέρρι.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετείχε στη σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Γεωργίας, όπως και στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι. Επισης, είχε και θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Καναδά, της Εσθονίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Ο Π. Καμμένος μετείχε στο δείπνο εργασίας των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.