ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ : Επίκαιρη Ερώτηση για τους Πρόσφυγες της Ριτσώνας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ : Επίκαιρη Ερώτηση για τους Πρόσφυγες της Ριτσώνας

Σημα Λαικης Συσπείρωσης Στερεάς

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πολλές φορές έχουμε θέσει στο Π.Σ.το ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων από το στρατόπεδο της Ριτσώνας σε χώρο που θα έχουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Δεν μπορούν να μείνουν οικογένειες με μωρά παιδιά  σε σκηνές και δεύτερο χειμώνα , ούτε βέβαια είναι λύση τα κοντέινερς.

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από τη δήλωση του κ. Περιφερειάρχη ότι γίνονται ενέργειες για συγκεκριμένο χώρο και υπάρχει διαβούλευση με το Υπ. Άμυνας. Εξέλιξη όμως καμία. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πού βρίσκεται το ζήτημα, να μας κοινοποιήσετε τη σχετική αλληλογραφία με το αρμόδιο υπουργείο και τι μέτρα θα πάρετε.

Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πώς εξελίσσεται η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία, με αντίστοιχα προγράμματα , μέσα από κρατικές δομές.  Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.α.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται..

Επισημαίνουμε ότι, η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων (Δ.Ε.Υ.Π) δε λύνει το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Δεν καθορίζει αποκλειστική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΜΚΟ, δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις δομές αυτές (π.χ. συνεχείς μετακινήσεις εντός ΠΥΣΠΕ και εντός Περιφέρειας).

03-10-2016

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ