Ανακοίνωση της ΟΓΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση της ΟΓΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

 oge

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

 Η ΟΓΕ, με τη δράση των Συλλόγων και Ομάδων της, από τη πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Την ίδια στάση κρατάει και σήμερα σε σχέση με το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και καλεί κάθε γυναίκα που ανησυχεί για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στις λαϊκές γειτονιές.

Αν και από 10 Οκτώβρη έχει ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης (τάξεις υποδοχής) των προσφυγόπουλων, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο σε σχέση με το ζήτημα της εκπαίδευσής τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ, που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες, δίνοντας το πράσινο φως σε διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ για να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα.

Τα προσφυγόπουλα, όπως και όλα τα παιδιά, έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και το κράτος έχει την ευθύνη να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους για να την παρέχει.

Η ΟΓΕ διεκδικεί για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων:

  • Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
  • Καμιά εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)
  • Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν και για τα παιδιά στα κανονικά σχολεία, όπως βεβαίωση γιατρού, εμβολιασμοί. Να εξασφαλιστούν από το κράτος, μέσα από δημόσιες δομές υγείας, ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί.
  • Να διασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κα), οι γενικότεροι όροι λειτουργίας (κατάλληλες αίθουσες)
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος

Η ΟΓΕ καλεί ιδιαίτερα τις μητέρες, όλους τους γονείς, να απομονώσουν ξενοφοβικές φωνές μίσους που δηλητηριάζουν ιδιαίτερα τις συνειδήσεις των παιδιών μας. Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι η εκμεταλλευτική κοινωνία που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και τη προσφυγιά. Είναι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν το κίνητρο του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Γραφείο Τύπου ΟΓΕ