Τραγικός θάνατος εργαζόμενου στα Λατομεία “Δελφοί-Δίστομο ΑΜΕ” : ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τραγικός θάνατος εργαζόμενου στα Λατομεία “Δελφοί-Δίστομο ΑΜΕ” : ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

PAMELIVADEIASΗ γραμματεία του ΠΑΜΕ Λιβαδειάς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 56χρονου συναδέλφου, που έχασε την ζωή του στο εργατικό ατύχημα που έγινε χθες σε εργαζόμενο στις στοές των μεταλλείων βωξίτη της εταιρείας “Δελφοί-Δίστομο ΑΜΕ”. Ο νεκρός συνάδελφος καταπλακώθηκε από βράχο που έπεσε πάνω στο μηχάνημα που οδηγούσε.

Το κυνήγι όλο και πιο μεγάλου κέρδους που ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, εκτός από την συνεχή υποβάθμιση των αμοιβών των εργαζόμενων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, αυξάνει και τους κινδύνους που συναντούν καθημερινά στον αγώνα επιβίωσής τους.

Η συνεχής μείωση των δαπανών για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων τους, φέρνει κέρδος στους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα, σε όσους εργάζονται σκληρά, κάτω από την πίεση των αναγκών και τον εφιάλτη της ανεργίας.

Αυτό συνέβη και χτες

Ο άτυχος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από βράχους που ξεκόλλησαν κατά την διαδικασία “ξεσκαρώματος” με μηχανήματα. Μια διαδικασία που έχει καταγγελθεί σαν επικίνδυνη αλλά οι μεταλλευτικές εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γιατί κοστίζει φθηνότερα.

Ο θάνατος του συναδέλφου δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός.

Παρά τις καταγγελίες και παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων να υπάρξει έλεγχος των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων, Υπουργείο και Επιθεωρήσεις Εργασίας, αδιαφορούν κάνοντας πλάτες στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη και απαράδεκτη εργασιακή ζούγκλα που θυμίζει μεσαίωνα.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι, όσο το κέρδος κάποιων λίγων και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και της δουλειάς των εργαζόμενων, αποτελεί πρωταρχικό σκοπό για τις κυβερνήσεις, συνέχεια θα έχουμε τέτοια απαράδεκτα γεγονότα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, την διαχείριση του πλούτου του τόπου μας και να απαλλαγούν από τη βάρβαρη και εξοντωτική εκμετάλλευση του κεφαλαίου.

Λιβαδειά 3-11-2016