Στο κενό έπεσε η δίωξη κατά του αγωνιστή δήμαρχου Κώστα Πελετίδη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο κενό έπεσε η δίωξη κατά του αγωνιστή δήμαρχου Κώστα Πελετίδη

Αθώο έκρινε με ομόφωνη απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας το δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη, διότι δεν παραχώρησε χώρους στους δολοφόνους – ναζιστές της Χρυσής Αυγής για να προπαγανδίσουν τις φασιστικές τους αντιλήψεις και να στάξουν ρατσιστικό τους δηλητήριο, στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.  Η απόφαση έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα από τιους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας.

Η δίωξη εναντίον του ασκήθηκε ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», επειδή  ο αγωνιστής δήμαρχος, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, κάνοντας το χρέος του απέναντι στο λαό, αλλά και από την αποδοχή της κατηγορίας από μηχανισμούς του αστικού κράτους και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έθεσαν ζητήματα νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο κρατά πολιτική θέση αρχής απέναντι στο χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Κώστας Πελετίδης ανέφερε: «Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Συνεχίζουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη Δημοτική Αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης. Μαζί με το λαό μας στον αγώνα για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων».

Η δίκη, που άρχισε στις 13 Φλεβάρη και διακόπηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνεχίστηκε σήμερα, ενώ έξω από τα δικαστήρια γινόταν μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δήμαρχο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συγκεντρωμένοι με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες, δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές», «Χτες βασανιστές και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», συνόδευσαν το δήμαρχο στο Δημαρχείο.

Μιλώντας στο Δικαστήριο ο Κώστας Πελετίδης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Καθήκον του δημάρχου να είναι δίπλα στον πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη; Τη μήνυση εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου υπογράφει ο Μιχαλολιάκος, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με ερώτησή τους μας ζητάνε να χωρίσουμε τα παιδιά στο βρεφοκομείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρχει παιδί ξένο; Είναι τυχαίο ότι είναι στα Δικαστήρια γιατί έχουν τάγματα εφόδου; Είναι αυτοί που φωνάζουν σε μια μάνα που έχασε το παιδί της: Πού είναι το παιδί σου τώρα!».

Σε άλλο σημείο ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορία του λαού μας και την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ρόλο του ναζισμού. Τέλος, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις αποφάσεις του και κατέληξε λέγοντας: «Ο δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο Κώστας Πελετίδης δικάστηκε με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος». Η δίωξη εναντίον του ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα καταδίκης της και συμπαράστασης

Και σήμερα, πλήθος συνδικάτων, σωματείων, φορέων, εργαζομένων και κατοίκων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το Δημαρχείο και στη συνέχεια μαζί με τον Κώστα Πελετίδη και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασαν με μαζική, μαχητική πορεία στα Δικαστήρια. Στο πλευρό του Κώστα Πελετίδη, οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος, Βαγγέλης Σίμοςκαι Μιχάλης Σελέκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και η Αναστασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρόντες επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγιωτόπουλος,  οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της πόλης, οι Χρήστος Πατούχας, Βίβιαν Σαμούρη, Ανδρέας Φίλης και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ως εκπρόσωπος παράταξης η Ουρανία Μπίρμπα.