ΔΗΛΩΣΗ της ΣΟΦΙΑΣ ΝΤΟΥΡΟΥ, περιφερειακής Συμβούλου της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, για τη συνάντηση της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών- Δασεργατών Νομού Εύβοιας

.   17 Μαρτίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΗΛΩΣΗ της ΣΟΦΙΑΣ ΝΤΟΥΡΟΥ, περιφερειακής Συμβούλου της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, για τη συνάντηση της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών- Δασεργατών Νομού Εύβοιας

Τη Δευτέρα 13/3 συμμετείχαμε στη συνάντηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το σωματείο ρητινοκαλλιεργητών- δασεργατών νομού Εύβοιας προκειμένου να εκφράσουμε για άλλη μια  φορά τη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για  τη  «συμπαράσταση» που δηλώνουν οι βουλευτές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που συναινούν επί της ουσίας στην αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει και τον κλάδο της ρητινοκαλλιέργειας, καθώς και οι εκπρόσωποι του Α΄και Β΄ βαθμού Τοπικής Διοίκησης, σε τέτοιες συναντήσεις. Είναι αυτοί που ψηφίζουν, στηρίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Μόλις σβήσουν τα φώτα και οι κάμερες σβήνουν και οι υποσχέσεις. Έτσι έγινε και μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια  το καλοκαίρι, όπου και τότε υπουργοί και  βουλευτές  δήλωναν τη «συμπαράστασή» τους. Στη συνάντηση ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρατσόλης,  εκπροσωπώντας την κυβέρνηση προκλητικά δήλωσε ότι δεν είναι ενημερωμένος,  ότι οι ρετσινάδες δεν έστειλαν  κάποιο υπόμνημα,  δεν έκαναν αίτημα για συνάντηση, τη στιγμή που τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι γνωστά.

Αντί για δεσμεύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από προτάσεις που επί της ουσίας καθιστούν τους ίδιους τους ρετσινάδες υπεύθυνους για την επιβίωσή τους. Ανάμεσα σε άλλα άκουσαν ότι μπορούν να φτιάξουν εταιρεία, να είναι μέτοχοι σε επιχείρηση, να αξιοποιήσουν τα νέα προγράμματα της ΕΕ –LEADER,όπου μέσα από τα νέα επενδυτικά σχέδια και λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές επιδοτήσεις, ότι μπορούν να δουν και εξαγωγές σε άλλες χώρες!

Η πραγματικότητα, ωστόσο, μιλά από μόνη της.

Η φωτιά έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα πεύκου. Αυτό σημαίνει καταστροφή για τους ρετσινάδες της περιοχής, που εκείνη  την εποχή  εργάζονταν στο δάσος στη συλλογή του ρετσινιού, βασική πηγή εισοδήματός τους.

Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ζητούσε εκτός των  άλλων:

  • Να καταγραφούν όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, οι πληγέντες από το κράτος, καθώς  και οι ρετσινάδες της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας που καταστράφηκε  η   παραγωγή τους.
  • Να παρθούν μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.
  • Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής της Β. Εύβοιας, που θα έμεναν άνεργοι, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Μέριμνα, ώστε να ασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και άλλους φορείς.
  • Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Υδρευση κ.τ.λ.).

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ’  ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Για τους ρετσινάδες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν χρήματα. Αντίθετα, ζεστά πακέτα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει  την κερδοφορία του.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα  έχει αναδείξει  τα προβλήματα των ρητινοκαλλιεργητών. Κατέθεσε πρόσφατα  νέα ερώτηση στη Βουλή. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τα ανεπαρκή – μειωμένα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης, η μείωση της αμοιβής τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εξόδων (π.χ. ενοίκιο, καύσιμα κλπ.) δεν επιτρέπουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών του με βαριές γενικότερες συνέπειες για την περιοχή.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο ρητινοκαλλιεργητών- δασεργατών Νομού Εύβοιας, το 2010 η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης ήταν 0,65 ευρώ (μεικτά), στη συνέχεια μειώθηκε στα 0,37 ευρώ, ενώ πρόσφατα γνωστοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ ότι η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης το 2016 θα μειωθεί ακόμα περισσότερο στο ύψος των 0,15 ευρώ. Την ίδια στιγμή επιβάλλεται η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, που σημαίνει φορολόγηση του εισοδήματος των ρετσινάδων με 26% από το πρώτο ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, το εισόδημά τους θα μειωθεί κατακόρυφα, με κίνδυνο να μη μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, με αποτέλεσμα ο κλάδος να οδηγείται σε αφανισμό.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η διακοπή χορήγησης πάστας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή του ρετσινιού και οι σχετικές σακούλες που χρειάζονται οι ρετσινοπαραγωγοί.

Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού στα 2.760.000 ευρώ και να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ το κιλό της ρητίνης.

Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα, ενώ η προσφορά τους είναι σημαντική, είναι οι «φύλακες των δασών». Καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα υπορόφου δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία. Η πολύτιμη αυτή συμβολή τους στη μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών καταγράφεται στα στοιχεία των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να απαντήσουν άμεσα:

  • Να προσαρμοστεί η οικονομική ενίσχυση στα 2.760.000 ευρώ, αυξάνοντας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού.
  • Να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ ανά κιλό ρητίνης.
  • Να αποσυρθεί η διάταξη που επιβάλλει την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων για τους ρετσινάδες, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν συγκεκριμένο και χαμηλό εισόδημα.
  • Να χορηγηθούν από το Υπουργείο τα αναγκαία υλικά, όπως πάστα και σακούλες, σε επαρκή ποσότητα για όλους τους ρητινοκαλλιεργητές.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να στηρίξουν τον αγώνα των ρετσινάδων. Να στηρίξουν και να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει τις ζωές όλων μας. Μια πολιτική που στηρίζεται από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου, τους εκπροσώπους τους στην τοπική διοίκηση, που μοιράζουν απλόχερα λόγια συμπόνοιας και «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη την ίδια στιγμή που τσακίζουν ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του τα λαϊκά δικαιώματα.