Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

.   17 Μαρτίου 2017   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δελτίο Τύπου

 

Την ανάγκη όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να επεκταθεί η προστασία των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην ερώτησή του συγκεκριμένα τα παρακάτω :

«Ο νόμος για τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) διασφαλίζει μειωμένο ωράριο σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα, μικρότερο χρόνο παραμονής στην εργασία με χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επίδομα των ΒΑΕ ή ανθυγιεινής εργασίας κ.ά., ως ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε βαριές κι ανθυγιεινές εργασίες.

Η διαχρονική επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ από τις προηγούμενες  κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τώρα επισπεύδεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με στόχο την κατάργηση των παραπάνω δικαιωμάτων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των κλάδων κι επαγγελμάτων που κάνουν βαριές κι ανθυγιεινές εργασίες γίνεται σε συνθήκες αύξησης του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, σε συνθήκες επιστημονικών τεχνολογικών επιτευγμάτων, που απαιτούν τη διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και ουσιαστικά μέτρα για την Υγιεινή κι Ασφάλεια των εργαζομένων.

Η ελληνική κυβέρνηση διατυπώνει σε όλα τα επίσημα κείμενά της, ότι το παραπάνω πλαίσιο προστασίας των ΒΑΕ από 01/01/2018 θα εναρμονιστεί με «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο».

Ερωτάται η επιτροπή: Πώς τοποθετείται με βάση το «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο» για τη συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων, στο δικαίωμα κι ανάγκη τους όχι μόνο να μην καταργηθεί, αλλά αντίθετα να διευρυνθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών;».

15/3/2017
Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ