Σχετικά με την αποχέτευση του Δήμου Στυλίδας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχετικά με την αποχέτευση του Δήμου Στυλίδας

Στυλίδα 20/11/2017

 

Σχετικά με την αποχέτευση του Δήμου Στυλίδας

    Σε κάθε οργανωμένη πολιτεία, που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής των ακάθαρτων υδάτων (λύματα) και επαρκές σύστημα επιστημονικά ενδεδειγμένης διαχείρισής τους (Βιολογικός καθαρισμός).

    Αυτή η κοινωνική ανάγκη πρέπει να θεωρείται ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας και να προσφέρεται ως υπηρεσία στο λαό δωρεάν ή με την μικρότερη δυνατή οικονομική του επιβάρυνση, χωρίς την ανάμιξη επιχειρηματικών συμφερόντων ή μεσαζόντων.

    Το κράτος, που ιεραρχούσε και ιεραρχεί ως πρώτο ζήτημα την υπεράσπιση των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλιακών ομίλων, δεν διέθετε  πιστώσεις για την ικανοποίηση τέτοιων λαϊκών αναγκών. Για αυτό το λόγο η αποχέτευση καθυστέρησε να επεκταθεί έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να φτάσει στη Στυλίδα.

    Τα πρώτα βήματα έγιναν όταν ο τουρισμός εκτιμήθηκε σαν πηγή πλούτου για το κεφάλαιο και αυτού του είδους οι υποδομές κρίθηκαν αναγκαίες. Όταν οι εργολάβοι είδαν και τις κατασκευές των συστημάτων αποχέτευσης σαν πηγή κέρδους.

    Ενταγμένη σ’ αυτό το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ξεκίνησε η αποχέτευση της Στυλίδας.

    Ξεκίνησαν πρώτα οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και αργότερα το αποχετευτικό δίκτυο.

    Στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η αχρησία, η εγκατάλειψη και οι λεηλασίες απαξίωσαν πλήρως τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

    Παρέμεινε το δίκτυο συλλογής των λυμάτων της Στυλίδας, που η σημερινή δημοτική αρχή συντήρησε, επεξέτεινε και τελικά συνέδεσε, μέσω ειδικού αγωγού, με τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας.

    Θεωρούμε σημαντικά τα βήματα που έγιναν, αλλά δεν εκτιμούμε πως αποτελούν ολοκληρωμένη επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης για το Δήμο μας.

   Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε :

  • Το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο να συντηρηθεί σωστά και να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της Στυλίδας και την Αγία Μαρίνα.
  • Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο συνδετικό αγωγό ΣΤΥΛΙΔΑΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΜΙΑΣ. Να εξασφαλισθεί ο καλύτερος δυνατός έλεγχος και η συντήρησή του. Να διασφαλιστεί η καλή ροή των λυμάτων με την ολοκλήρωση ενδιάμεσων έργων που χρειάζονται να γίνουν(αντλιοστάσια), ύστερα από κατάλληλη τεχνική μελέτη.
  • Να μελετηθεί και να προγραμματισθεί η κατασκευή δικτύων στις Ράχες, την  Πελασγία και τη Γλύφα, προορισμένων να εξυπηρετήσουν  -προοπτικά- ενδιάμεσους οικισμούς και ζώνες παραθεριστικών κατοικιών.
  • Να ληφθούν υπόψη ιδιαίτερα τα λύματα των ελαιοτριβείων και όσων μεταποιητικών εγκαταστάσεων υπάρχουν.
  • Να χωροθετηθούν, να μελετηθούν και -μελλοντικά- να δημιουργηθούν, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης και της τεχνικής, επαρκείς εγκαταστάσεις  βιολογικού καθαρισμού Ανατολικά της Στυλίδας, όπου θα συγκεντρώνονται ευκολότερα τα λύματα από τις αστικές περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας (Δήμος Στυλίδας).

    Το ολοκληρωμένο αυτό έργο είναι υψηλού κόστους και δεν είναι δυνατόν να γίνει εφάπαξ και σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται, μετά από μελέτη, να χωρισθεί σε συγκεκριμένα τμήματα και, βάσει σχεδίου, να χρηματοδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

    Απορρίπτουμε, εξ’ αρχής και κατηγορηματικά, την εμπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ). Όπως απορρίπτουμε και το δανεισμό από τράπεζες.

    Δεν έχουμε αντίρρηση στο να αξιοποιηθούν και προγράμματα της Ε.Ε., με την προϋπόθεση πως αυτό θα γίνεται με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, και μόνο προς όφελος  των  λαϊκών αναγκών.

    Με δεδομένο, πως, στην εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε, η αποχέτευση δεν προσφέρεται δωρεάν, αλλά χαρακτηρίζεται ανταποδοτική υπηρεσία και αντιστοιχεί σε δημοτικά τέλη, διατυπώνουμε τη θέση πως αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα και να μηδενιστούν στη λαϊκή εξουσία.

    Βασικές προϋποθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι :

  • Να αποκλειστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ΣΔΙΤ.
  • Να μην δεσμευθεί ο Δήμος με δάνεια.
  • Μετά από απαραίτητες οικονομο-τεχνικές μελέτες, να διασφαλίζονται οι αναγκαίες λύσεις με το μικρότερο κόστος και τη μικρότερη δαπάνη συντήρησης και λειτουργίας.
  • Να μην επιβαρυνθεί ο λαός της περιοχής για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού. Όλες οι δαπάνες να καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Να διασφαλιστεί το χαμηλό κόστος σύνδεσης με το δίκτυο και να επιδοτείται, όταν χρειάζεται, με κοινωνικο-ταξικά κριτήρια.
  • Να διασφαλιστεί πως τα ανταποδοτικά τέλη που θα προκύψουν, θα είναι τα ελάχιστα δυνατά.

    Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως σε μια διαφορετική κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και δεν θα υπάρχει εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών, δηλαδή τη λαϊκή εξουσία, που εμείς προτείνουμε -όπου θα είναι  κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, κεντρικός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών του εργαζόμενου ανθρώπου και απαραίτητα,  εργατικός λαϊκός  έλεγχος- η αποχέτευση θα είναι ευθύνη της πολιτείας και θα παρέχεται δωρεάν και όπως χρειάζεται σε κάθε τόπο.

    Σε κάθε περίπτωση από σήμερα και συνεχώς παλεύουμε και θα παλεύουμε για όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν. Για το δικαίωμά μας να ζούμε, εμείς και οι επόμενες γενιές,  σε υγιεινές και ανθρώπινες συνθήκες.

    Και σε αυτή την πορεία καλούμε να στρατευτούν μαζί μας η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Στυλίδας.

 

ΟΙ Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Στυλίδας
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΠΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ