ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ : Καλεί σε συνέχιση του αγώνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

.   9 Δεκεμβρίου 2018   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ : Καλεί σε συνέχιση του αγώνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από σύσκεψη φορέων στην περιοχή του ΜαντουδίουΑπό σύσκεψη φορέων στην περιοχή του Μαντουδίου

 

Σε συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση των διεκδικήσεών τους από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες – εμπόρους, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους κατοίκους της περιοχής η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Βορειοκεντρικής Εύβοιας,τονίζοντας ότι δύο μήνες μετά τις πλημμύρες δεν έχει γίνει σχεδόν το παραμικρό.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στη Λίμνη, κατά την οποία θα γίνει συζήτηση για τις συνέπειες της πλημμύρας και ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση έκτακτο επίδομα για όλους τους πληγέντες για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να κάνουμε Χριστούγεννα σαν άνθρωποι! Απαιτούμε άμεσα να κινηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν λύνουν κανένα από τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία και η έλλειψη υποδομών!», τονίζει η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωσή της μπροστά στην κινητοποίηση, η Επιτροπή Πλημμυροπαθών αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Τώρα όλοι μαζί, αγρότες – κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες – έμποροι, εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη δικαίωση των αιτημάτων μας.

Περάσαμε ήδη τους δυο μήνες και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σχεδόν στο παραμικρό.

Εμείς που συστήσαμε την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών κάναμε μεγάλες προσπάθειες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς.

Μετά από μεγάλες πιέσεις, απανωτά τηλέφωνα και οχλήσεις, η Επιτροπή πραγματοποίησε συναντήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών (5 Νοέμβρη) και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( 30 Νοέμβρη).

Στη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε η δήλωση ότι:

 • Έχει προβλεφθεί και εκταμιευτεί ποσό εφάπαξ επιδόματος κάλυψης πρώτων αναγκών στο ύψος του βασικού μισθού των 586 ευρώ για τους πληγέντες.
 • Έχει προβλεφθεί έκτακτο βοήθημα για τα νοικοκυριά που επλήγησαν και τις οικοσκευές τους, μέχρι το πόσο των 5.896 ευρώ κατά οικογένεια

και εναπόκεινται στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν τα αιτήματα προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία και να πιστωθούν τα χρήματα.

Στη συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήραμε τις εξής δεσμεύσεις:

 • Η εκτίμηση των ζημιών να ολοκληρωθεί αρχές Γενάρη και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν αρχές Φλεβάρη.
 • Σε συνεννόηση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέσω πάγιας εντολής στις τράπεζες να μην είναι προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων η πληρωμή του ΕΛΓΑ για το 2018. Τα λεφτά αυτά να κρατηθούν από τις αποζημιώσεις.
 • Οι επιδοτήσεις του 2017 που ήταν συνδεδεμένες με το βαμβάκι και είχαν καθυστερήσει λόγω λάθους καταγραφής να επισπευσθούν.
 • Αναστολή των πληρωμών των τιμολογίων στη ΔΕΗ.

Για να υλοποιηθούν έστω και αυτές οι δεσμεύσεις καθώς και για τη δικαίωση του συνόλου των αιτημάτων μας, απαιτείται συνέχιση του αγώνα με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τον αντιλαϊκό κατήφορο, σε συνέχεια της στήριξής της στις αποφάσεις της ΕΕ, από τη νέα χρονιά εξαιρεί τις περιοχές του πρώην Δήμου ΚΗΡΕΩΣ απο τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών σε συνέχεια των οδηγιών της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση. Πρέπει να μας βρουν απέναντί τους (…).

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το δήμο, τον ΕΛΓΑ:

 • Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% – χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ- όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, στα μελίσσια κλπ.
 • Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.
 • Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Να εκπονηθεί μελέτη για το συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.
 • Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.ά.).
 • Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.
 • Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στα σχολεία του Μαντουδίου.
 • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
 • Αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και καθαρισμός των δασικών δρόμων για να έχουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στη συλλογή της ρητίνης.
 • Καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου. Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί».