Περιοδείες κλιμακίων της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ΑΓΡΟΖΩΗ στην Αρτάκη και ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ στα Ψαχνά

.   5 Φεβρουαρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιοδείες κλιμακίων της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ΑΓΡΟΖΩΗ στην Αρτάκη και ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ στα Ψαχνά

Περιοδείες στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ΑΓΡΟΖΩΗ στην Αρτάκη και ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ στα Ψαχνά πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλείς τους υποψήφιους Δημάρχους Χαλκίδας Γιάννη Τζαβάρα και Διρφύων-Μεσσαπίων Γεωργίας Πύθουλα. Οι υποψήφιοι συζήτησαν με εργαζόμενους και τους ενημέρωσαν για τις πολιτικές εξελίξεις απευθύνοντας κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες στις εκλογικές μάχες που έρχονται. Επίσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή 10/2, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Ψαχνών όπου θα μιλήσουν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια Δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Και στην Ν. Αρτάκη, τη Δευτέρα 4/2, 7μμ στο Δημαρχείο Νέας Αρτάκης που θα μιλήσουν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από τη συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις αναδείχτηκε το θέμα του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι επεσήμαναν:

“Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη που έχει η πολιτική της σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο ανθίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων – πολλές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό – ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων είναι στα τάρταρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε εφαρμογή τον πιο εμβληματικό αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το νόμο Βρούτση, τον οποίο τότε έλεγε ότι θα καταργούσε ως «νόμο-δολοφόνο».

Με αυτόν το νόμο «μπαίνουν στο γύψο» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ο εκάστοτε υπουργός θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με βάση την εξασφάλιση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Άρα, όπως αυξάνεται για μερικά ευρώ ο κατώτατος μισθός, εξίσου εύκολα θα μπορεί να μειωθεί.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική «σου παίρνω 10 σου δίνω 1», αφού το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και όσα θα έρθουν το επόμενο διάστημα, όπως η μείωση του αφορολόγητου, θα εξανεμίσουν την όποια αύξηση στην τσέπη του μισθωτού!

Το 60% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι με 4ωρα και 6ωρα δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτοί δεν παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό, άρα η αύξηση που θα δουν θα είναι ακόμα μικρότερη. Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μισθός είναι 295 ευρώ καθαρά και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 1 ευρώ αύξηση την ημέρα!

Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εργαζόμενοι που αμείβονταν με κάτι περισσότερο από τον κατώτερο μισθό, καταγράφονταν να παίρνουν μισθό 586 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εμφανίζονταν ως «οικειοθελής παροχή» του εργοδότη. Αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν τώρα καμία αύξηση στην τσέπη τους.

Με αυτό τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, στην ουσία θα έχουμε συνέχιση και επιτάχυνση της μείωσης του μέσου μισθού, που το 2012 ήταν 1.200 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από τα 900 ευρώ!

Επιπλέον η κατάργηση του υποκατώτατου θα συνοδευτεί με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση δηλαδή φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρύνει τη μεγαλοεργοδοσία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πιστά όλες τις επιταγές του κεφαλαίου και της τρόικα και είναι πρόκληση να εμφανίζεται τώρα προεκλογικά ως “φιλεργατική”.

Το ΚΚΕ πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, για πραγματική ανάκτηση των οικονομικών απωλειών, για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, η κυβέρνηση δε θα έδινε ούτε αυτά τα ψίχουλα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου, 2 φορές, υιοθετώντας την πρόταση 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου «Βρούτση – Αχτσιόγλου».

Η πρόταση νόμου απορρίφθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, αποδεικνύοντας ξανά την προσήλωσή της στο μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο. Ανέφεραν προκλητικά ότι θεωρούν τα 751 ευρώ ως «μαξιμαλιστικό» στόχο, ως μη «ρεαλιστικό»!

Ντροπή τους!!! Τέρμα η κοροϊδία και οι αυταπάτες. Είναι ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ.”