Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι της «Ferro», παρά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας

.   7 Μαρτίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε 24ωρη απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι της «Ferro», παρά τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας

Από την απεργίαΑπό την απεργία

 
 

Σε 24ωρη απεργία, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιία – FERRO», στο εργοστάσιο παραγωγής στη ΒΙΠΕ Λαμίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Την απεργία κήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, καθώς η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους τις συμφωνημένες δεδουλευμένες αποδοχές για το 2019, το 2018 αλλά ακόμα και προηγούμενα έτη.

Ωστόσο η εταιρεία, που αν και έχει «φεσώσει» για τα καλά τους εργαζόμενους φαίνεται πως δεν φείδεται χρημάτων για νομικές ενέργειες, μετά τη γνωστοποίηση της απεργίας προχώρησε σε αγωγή και ζήτησε από το αρμόδιο Δικαστήριο να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση του δικαστηρίου, όμως, απέρριψε το αίτημα της εργοδοσίας και έτσι η εταιρεία προχώρησε στο επόμενο βήμα.

Όπως αναφέρει το ΕΚ Λαμίας, σε καταγγελία τους στις αρμόδιες αρχές, η εργοδοσία προκειμένου να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να χτυπήσει το δικαίωμα της απεργίας, «μονομερώς και αυθαίρετα προχώρησε σε βλαπτική μεταβολή του προγράμματος εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στο εργοστάσιο της εν λόγω εταιρείας στην ΒΙΠΕ Λαμίας και έχει δηλωθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας και τη μεταφορά του προσωπικού στην απογευματινή βάρδια και αντίστοιχα της απογευματινής στην πρωινή, παραβιάζοντας ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα περί αναπαύσεως των εργαζομένων των 11 ωρών μεταξύ των εναλλασσόμενων βαρδιών».

Το ΕΚ Λαμίας σημειώνει πως η εν λόγω εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες, με τρομοκρατία και εκβιάζοντας εργαζόμενους με απόλυση, να τους αναγκάσει να μπουν για εργασία στις 4 π.μ. της Τετάρτης και να κρατήσει τη νυχτερινή βάρδια έως 8.00 το πρωί, αντί για τις 6 π.μ. που τελειώνει κανονικά.

Το ΕΚ Λαμίας καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να προβούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την τιμωρία των υπευθύνων, ειδάλλως καθίστανται συνυπεύθυνοι για όλες τις παραβιάσεις αλλά και για την ανταπεργία που στήνει η εργοδοσία.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Λαμίας τονίζει: «Παρά τις μεθοδεύσεις οι εργαζόμενοι βγαίνουν νικητές και πιο αποφασισμένοι από μία ακόμη μάχη που έδωσαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της εταιρείας για καταβολή δεδουλευμένων την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων που υπέστησαν δίωξη γιατί διεκδίκησαν το δικαίωμα να πληρωθούν για τον ιδρώτα τους. Επίσης καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η τοπική και περιφερειακή υπηρεσία του ΣΕΠΕ να εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία». (Διαβάστε την ανακοίνωση ΕΔΩ)

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών ν. Φθιώτιδας