ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ UNION PANHELLENIQUE DES COMBATTANTS
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ DE LA RESISTANCE NATIONALE ET DE L’
Αρ. Πρ: 231 11/4/2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τις Πολωνικές Αρχές που στη βάση της αντικομμουνιστικής υστερίας που καλλιεργείται στη χώρα μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, έφθασαν στο σημείο να αφαιρέσουν και καταστρέψουν και το μνημείο του ήρωα Έλληνα κομμουνιστή και ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Νίκου Μπελογιάννη που ήταν τοποθετημένο δίπλα σε συγκρότημα σχολείων στο Βρότσλαβ.
Η βάναυση ενέργεια των Πολωνικών αρχών αποτελεί προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής μνήμης και προσβάλει το λαό μας, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τις οικογένειές τους, τους Έλληνες Πολιτικούς Πρόσφυγες, τους απογόνους τους που ζουν στην Ελλάδα ή ζουν ακόμη στην Πολωνία. Προσβάλει τη μνήμη και την τιμή όλων των Ελλήνων αγωνιστών που θυσιάστηκαν για ιδανικά και οράματα, για μια Ελλάδα του λαού της.
Η πράξη αυτή των πολωνικών αρχών έρχεται σαν συνέχεια εκείνης πριν λίγους μήνες όπου προχώρησαν στην αλλοίωση του μνημείου που έχει στηθεί στο χώρο του μυστικού νοσοκομείου 250 στο Τσίβνουβ προς τιμή των τραυματιών μαχητών του ΔΣΕ που νοσηλεύτηκαν σ’ αυτό το νοσοκομείο.
Τέτοιες βέβηλες πράξεις του πολωνικού καθεστώτος, προσβάλουν και τον Πολωνικό λαό που οικοδομώντας το σοσιαλισμό έδωσε απλόχερα την αλληλεγγύη του στο μαχόμενο Ελληνικό λαό.
Όπως ενημερώθηκε η Ένωση Ελλήνων της Πολωνίας, το Μνημείο του Ν. Μπελογιάννη απομακρύνθηκε και καταστράφηκε με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με το νόμο “περί απαγόρευσης διάδοσης του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και εξοπλισμών κοινής ωφέλειας”.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών γιατί δήλωσε άγνοια για τις αντικομμουνιστικές βεβηλώσεις μνημείων του ΚΚΕ στην Πολωνία.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την αντιδραστική ενέργεια να καταστρέφονται μνημεία που έχουν στηθεί από τον Πολωνικό λαό την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, για τους απελευθερωτικούς αγώνες του και με τη συμβολή του Σοβιετικού Κόκκινου στρατού ενάντια στους ναζιστές. Καταγγέλλει και την ανιστόρητη και επικίνδυνη ταύτιση από τις Πολωνικές αρχές ναζισμού-κομμουνισμού, την καλλιέργεια της αντικομμουνιστικής υστερίας από το αντιδραστικό Πολωνικό αστικό καθεστώς στα πλαίσια της αποκομμουνιστικοποίησης, με νόμους που προωθεί και η ΕΕ που έχει επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό. Γι’ αυτό πρέπει να καταδικαστεί και στις Ευρωεκλογές με καταδίκη όλων των δυνάμεων που «πίνουν νερό στο όνομά της».
Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθεί για τις βέβηλες πράξεις των Πολωνικών Αρχών. Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δεν θα ανεχθεί τη βεβήλωση και καταστροφή των μνημείων και των συμβόλων της Αντίστασης κατά του φασισμού και των συμβόλων και μνημείων των Ελλήνων αγωνιστών κομμουνιστών.
Κάτω τα χέρια από τα μνημεία και τα σύμβολα των αγώνων των αγωνιστών, των κομμουνιστών. Τιμή και δόξα στους ήρωες που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό -ναζισμό, για την απελευθέρωση της πατρίδας, για μια Ελλάδα που κουμάντο θα κάνει ο λαός της.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ