ΠΑΜΕ : ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΜΕ : ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Αθήνα, 11/6/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

 

            Η Εκτελεστική Γραμματεία εκφράζει την αλληλεγγύη και την αγωνιστική συμπαράσταση δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στον Αγώνα των Μεταλλωρύχων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης  Εργασίας του κλάδου.

            Την Πέμπτη 13/6/2019 οι εργαζόμενοι στην εξορυκτική βιομηχανία της Χώρας μετά από πρόταση των πρωτοβάθμιων Σωματείων και ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας(ΟΜΕ), κινητοποιούνται με 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας διεκδικώντας άμεση υπογραφή ΣΣΕ.

            Η εργοδοσία του κλάδου αρνείται να υπογράψει, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία και θέτοντας  συνεχώς εκβιαστικά διλλήματα, όρους και προαπαιτούμενα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της ισχύουσας ΣΣΕ ως κλαδική και απαιτώντας την εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από την ΣΣΕ, αρνείται να διαπραγματευτεί επί της ουσίας  μη έχοντας απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα αιτήματα που της έχουν τεθεί από τους εργαζόμενους.

            Η άρνηση των εργοδοτών του κλάδου για διαπραγμάτευση στοχεύει στην λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ (έληξε στις 10/6/2019) και παράλληλα με τη προσφυγή τους στο ΣτΕ επιχειρείται η κατάργησή της.

            Σε ορισμένους χώρους (όπως στην ΔΕΗ) δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ισχύουσα ΣΣΕ, ενώ σε άλλους πέρα από τις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με την συστηματική παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα.

            Καλούμε τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τη συμμετοχή τους στην παράσταση διαμαρτυρίας των Μεταλλωρύχων στο υπουργείο εργασίας την Πέμπτη 13 Ιούνη στη 1μ.μ.