ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ : Σύσκεψη με σωματεία και φορείς για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της περιοχής

.   28 Σεπτεμβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ : Σύσκεψη με σωματεία και φορείς για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της περιοχής

Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα αναδείχτηκαν από εκπροσώπους σωματείων και φορέων στη συζήτηση – σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Ψαχνά το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτέμβρη. Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε την περιοχή, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ψαχνών Μ. Καλαβρής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστέλλας, Ν. Μαντράκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσαπίων – Διρφύων, Σπ. Ραπτάκης, ο Τ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος συμβουλίου ένταξης ΕΚΠΑ, όπως επίσης και εκπρόσωποι από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνας «Αποστόλης Κόκκινος», τον Σύλλογο Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, το Ιατρικό Προσωπικό Κέντρου Υγείας Ψαχνών, τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεροτριβιάς «Σαρρής Αθανάσιος», τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Στενής «Μελά Βάσω», τον Χορευτικό Σύλλογο Καφενών, τον Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, τον Αγροτικό Σύλλογο Πολιτικών, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων, το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων (δημοσίου), τον Σύλλογο ΣΤΕΦ Χαλκίδας, τον Σύλλογο ΣΔΟ Χαλκίδας, την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας, τον Σύλλογο Οικιστών Δάφνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Καστέλλας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυκάπας, τον Δασικό Συνεταιρισμό Ψαχνών «Σπύρος Ξύγκης», το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέα» Εύβοιας και το Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας.

Το άνοιγμα στη σύσκεψη των φορέων έγινε από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας του Κόμματος. Παρευρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ και Κώστας Παρασκευάς. Επίσης ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, καθώς και η Χριστίνα Αβραμίδου, Γραμματέας της ΚΟ Ψαχνών του Κόμματος.

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά και οι συνέπειές της, ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι θέσεις του ΚΚΕ τόσο για τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, όσο και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Θέσεις για τις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή ενημέρωσαν το λαό, καλώντας να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο αγώνας για την προστασία της ζωής του και του περιβάλλοντος, για την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 13 Αυγούστου και έκαιγε για περίπου μια βδομάδα, κατατρώγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η «επόμενη μέρα» βρίσκει την αγωνία των κατοίκων να συνεχίζεται, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής δίχως να έχουν δρομολογηθεί τα αναγκαία έργα για την αντιμετώπισή τους.

Ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην καταστροφή που προκλήθηκε απ’ την πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς κάηκαν κτήματα, δάση, αγροτική παραγωγή και η παραγωγή ρητίνης, και ζήτησε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες με απαλοιφή κριτηρίων αποκλεισμού. Ενημέρωσε για τις δράσεις του δήμου για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, διανοίξεις κ.ά.) και για το σχεδιασμό για αναδάσωση. Ζήτησε τέλος να εφαρμοστούν οι ειδικές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για το Μάτι και για τις οικογένειες που θρηνούν νεκρούς απ’ την πυρκαγιά στα Ψαχνά.

Ο Χρ. Παπαδημητρίου πρόεδρος του χωριού Κυπαρίσσι και γραμματέας στο δασικό συνεταιρισμό μίλησε για την απουσία χρηματοδότησης για να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες, ο Αν. Βουρδανός πρόεδρος του Οικολογικού Συλλόγου Άτταλης ζήτησε άμεσα μέτρα πρόληψης και απαγόρευση οικονομικής δραστηριότητας σε καμμένα δάση όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η εξόρυξη κ.ά. Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλης Στ. Μουτουσίδης εστίασε στην ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων και στήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων, ρητινοκαλλιεργητών που επλήγησαν καίρια. Ο Ηρ. Τσώκος πρόεδρος Κοινότητας Μίστρου αναφέρθηκε στο βαρύ ιστορικό φυσικών καταστροφών στην περιοχή, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά. που καταδεικνύουν την απουσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας του λαού. Έθιξε το ζήτημα της προστασίας όσων έχουν χρέη σε τράπεζες και στηλίτευσε τα παχιά λόγια όσο διαρκούν τα φώτα της δημοσιότητας.

Απ’ τον Σύλλογο δασοπροστασίας Ψαχνών έγινε μεταξύ άλλων αναφορά στο ιδιοκτησιακό χάος που επικρατεί στα δάση της Εύβοιας, (ιδιωτικά, δημόσια, μοναστηριακά κ.ά.), κάτι που εμποδίζει την πραγματοποίηση παρεμβάσεων προστασίας από πυρκαγιές, επισημάνθηκαν οι συνέπειες απ’ την εξαφάνιση κτηνοτρόφων και ρητινοκαλλιεργητών που επί δεκαετίες με την παρουσία τους μέσα στα δάση, καθάριζαν την καύσιμη ύλη και έτσι πρόσφεραν σπουδαίο αντιπυρικό έργο. Τα ίδια ζητήματα και την ίδια αγωνία εξέφρασαν και ο πρόεδρος του Αγίου Αθανασίου Χρ. Χασάνδρας όπως και ο πρόεδρος Καμαρίτσας Γ. Κοτρίκλας.

Απ’ τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Ψαχνών οι σπουδαστές που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εξέφρασαν τη δική τους ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου ακραίου καιρικού φαινομένου, καθώς στο ίδρυμα οι ελλείψεις σε αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης είναι μεγάλες! Μίλησαν συνολικότερα για τα προβλήματα του ιδρύματος, καθώς όπως τόνισαν η αναβάθμιση ήταν στα λόγια, οι ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό συνεχίζονται, οι φοιτητές βάζουν βαθιά το χέρι στο τσέπη για μετακινήσεις, ενοίκια, αναλώσιμα κ.ά., δίχως να ξέρουν τι επαγγελματικά δικαιώματα τους εξασφαλίζει το πτυχίο που θα πάρουν. Υπογράμμισαν ωστόσο την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους για δημόσια δωρεάν Παιδεία, δουλειά με δικαιώματα, ενάντια σε όσους τσακίζουν τις ζωές τους στο βωμό του κέρδους.

Ο Στ. Λιαγκάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, μετέφερε την πείρα απ’ την περιοχή εκείνη που επλήγη από πλημμύρα πέρυσι, τονίζοντας ότι τα ποτάμια συνεχίζουν να είναι ακαθάριστα, στους κεντρικούς δρόμους έγιναν μπαλώματα, υποτυπώδεις οι παρεμβάσεις και στους αγροτικούς δρόμους, αποζημιώσεις πήραν μόνο όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ήταν οικονομικά ενήμεροι στον ΕΛΓΑ, έκτακτο βοήθημα δεν δόθηκε ποτέ, οι καταστηματάρχες δεν έχουν αποζημιωθεί απ’ την περιφέρεια. Η κοροϊδία συνεχίζεται απ’ τους αρμόδιους φορείς τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας και η πίεση προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Β. Γεωργαντζής πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ρητινοκαλλιεργητές αφού έχασαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους και έθεσε τα αιτήματα του σωματείου για αποζημίωση και ασφάλιση αυτών των ανθρώπων, για τη στήριξη συνολικά της ρητινοκαλλιέργειας που φθίνει στερώντας τα δάση από ένα φυσικό τους σύμμαχο και προστάτη, ζήτησε τα τσιφλίκια που ακόμα υπάρχουν στην Βόρεια Εύβοια να επιτραπεί η ρητίνευσή τους κ.ά.

Ο Δ. Κουτσούμπας κλείνοντας τη σύσκεψη εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής, στο αίτημα για αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων και απαγόρευση οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτές, για αποζημίωση στο 100% όλων, δίχως εξαιρέσεις, για τους ρητινοκαλλιεργητές, για έκτακτο γενναίο βοήθημα, για εξασφάλιση θέσεων εργασίας, για αποκατάσταση των οικογενειών που θρήνησαν θύματα και να απαλλαγούν όλοι οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, άλλα τέλη π.χ. των ΔΕΚΟ. Επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα. Έθιξε το ζήτημα της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής. Ειδική αναφορά έκανε και σε άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη όπως στο να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής στα Ψαχνά, για την επίλυση προβλημάτων στην εστία του πανεπιστημίου κ.ά.

Τέλος αναφέρθηκε σε αδρές γραμμές στην αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και που οξύνονται σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων, στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να την στηρίξουν, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλάι του αγώνα τους.