ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ Π.Σ.ΣΤΕΡΕΑΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ Π.Σ.ΣΤΕΡΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1-10-2019

Στην ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Σπανού σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και στη συζήτηση που ακολούθησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30/9/2019 η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε:

  • Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ως τις αιτίες που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες
  • Ενάντια στην Ε.Ε. , την πολιτική και τις αποφάσεις της που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών
  • Εξέφρασε την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση σε πρόσφυγες και μετανάστες δίνοντας βάση στην αντιμετώπιση ρατσισμού και ξενοφοβίας
  • Ζήτησε η φιλοξενία τους να γίνεται σε αξιοπρεπείς κι ανθρώπινες συνθήκες, με κρατική ευθύνη κι έλεγχο. Σε αυτή τη βάση οφείλει να συμβάλει και η Τοπική Διοίκηση
  • Υπογραμμίστηκε η ανάγκη  απόρριψης οποιασδήποτε συμμετοχής ΜΚΟ

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του συνδυασμού στην συνεδρίαση του Π.Συμβουλίου

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 12:00

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

– Ενημέρωση Περιφερειάρχη κ. Φάνη Χ. Σπανού σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Η  τοποθέτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα διεθνές κοινωνικό –  πολιτικό ζήτημα, με διαχρονικό χαρακτήρα, που συνδέεται με τις κοινωνικές ανισότητες και την  λογική της εκμετάλλευσης των αδύνατων από τους ισχυρούς, στο επίπεδο του ίδιου του κράτους αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών.

Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται οξυμένο, εξ αιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων που προκαλούν, διεκδικώντας  οφέλη από την παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας, πολιτική επιρροή και φυσικά αυξανόμενη εκμετάλλευση των λαών.

Κανένας μετανάστης δεν θα έφευγε από τον τόπο του αν ζούσε καλά και μπορούσε να ατενίσει ένα ευτυχισμένο αύριο….. Αν δεν κινδύνευε η ζωή του….

Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι… Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι ιμπεριαλιστές δεν διέλυαν κοινωνικές δομές, ξαναχαράσσοντας τα σύνορα διαφόρων κρατών σύμφωνα με τα συμφέροντα τους.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για αυτά τα ζητήματα και για την αντιμετώπιση τους, πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες, που τα δημιουργούν και να τις αντιμετωπίζουμε στην ρίζα τους.

Για αυτό, θεωρούμε πρώτιστη υποχρέωση μας την έκφραση της αντίθεσης μας στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του.

Μιλώντας ειδικότερα για την Χώρα μας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως μετατρέπεται σε « αποθήκη ψυχών » εξ αιτίας της πολιτικής πάλι των ιμπεριαλιστών, που θέλουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, που τους στοιβάζουν όπως – όπως, ξεδιαλέγοντας τα φτηνά εργατικά χέρια που τους χρειάζονται.

Αυτό επιδιώκει και η Ε.Ε, που δίνει κάποια ψίχουλα στη Χώρα μας για να αποδεχτεί τον ρόλο της σαν « αποθήκη ψυχών », πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς Μ.Κ.Ο και επιτήδειους καταφερτζήδες που την στηρίζουν.

Αυτή την πολιτική αποδέχτηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… Την ίδια πολιτική υλοποιεί και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Σε αυτή την λογική κινούνται όλοι οι διαχειριστές του συστήματος που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε.

Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαθεμένα και ανεπαρκή μέτρα σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ….. όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων.

Το ίδιο και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων δεν αποτελεί λύση, όταν χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές, ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα ή βρίσκονται υπό κράτηση.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Ακτοφυλακής όπως κι η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των « απελάσεων » .

Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν…. Προτείνουμε :

  • Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots  στα νησιά και τον Έβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους
  • Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου
  • Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους κι όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ειδικότερα, για την προοπτική διαμόρφωσης ενός hot spot, όπως – όπως, στον Καραβόμυλο, χωρίς τις στοιχειωδώς αναγκαίες κτηριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τους.