«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ : Στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σοβαρά ζητήματα των σχολικών υποδομών και του προσωπικού τους

.   4 Οκτωβρίου 2019   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΑΛΚΙΔΑΣ : Στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σοβαρά ζητήματα των σχολικών υποδομών και του προσωπικού τους

Τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα των σχολικών υποδομών αλλά και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά, έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χαλκιδέων.

Ειδικότερα, όπως τόνισε «στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο θέμα περί ορισμού μελών Διοικητικού Συμβουλίου στον Δημοτικό Οργανισμό ΔΟΠΠΑΧ που ανάμεσα στις αρμοδιότητές του είναι η “φροντίδα βρεφικής – παιδικής ηλικίας”, η παράταξή μας επισήμανε ότι σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αυτές οι υποδομές στην εκπαίδευση δίνοντας έμφαση στην αντισεισμική θωράκιση. Ότι η κύρια ευθύνη είναι στο κράτος, αλλά και στην Περιφερειακή και Δημοτική Τοπική Διοίκηση που συμφωνεί στην ίδια εφαρμοζόμενη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική. Ευθύς αμέσως, συμπολίτευση και μείζον και ελάσσων αντιπολίτευση έσπευσαν να υπερασπιστούν τη σημερινή κατάσταση ενώ αναφερόμενοι όλοι τους στην αντισεισμική θωράκιση έκαναν λόγο για τις άδειες λειτουργίας που υπάρχουν».

Ωστόσο, «είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε καθώς:

 1. Την 1η Οκτωβρίου 2019, σε ανακοίνωση την Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, καταγγέλλονται οι άθλιες συνθήκες εργασίας σε τέσσερις παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν από “επιχείρηση – σύλλογο γονέων” στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται και ο Δήμος Χαλκιδέων. Μάλιστα οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων υπογράφονται από τον εκάστοτε πρόεδρο του ΔΟΠΠΑΧ, τα κτίρια είναι του δήμου ενώ τα δίδακτρα ανέρχονται σε 150 ευρώ μηνιαίως.
 2. Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 μπετονιέρα πάτησε στο πόδι σχολική τροχονόμο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στην οδό Στύρων, ενώ από την αυτοθυσία της δεν είχε την ίδια τύχη και το παιδί το οποίο περνούσε απέναντι.
 3. Παρότι έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, οι καθαρίστριες των σχολείων ακόμα δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα που θα μείνουν και πάλι άνεργες να μη δικαιούνται το επίδομα ανεργίας.
 4. Το Ειδικό Σχολείο στεγάζεται εδώ και 12 χρόνια σε κοντέινερ, σε υποδομές που ήταν για 35-40 παιδιά ενώ φέτος έφτασαν τα 67. Οι τρεις και μόνο τουαλέτες δεν επαρκούν, δεν υπάρχει στέγαστρο που να προστατεύει τα παιδιά από βροχή και ήλιο. Η αδιαφορία φτάνει μέχρι το σημείο να μην έχει τοποθετηθεί αλεξικέραυνο σε κοντέινερ το οποίο παραμένει εκεί χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει. Χρειάζονται άμεσα νέες εγκαταστάσεις αλλά και παράλληλα να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου σχολείου.
 5. Στο Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας με Λυκειακές Τάξεις έχει σταματήσει η σίτιση των μαθητών μετά από προβλήματα υγειονομικής φύσεως που διαπιστώθηκαν».

Ζήτησε να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαίτησε απαντήσεις «στα εξής ερωτήματα:

 1. Αν μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές στο δήμο που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Αν υπάρχουν παιδιά που έμειναν έξω και πόσα είναι αυτά, πόσες αιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν.
 2. Ξεχωρίζουμε τον αντισεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια λόγω της σημαντικότητάς του και ζητάμε να μάθουμε, πότε έγινε και σε ποιο βαθμό. Δεν μας καλύπτουν οι “φωνές” συμπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης περί αδειών λειτουργίας καθώς θυμίζουμε ότι σε κτίρια κάτω από τα ερείπια των οποίων έχουν θαφτεί συνάνθρωποί μας, όπως της “ΡΙΚΟΜΕΞ”, υπήρχαν άδειες λειτουργίας.
 3. Θέλουμε εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία των τεσσάρων σταθμών που λειτουργούν από την “επιχείρηση-σύλλογο γονέων”, σε κτίρια του δήμου και με την εμπλοκή του, ενώ υπάρχουν δίδακτρα ύψους 150 ευρώ. Ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του σωματείου για μεταφορά των συγκεκριμένων σταθμών στο δήμο με το προσωπικό τους είτε αυτό εργάζεται με ένσημα, είτε ανασφάλιστο, είτε έχει απολυθεί επειδή αντέδρασε.
 4. Ποια η κατάσταση της υγείας της σχολικής τροχονόμου.
 5. Γιατί δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις στις καθαρίστριες.
 6. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου.
 7. Γιατί δεν υπάρχει σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας με Λυκειακές Τάξεις».

Παράλληλα, έθεσε τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με:

 • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
 • Κάλυψη όλων των εξόδων αποκατάστασης της υγείας της σχολικής τροχονόμου ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού που θα απαιτηθεί.

Τέλος, κατήγγειλε το γεγονός και χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι έγινε η συνεδρίαση σε ημέρα απεργίας, παρά το αίτημα που είχε υποβάλει «στην προηγούμενη συνεδρίαση» για να μη γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο τέτοιες ημέρες.