Αναγκαιότητα για την αναβάθμισή του Πυροσβεστικού Σταθμού Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναγκαιότητα για την αναβάθμισή του Πυροσβεστικού Σταθμού Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία

Λαμία,22/11/2019.

Προς τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :  κ. Σπανό Φ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Η πραγματικότητα αναδεικνύει συνεχώς την αναγκαιότητα για την αναβάθμισή του Πυροσβεστικού Σταθμού Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, με απώτερο σκοπό την αρτιότερη οργάνωσή του σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης έχει τομέα ευθύνης για την αντιμετώπιση αστικών και δασικών πυρκαγιών, αλλά και την παροχή βοήθειας σε διασώσεις, όχι μόνο στα όρια του Δήμου, αλλά και της Νότιο-Ανατολικής Λοκρίδας, με ευθύνη συνολικής έκτασης πάνω από 620 km2.

Μέσα στα όρια ευθύνης του, υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, πολυπληθείς αστικοί και τουριστικοί οικισμοί, πάνω από 20.000 μόνιμοι κάτοικοι, μεγάλος αριθμός εποχικών επισκεπτών, μεγάλο οδικό εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, καθώς και σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, στις οποίες χρησιμοποιούνται εύφλεκτα και χημικά υλικά όπως η ΛΑΡΚΟ και η Βιομηχανία Συγκολλητικών – Αυτοκόλλητων Ταινιών.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών πυρασφάλειας, δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στην περιοχή μέσω και της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Γ΄ Τάξης, πέραν των αναγκαίων μέτρων που επιβάλλεται να παρθούν από τη Δασική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο, πρόληψης, ενημέρωσης, τεχνικών παρεμβάσεων κλπ.

Αντί όμως της υπερώριμης, αναγκαίας και επιβεβλημένης αναβάθμισής του και της μεταστέγασής του με δαπάνη του κράτους, σε νέες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, εντός των ορίων του αστικού ιστού της Αταλάντης, που θα πληρούν τα κριτήρια στέγασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε τη διατήρηση του ως Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και τη μεταφορά του στον ανισόπεδο Κόμβο Αταλάντης για την εξυπηρέτηση κατά βάση των επενδυτικών επιδιώξεων των παραχωρησιούχων εταιρειών εκμετάλλευσης του Εθνικού Οδικού Άξονα.

Σε κάθε περίπτωση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συμμερίζεται την ανησυχία των πολιτών και των πυροσβεστών της περιοχής του Δήμου Λοκρών, για τη φημολογούμενη υλοποίηση της μεταφοράς του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις εγκαταστάσεις της παραχωρησιούχου εταιρείας στον κόμβο Αταλάντης….

 Θεωρεί πως η μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου εκτός ορίων του αστικού ιστού του Δήμου Αταλάντης εγκυμονεί κινδύνους για τον πληθυσμό της πόλης, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας για άμεση επέμβαση σε εκδήλωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος.

Εκτιμά πως η δέσμευση δυνάμεων και μηχανολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του αυτοκινητοδρόμου σε περίπτωση που κληθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να αντιμετωπίσει συμβάν εκτός των ορίων αυτού, αποδυναμώνει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συμβάντος.

Ισχυρίζεται πως η ύπαρξη της μειωμένης σύνθεσης προσωπικού και μέσων, λόγω της διατήρησης ως Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και όχι ως Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυσκολεύει αφάνταστα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Σε αυτή την βάση….. Ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή να μας ενημερώσει για το τι πρόκειται να κάνει :

  • Για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Αταλάντης σε Υπηρεσία.
  • Για την ουσιαστική αύξηση του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει.
  • Για να μην απομακρυνθεί η έδρα της από τον πολεοδομικό ιστό της Αταλάντης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ