ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί, από την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι προκλητική και απαράδεκτη!

Δεν είναι μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών.

Μόνο ως κοροϊδία μπορούν να ληφθούν οι «κυρώσεις» και οι «καταδικαστικές αποφάσεις» που επιβάλλουν οι «σύμμαχες» δυνάμεις, αφού στην ουσία «χαϊδεύουν» με τη στάση τους την τουρκική κυβέρνηση, ώστε να παραμείνει στο ευρωατλαντικό σύμφωνο και μακριά από την επιρροή της Ρωσίας.  Ακόμα και πριν λίγες μέρες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ύπατος εκπροσώπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, επανέλαβε ότι «αντιμετωπίζουμε την Τουρκία σαν σημαντική χώρα για την ΕΕ, με την οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας», χαρακτήρισε «διαφιλονικούμενα ύδατα στην Ελλάδα» τις θαλάσσιες ζώνες όπου η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεσμεύτηκε …«να ψάξει μονοπάτια για την επίτευξη κατανόησης».

Τεράστια είναι η ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στήριξή τους στους σχεδιασμούς στο ΝΑΤΟ στην περιοχή για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά το λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια.  

Από αυτή τη σκοπιά καταδικάζουμε αυτήν την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, εθελοτυφλεί για τους ενόχους, δεν αναγνωρίζει ότι η τουρκική επιθετικότητα έχει αμερικανοΝΑΤΟικό αέρα στα πανιά της. Αφήνει περιθώρια για εθνικιστικά και αλυτρωτικά στοιχεία που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Κρίνουμε, επίσης, προβληματικό τον πρόχειρο τρόπο που πάρθηκε η απόφαση για το συγκεκριμένο ψήφισμα, διά περιφοράς και την τελευταία στιγμή, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, να διατυπωθούν γνώμες και να διαμορφωθεί το ψήφισμα. H Λαική Συσπέιρωση δε συμμετείχε στη διαδικασία με τον τρόπο που αυτή έγινε και επομένως δεν συναίνεσε στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γρανέτα Τσιβίκα
Βαγγέλης Σταματούκος