ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ : Συντάσσεται η «έκθεση συμμόρφωσης»

.   5 Ιουνίου 2016   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ : Συντάσσεται η «έκθεση συμμόρφωσης»
Με πρόσθετη «αβάντα» τα συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο την τόνωση του εγχώριου κεφαλαίου («αναπτυξιακός νόμος», «αδήλωτα εισοδήματα» κ.ά.), προσέρχεται η συγκυβέρνηση στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Επόμενος σταθμός είναι η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται ενδεχομένως για αύριο Δευτέρα, ενώ παράλληλα η πλευρά της Ευρωζώνης θα καταρτίσει την «έκθεση συμμόρφωσης», στη βάση της οποίας θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του ελληνικού κράτους.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν αναμονή του τελικού πορίσματος για την «αξιολόγηση», μετέθεσε τις αποφάσεις για την εκ νέου «κατ’ εξαίρεση αποδοχή» ελληνικών ομολόγων πιθανόν για την επόμενη συνεδρίαση, στις 22/6, την παραμονή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Η τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τις εγχώριες τράπεζες, αφού θα υποκαταστήσουν τη σχετικά ακριβή ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) με τα πολύ φτηνότερα, σχεδόν τζάμπα, κεφάλαια που διοχετεύονται απευθείας από την ΕΚΤ, με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων. Σύμφωνα με τραπεζίτες, βέβαια, το εκτιμώμενο «επιτοκιακό όφελος» και για τις 4 συστημικές τράπεζες έχει περισσότερο «συμβολική σημασία», καθώς δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων πηγαίνει για επόμενη φάση, σε συνδυασμό με την πορεία εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής και τις συζητήσεις για το κρατικό χρέος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνδεθεί με τη δεύτερη «αξιολόγηση», που με τη σειρά της περιλαμβάνει το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων…